Pui cu mujdei si mamaliguta



Este o reteta traditionala romaneasca si se serveste in toate restaurantele cu specific romanesc. Cel mai gustos pui care se mananca cu mujdei e, de departe, puiul la ceaun - desi acum se spune ca nu e sanatos, pentru ca e prajit, si inca in mult ulei!
Soacra mea, care a lucrat - cu multi ani in urma - ca bucatareasa la restaurantul "Doi Cocosi",  imi povestea cum se facea acolo puiul la ceaun, care se servea cu mujdei si mamaliguta. Si ea il facea destul de des la ea acasa, mai ales la petreceri.
Sigur ca si la noi in familie a devenit o mancare obisnuita, printre toate celelalte. Acum nu mai fac foarte des pui la ceaun, fiind prea multa carne deodata, pentru mine si sotul meu. Cand erau copiii mai mici faceam mai des, fiind destui la masa, ca sa nu mai ramana carne - decat, poate spinarea. E adevarat ca si puii cumparati pe vremea aceea - atunci cand ii gaseam - erau mici. Se gaseau chiar si cate doi intr-o punga, carora romanul le-a gasit imediat o porecla "Fratii Petreus"! Pentru cei mai tineri, trebuie sa explic ca Fratii Petreus erau niste cantareti de muzica populara din Oas.
Acum, unii pui sunt cat gainile si nici nu incap in ceaun!
Dar orice fel de pui poate fi facut cu mujdei - important e sa fie frumos rumenit.
De aceea acum preferam sa facem puiul la gratar, fiind si mai sanatos si foarte gustos. Dar asta se intampla mai des vara, pentru ca iarna pregatesc puiul la grillul din cuptor sau il prajesc in tigaie - asa imi place mie cel mai mult, mai ales daca e si pielea putin crocanta.

Ingrediente pentru 2 portii

- 2 pulpe de pui
- 5-6 catei de usturoi
- 1 cana de malai
- sare, dupa gust
- 1 lingura de ulei




Puiul la grill e foarte simplu si comod de facut : trebuie doar sa dau drumul la cuptor la foc maxim, pe functia "grill", sa pun bucatile de pui pe gratarul cuptorului si sa le las cate 20 de minute pe fiecare parte.
Daca vreau sa prajesc puiul in tigaie, procedez exact ca la mancarea de mazare cu pui.


 

In timp ce se prajeste puiul, pun de mamaliga. Fac o mamaliga normala - nu din cea moale, pentru smantana. De multe ori, atunci cand fac pui cu mujdei si mamaliguta, mancam si la felul intai tot mamaliga, fie cu smantana, fie cu branza, unt si ou. De aceea, fac mai multa mamaliga, cat pentru 4 portii.
Dupa ce am pus malaiul in apa, am amestecat bine si am dat focul la mic - cat fierbe mamaliga - pot sa pregatesc mujdeiul. Curat 5-6 catei de usturoi romanesc, de-al nostru, si fac mujdeiul in bolul cel mic al robotului de bucatarie. Adaug cam un sfert de lingurita de sare, cam un deget de apa dintr-o cana si o lingura de ulei. Dau drumul robotului la viteza 6, pentru cateva secunde si mujdeiul e gata.


Pot sa pisez usturoiul si intr-un castronel sau intr-o cana, dar, pentru ca sunt foarte puternica si am spart deja mai multe cani si castroane, in timpul acestui proces, prefer sa las robotul sa faca asta in locul meu.


Cand puiul este gata, pun bucatile intr-o farfurie si torn mujdeiul peste ele.

 

Intre timp e gata si mamaliga si o rastorn pe un fund de lemn sau pe o farfurie.

 

Pentru copii, fiica mea face mujdei cu smantana, care mai taie din iuteala usturoiului. Se face la fel ca si pentru dovlecei ila gratar cu mujdei si smantana.


Daca servesc puiul cu mujdei si mamaliguta intr-o strachina de pamant, e si mai pitoresc.


Pofta buna la pui cu mujdei si mamaliguta!

Comentarii

Postări populare