Cartofi copti umpluti



Nu stiu cum, dar nu m-au tentat niciodata cartofii umpluti. Poate pentru ca mai mult ii prefer prajiti?
Cu toate astea, era o vreme cand mancam frecvent cartofi copti, desi nici nu mai stiu de ce...poate pentru ca nu aveam altceva...poate ca nu aveam ulei, dar aveam unt, pentru ca tocmai ce statusem la o coada mare si luasem cateva pachete? Da, asa era pe vremea aia, cand nu se gasea nimic de mancare in magazine si, atunci cand aducea ceva, eram nevoiti sa stam cu copiii de mana la coada, ca sa ne dea alimente si pentru ei, sa putem lua mai multe.
Uite-asa, pe vremurile alea urate - spre sfarsitul anilor '80, nu mult inainte de Revolutie- noi mancam frecvent cartofi copti. Erau buni cu unt, din cate imi aduc aminte, dar de atunci nu am mai facut, decat foarte rar. Poate de aceea, de catva timp, am inceput sa mancam din nou cartofi copti. Atunci cand fac gratar, m-am obisnuit ca, dupa ce termin de facut carnea, sa coc si niste legume in jarul ramas. Colegul meu Nicu m-a invatat cum sa fac, ca el e crescut la tara si mai priceput in ale gratarului. Noi suntem "de la oras", mai nestiutori in ale traiului de la tara, dar suntem dornici sa invatam.
Asa ca acum nu mai fac cartofi copti in cuptor, ci, dupa fiecare gratar, pun cativa cartofi sau dovlecei (ori zucchini) in jar, inveliti in folie de aluminiu. E foarte simplu si comod, doar ii las acolo si ii intorc dupa 10-15 minute. Se fac repede! Pana mai vorbesc cu musafirii (sau intre noi!) pana mai mancam carnea si micii (!) se fac si cartofii copti. Abia ii asteptam, ca sa ii mancam cu unt si, eventual, cu smantana.
Cateodata, ne saturam cu carne si nu mai mancam si cartofii copti, care raman pentru mai tarziu sau pentru a doua zi. Dovleceii si zucchini sunt buni pentru o salata de dovlecei copti - daca e post - sau pentru o salata de zucchini, pe care o fac tot a doua zi - sau ii pun in congelator, pentru iarna.
Nu am incercat sa pun si cartofii copti la congelator, dar n-ar fi o idee rea. Daca nu ii mananca nimeni, ii fac umpluti, cu ce am prin frigider : salam, sunca, branza, cascaval, ciuperci, unt si smantana.
M-am inspirat din retetele de cartofi copti umpluti ale unor bucatari americani. Americanii mananca frecvent acest fel de mancare. La ei e un fel de mancare traditionala, careia ei ii spun "Cartofi copti de doua ori" - twice baked potatoes - adica, o data sunt copti cartofii simpli, ca sa se inmoaie si apoi sunt copti si a doua oara, dupa ce sunt umpluti, ca sa se topeasca branza sau cascavalul din ei si sa se "lege" umplutura.
Se fac foarte simplu si usor, iar gustul e de exceptie!

Ingrediente pentru 2-3 portii

- 4-5 cartofi potriviti
- o bucata de folie de aluminiu

Pentru umplutura

- 1 felie subtire de unt
- 1 bucatica de cascaval groasa de un deget
- 1 felie de sunca sau salam ori chiar carnati
- 1 lingura de smantana
- 1 lingurita de marar tocat
- 1 bucatica de ardei gras rosu
- un varf de lingurita de sare, dupa gust
- putin piper macinat, dupa gust (cine vrea)

Cum am spus, de obicei eu coc cartofii in jar, pentru ca tot ramane dupa ce am terminat de fript carnea pe gratar, iar acesta e un mod de a il folosi pana cand aproape se stinge.

Dar cartofii copti se pot face foarte bine si in cuptor. Ca sa se coaca mai repede si mai bine, trebuie inveliti in folie de aluminiu sau de copt. Aceasta tine caldura in interior, iar cartoful se coace mult mai repede decat daca nu ar fi acoperit. Ca o paranteza, pe vremuri nu costa atat de mult curentul si gazul - ca acum - de aceea puteam sa tin aragazul sa mearga toata ziua si toata noaptea, cat aveam nevoie. Acum caut sa economisesc de unde pot, ca sa nu platesc fara rost. Am intrat si noi in randul lumii, ca sa zic asa, ca prea faceam risipa! Imi amintesc cum lasam sa curga apa la baie, ca sa clatesc rufele...ca nu aveam masina de spalat!...si s-a intamplat sa ii inund pe vecinii de sub mine, uitand de apa care curgea in cada! Dar de cate ori nu s-au inundat diversi vecini intre ei! Cat despre gaz, nu mai vorbesc, cat de mult l-am tinut aprins, mai ales atunci cand nu aveam caldura la calorifer.
Spre deosebire de noi, nemtii au un dispozitiv special la teava de apa, ca sa nu curga prea tare, fara sa mai amintesc de diversele metode de a economisi, unele chiar ciudate, dar pe care unii le aplica si pe la noi in ziua de azi. Despre gaze, sa mai spun cum pun ei o moneda intr-un aparat si vine gazul in teava din casa, de exact cati bani au bagat? La noi nici acum nu se face inca economie la gaze, nici macar nu se contorizeaza individual, decat la case, dar nu si la bloc. Desgur, astea sunt basme si lucruri de neatins deocamdata, dar reprezinta un exemplu bun pentru noi, ca sa mai scadem putin cheltuielile.
Dar sa revin la reteta. Intai aleg cartofii, sa fie mai potriviti spre mici, ca sa se coaca repede. E important sa nu fie stricati! Ii spal bine si ii sterg cu un servet de hartie (sau de panza).

 

In functie de cat sunt cartofii de mari, rup o bucata mai lata de folie de aluminiu, pe care o rup apoi in doua pe latime, obtinand astfel doua bucati de folie pentru a inveli 2 cartofi.

 

Imbrac cartofii in bucati de folie pusa cu partea lucioasa spre interior, la fel cum invelesc si curcanul atunci cand fac curcan la cuptor.


Invelesc bine cartofii, petrecand laturile opuse ale foliei, apoi aduc capetele in sus, strangandu-le bine pe langa cartof. Strang bine folia  pe cartof, strangand in mana cartoful, pentru ca folia sa se aseze bine si sa nu se desfaca.

 

  

Asez cu grija cartofii printre bucatile de jar, avand grija sa apropii bine jarul de fiecare cartof.

 

Dupa vreo 10-15 minute, intorc cartofii pe partea cealalta, pa care ii las sa stea tot atat. Pot sta chiar si 20 de minute pe o parte, ba chiar si o jumatate de ora, daca ii uitati acolo - cum am facut eu! Dar nu se intampla nimic rau, doar se arde putin coaja.
In cuptor pot sta la foc mare de 220C timp de 50 de minute, tot inveliti in folie. Cand nu aveam folie de aluminiu (si nici nu stiam ca exista asa ceva!) puneam cartofii la cuptor neacoperiti si ii lasam acolo pana cand se inmuiau. Doar ii incercam cu furculita din cand in cand, sa vad daca s-au inmuiat. E de mare folos daca sunt intepati cu furculita in cateva locuri, ca sa patrunda caldura mai repede in interior si sa inmoaie miezul.

Atentie : Nu puneti cartofi inveliti in folie de aluminiu in cuptorul cu microunde!!!

Stiu ca stiti, dar mai bine sa va avertizez si eu. Nu ca as fi pus eu vreodata, insa cine stie cum  ii vine cuiva ideea! Din cate am vazut eu, se pot face si in cuptorul cu microunde, dar se pun simpli si trebuie intepati cu furculita in cateva locuri. Se tin 5 minute pe o parte si 5 minute pe partea cealalta, la putere maxima.
Ca sa verific daca cartofii s-au copt, infig o furculita in ei si, daca intra usor, inseamna ca sunt gata. Infig furculita in ei si ii scot din jar sau mafolosesc de un cleste de bucatarie sau de clestele pentru gratar


Ii las sa se racoreasca vreo 5 minute, apoi desfac folia de pe ei. Daca ii mancam simpli, fara a-i umple, pot sa ii curat de coaja, dar de obicei ii las asa, pentru ca ii mancam cu tot cu coaja.


Odata cartofii copti si daca m-am hotarat sa ii fac umpluti, pornesc cuptorul, ca sa se incalzeasca la foc maxim de 220C.
Desfac cartofii in doua, pe lungime, cu grija, tragand de fiecare parte cu degetele mari. Nu ii desfac de tot, ci doar cat sa ramana lipiti in partea de jos. Am vazut ca se pot face si mai elegant, decupand o deschizatura dreptunghiulara, pentru ca sa arate mai frumos

 

Scot o parte de miez din fiecare jumatate, scobindu-i cu o lingura sau cu o lingurita, depinde cat de mari sunt cartofii. Pun miezul intr-un castronel - sau intr-o strachina, cum am facut eu.

 

 

Il pisez cu o furculita. Adaug o bucatica de unt si il pasez cu cartofii.

 

Rad cascavalul direct peste cartofii din castron.

 

Mai pastrez o lingura de cascaval ras pe care il voi pune peste fiecare cartof, inainte de a-i pune in cuptor.


Toc marunt si sunca si o pun peste cascaval, apoi adaug si o lingura cu varf de smantana.

 

 

Amestec, apoi adaug mararul si potrivesc de sare, punand un varf de lingurita. Eu am pus direct cu mana, cam cat am luat intre degete.

 


Amestec bine totul si apoi incep sa umplu cartofii. Iau cate o lingura plina de umplutura si o pun chiar in mijlocul cartofului, apoi inchid cartoful.

 

 

Umplutura trebuie sa fie mai multa, astfel incat cartoful sa ramana deschis si umplutura sa iasa pe-afara.


Umplu asa fiecare cartof si ii asez intr-o tava sau o tigaie.


Pun deasupra fiecaruia cam o lingurita de cascaval ras.

 

 

Daca am ardei gras rosu, pot sa ii fac sub forma de cosulet si adaug si ardei tocati marunt in umplutura, ca sa fie mai apetisanti. 




Ii dau la cuptor pentru 20 de minute, pana cand cascavalul de deasupra se topeste si se rumeneste frumos.

 

Ii scot din cuptor si ii servesc cu smantana deasupra. Umplutura e topita si se intinde - un deliciu!

 





Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare