Salata de zucchini



A venit vara si in gradina au inceput sa creasca zucchini si dovleceii. In fiecare zi ma intreb : oare ce voi face azi cu ei? Am gasit o reteta de salata de dovlecei, facuta de Jamie Oliver, care pare foarte buna, asa ca m-am hotarat sa o fac si eu.

Ingrediente pentru 4 portii

- 3 dovlecei (sau zucchini) mari
- 1 ou sau 2 galbenusuri
- 2 linguri de mustar
- 1 lingurita de zeama de lamaie
- 250 ml ulei
- 200 g iaurt gras
- 3 catei de usturoi
- 1 lingurita de marar tocat
- cam 1/2 de lingurita de sare, dupa gust

Eu am ales sa fac altfel decat Jamie, in sensul ca nu am fiert, ci am copt 3 zucchini, in jarul ramas de la un gratar, invelindu-i pe fiecare intr-o folie de aluminiu, cu luciul pe interior, ca sa mentina caldura. Se vad si cativa cartofi, pe care i-am copt cu aceeasi ocazie.


I-am intors de 4 ori, ca sa ii cuprinda bine caldura pe toate partile si dupa o jumatate de ora erau moi. Cand s-au racit, i-am scos din folie si i-am asezat intr-o sita, deasupra unei oale, ca sa se scurga de zeama.

 

Nu i-am mai curatat de coaja, dar poate ca era mai bine, pentru ca au ramas cateva bucatele de arsura, pe partile pe care au stat mai mult - nu ca ne-ar fi deranjat prea tare!
Am facut in bolul robotului de bucatarie o maioneza din 2 galbenusuri (de obicei folosesc un ou intreg) ramase de la albusurile folosite pentru o crema de bezea cu unt, adaugand mustarul, sarea si cateva picaturi de lamaie, apoi turnand uleiul in bolul robotului, pornit la viteza 4, ca si la maioneza pentru salata de boeuf.


Am scos maioneza din blender intr-un castron, ca sa pun zucchini in bol, sa ii paseze.

 

Am pus zucchini pasati in castronul in care urma sa fac salata.

 

Am adaugat maioneza, usturoiul pisat si iaurtul. Am amestecat si am gustat. Ii mai trebuia ceva sare si lamaie, zucchini fiind foarte dulce, ca si dovlecelul.

 

 

 Am adaugat sare dupa gust, inca putina zeama de lamaie, dar si putin marar tocat. A iesit o nebunie, ceva asemanator cu salata de vinete, dar dulce si putin acrisoara. Am mancat-o cu friptura de la gratar si cu cartofi prajiti.


Pofta buna si voua, daca vreti sa incercati!

Comentarii

Postări populare