Curcan la cuptor


De Anul Nou am adoptat o noua traditie : curcanul la cuptor. Dupa festinul de Craciun, masa de Anul Nou trebuie sa fie mai usoara, mai ales ca pe timpul noptii nu e chiar indicat sa ne umplem burtile si e cazul sa ne mai gandim si la sanatatea noastra.
E si foarte comod de facut, doar il bagi la cuptor si il lasi cateva ore. Daca gasim unul de import, care are "termometru" e si mai simplu : cand se ridica termometrul inseamna ca e gata!
Nu il fac umplut, doar simplu, cat mai usor, pentru ca oricum curcanul e foarte gustos.

Ingrediente

- un curcan de vreo 3-4 kg
- o lingura de unt
- praf de supa de gaina
- folie de aluminiu sau hartie de copt

Curcanul inghetat trebuie scos din congelator si lasat in frigider cu o zi inainte, ca sa nu se dezghete deodata. De obicei nu se dezgheata de tot, asa ca in seara dinainte de Anul Nou, il scot din frigider si il las afara sa se dezghete bine pana a doua zi. Asez 2 bucati de folie de aluminiu sau hartie de copt pe tava cuptorului, avand grija sa fie indeajuns cat sa acopere bine tot curcanul. Pana cum am pus folie de aluminiu, pe care o pun cu fata lucioasa spre interior, adica spre curcan, altfel nu se coace daca e invers, deci atentie! De curand am auzit ca nu e sanatoasa folia de aluminiu si ar trebui mai bine copt in hartie de copt, pentru ca e la fel. Deci, o sa incerc si asa.


Pana sa asez curcanul presar praf de supa pe folie, apoi asez curcanul bine sters cu un servet ca sa fie uscat, altfel, cand il ung cu unt, acesta aluneca pe pielea uda. Deci il ung cu unt peste tot, mai bine zis, pun cu cutitul cate o felie subtire de unt pe piept, pe aripi si pe copane. Acopar curcanul cu folia si il bag la cuptor, la foc potrivit 180C, pentru atatea ore cate kilograme are curcanul, minus 1/2 kg : daca are 3 kg, il las 2ore si jumatate. Pun si putina apa in tava, ca sa nu se arda zeama care va curge din curcan. Desfac folia  deasupra dupa 2 ore si jumatate si las inca o jumatate de ora curcanul descoperit sa se rumeneasca. Il stropesc cu cate o lingura din zeama din tava, cam la 10 minute, pana cand se rumeneste frumos deasupra. Scot tava afara si las sa se raceasca. Curcanul rece e mai bun si mai sanatos .

Il servesc pe un platou cu salata verde si cu garnitura de salata de rosii, castraveti si salata verde.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare