Prajitura gaurita cu blat de cafea si crema de portocale
Pentru cei carora le plac portocalele, este o prajitura foarte gustoasa, dar si distractiva. Este reteta Nadyei Hussein, care mi-a atras imediat atentia, astfel incat nu puteam sa nu o fac si eu. Nadya e o englezoaica, care a castigat o editie a concursului Bake Off din United Kingdom. Nu e ceva prea obisnuit sa faci gauri intr-o prajitura! Imi place sa o fac pe timpul iernii, atunci cand avem portocale din belsug. Partea putin complicata e cu marimea portocalelor, pentru ca eu obisnuiesc sa cumpar portocale foarte mici, pentru ca sunt mai ieftine, dar la fel de gustoase. Totusi, unele sunt la fel de mari cat niste mandarine si atunci cand in reteta spune ca trebuie 2 portocale mari, cam cate din astea mici ar trebui sa pun? Am avut ocazia sa imi dau seama atunci cand am facut crema acestei prajituri, facuta aproape doar cu portocale. De altfel, crema e cea care face farmecul prajiturii, dar si pentru ca se pune in niste gauri facute in blat - la propriu, chiar se gaureste blatul! Singura problema e ca daca crema nu are destula zeama de portocale, iese prea tare si apoi nu mai pot sa o torn in gauri. Cel mai bine e sa cumpar 2 portocale mari, adevarate si am rezolvat problema, nu mai am emotii! Prajitura iese bine si ma distrez punand crema.
Ingrediente pentru o tava patrata cu latura de 23 cm (sau dreptunghiulara de 20/30 cm)
- 225 ml ulei
- 225 g zahar brun
- 4 oua mijlocii
- 2 linguri apa fiarta
- 5 lingurite ness (5 pliculete )
- 225 g faina
- 1 lingurita cu varf de praf de copt
Pentru crema
- 6 galbenusuri
- zeama si coaja de la 2 portocale mari sau de la 4 mici
- 100 g zahar
- 25 g unt
- 3 linguri rase de amidon
In plus
- o lingura de lemn cu coada cilindrica cu diametrul de 1 cm
Cantaresc uleiul sau il masor cu un pahar gradat.
Apoi inmoi cele 5 lingurite de ness cu 2 linguri de apa fiarta si le amestec usor sa se dizolve.
Apoi opresc mixerul si scot bolul. Amestec faina si praful de copt.
Le amestec cu o paleta de cauciuc sau cu o lingura de lemn pentru prajituri.
Pun aluatul in forma.
Dupa 50 de minute, incerc blatul sa vad daca e copt, infigand o scobitoare chiar in mijlocul lui. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca blatul e gata.
Opresc focul si scot blatul. Il las sa se raceasca in forma.
Cand blatul e rece, il scot din tava, il pun pe o tava si dezlipesc hartia de copt.
Tai portocalele in doua, pentru a le stoarce.
Daca gasesc, prefer sa iau portocale rosii, fiind mai interesante si mai dulci.
Storc portocalele, pentru a obtine zeama, cu care sa fac crema. Eu nu mai am aparat de stors, asa ca le storc cu mana, cat pot de bine.
Strecor zeama printr-o sita.
Separ galbenusurile si le pun direct in craticioara.
Pastrez albusurile la congelator, in cutii mici separate, pentru a le folosi altadata, pentru tort de bezea sau nuga ori doar pentru bezele, o spuma de capsuni sau pentru o crema de unt cu bezea italiana. Eu le pun cate doua, adica atat cat am nevoie pentru una dintre aceste deserturi pe care le fac destul de des.
Adaug apoi toate celelalte ingrediente peste galbenusuri : zaharul, coaja de portocale si amidonul.
Pot sa strecor zeama direct in oala in care fac crema.
Adaug untul si pun craticioara pe foc mic.
Amestec ingredientele cu telul, pana cand incepe sa se ingroase putin, cam in 10 minute.
Crema e gata atunci cand sta pe dosul lingurii. Scot lingura din crema, sterg dosul lingurii cu degetul, si, daca se vede lingura, e semn ca crema e legata si e gata. Nu trebuie sa o tin prea mult, ci doar pana cand incepe sa se ingroase. Crema trebuie sa fie legata, dar totusi sa curga, ca o smantana. Secretul e sa nu las crema sa se raceasca de tot, ci sa o pun putin calduta in prajitura, pentru a nu se intari prea tare.
Dau crema deoparte si adaug untul, daca nu l-am pus la inceput. Amestec bine pana se incorporeaza. E dificil sa obtii o crema destul de subtire, cat sa curga, pentru ca aceasta se ingroasa repede de la amidon.
Scot crema din frigider si pun jumatate intr-un pos cu dui sau doar intr-o punga de plastic mai groasa, in varful careia fac o gaura.
Fac gauri in blat cu coada rotunda a unei lingurii de lemn, cu diametrul de aproximativ 1 cm, la distante egale, dar fara sa strapung prajitura.
Trebuie sa iasa cam 35 de gauri, aproximativ 4 gauri de portie - cam 7 pe lungime si 5 pe latime.
Tai varful pungii cu o foarfeca, daca am pus crema in punga simpla.
Apoi pun crema in gauri, introducand varful posului in fiecare gaura. Crema se pune mai bine cu un pos cu dui mai lung si subtire. Potrivesc posul intr-o gaura si apas cu grija, pentru a o umple cu crema, pana cand se vede crema ca iese pe-afara, la suprafata.
Dau prajitura la frigider pentru o ora, apoi o tai.
Pot sa servesc prajitura si nedecorata.
E minunata, atat de frageda, cremoasa si parfumata! Un deliciu!
Pofta buna si spor la treaba si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu