Tort de bezea cu mousse de ciocolata si alune


Se pare ca in fiecare an, de ziua fiicei mele, sunt inspirata sa fac o altfel de varianta a tortului ei preferat, tortul de bezea. Anul trecut a fost Pavlova cu fructe de padure dupa reteta lui Mary Berry, iar anul acesta am facut reteta lui Gordon Ramsay de tort de bezea cu mousse de ciocolata si alune. Reteta video e fascinanta, desi cam rapida, astfel incat abia daca reusesti sa te dumiresti ce face. Dar rezultatul final spune tot, asa ca mi-a ramas in minte si l-am facut si eu cu ocazia zilei de nastere a fiicei mele. Mai mult de o data pe an nu prea merge, pentru ca e un tort foarte dulce si multa vreme nu mai am pofta de nimic dulce - cel putin, nu atat de dulce ca bezeaua! Bine ar fi sa mai las dulciurile, dar nu reusesc. Singura mea sansa e sa daruiesc macar jumatate din tort, in caz ca nu e altcineva care sa il manance, decat eu si sotul meu - asa cum s-a intamplat anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus. Sigur ca as putea sa nu mai fac nici un tort, dar nu pot sa nu sarbatoresc zilele de nastere ale copiilor mei, chiar daca ei nu sunt acasa. Pentru mine amandoua zilele lor de nastere sunt sarbatori, care merita sarbatorite macar cu un tort. Si, cum ei nu mai stau demult cu noi, eu si sotul meu ne sacrificam si mancam torturile pe care le fac! Cand tortul e prea mare, duc jumatate din el la caminul de batrani din sat, acolo unde e ingrijita mama mea. Astfel, le rasplatesc si eu cu ceva pe asistente si pe infirmiere pentru munca pe care o depun, mai ales in perioada asta de pandemie.
Tortul de bezea cu mousse de ciocolata si alune e foarte simplu de facut. Foile nu trebuie tinute prea mult la copt, ca la tortul de bezea pe care il fac de obicei, iar crema se face imediat. Nu necesita prea mult decor, tortul de bezea fiind mult mai spectaculos asa, simplu sau, altfel spus, neacoperit - "naked" cum ar spune americanul.
Astfel ca, intr-o ora poate fi gata de pus la frigider.

Ingrediente pentru un tort cu diametrul de 18 cm

Pentru blaturile de bezea

- 4 albusuri
- 225 g zahar tos fin Diamant de tip Brilliant
- 25 g alune macinate

 Pentru mousse-ul de ciocolata

- 300 g ciocolata menaj
- 400 ml frisca lichida

Pentru decor

- 25 g alune tocate sau macinate mai mari

Intai macin alunele in blender, ca sa fie gata, pentru ca le voi adauga in foile de bezea. 


Pentru ca foile de bezea au nevoie de ceva timp pentru a se coace in cuptor, incep cu ele.
Separ galbenusurile de albusuri si pun albusurile in bolul mixerului vertical, montez telul si pornesc mixerul la viteza maxima 4. Ca si la Pavlova cu fructe de padure, pun galbenusurile intr-un castronel, pe care il acopar cu o folie de plastic, ca sa nu se usuce si sa faca pojghita deasupra, pana cand le voi folosi la un aluat de tarta, ca la tartele cu capsuni


De obicei am albusuri pastrate in cutiute de plastic la congelator si nu mai trebuie sa folosesc oua intregi, ca sa imi bat capul si cu galbenusurile apoi. Ele tin foarte bine in congelator, chiar si un an, daca rezista atat fara sa le folosesc.


Atunci cand albusurile sunt batute ca o spuma tare (cand telul lasa urme in spuma) incep sa pun zaharul, varsandu-l cate putin peste albusuri, fara sa opresc mixerul. 


Dupa ce pun tot zaharul, las albusurile sa se bata pana cand zaharul nu se mai simte. 
Intre timp, pregatesc tavile in care voi pune la copt foile de bezea. Ca si la tortul de bezea, coc foile de bezea in doua tavi diferite, doar ca aceste foi sunt mai mici si imi intra doua foi in tava mare de la aragaz. Mai am o tava mai mica, in care pun cea de-a treia foaie. Cu ajutorul unui capac cu diametrul de 18 cm (pe care l-am masurat cu o rigla, sa vad daca e cel care imi trebuie) trasez cu un pix, pe foile de copt, 3 cercuri egale, in interioriul carora urmeaza sa intind spuma de albus.


Intorc apoi foaia, ca sa nu se ia pixul sau creionul pe foaia de bezea. Se poate vedea linia foarte bine si pe partea cealalta. 


Mai opresc mixerul ca sa curat spuma de pe peretii bolului, cu paleta de cauciuc si iau putina spuma intre degete, fracandu-le putin, ca sa vad daca se mai simt granulele de zahar. 


Aici as putea sa va dau un sfat : pentru bezea eu prefer sa folosesc zahar tos fin Diamant de tip "Brilliant".  Acesta e mult mai fin decat zaharul tos obisnuit si, de aceea, se topeste mai rapid, cam in jumatate din timp. Atunci cand nu mai simt zaharul intre degete, scot bolul cu albusurile spuma si adaug alunele macinate, pe care le amestec usor, de jos in sus, in spuma, cu paleta de cauciuc.


Ca sa nu se miste foaia atunci cand intind spuma de albus, pun cate un strop de spuma de albus sub foaia de copt din tava, ca sa stea fixa - in toate cele 4 colturi ale tavii.


Impart din ochi spuma de bezea in trei parti egale si pun fiecare parte in interiorul unui cerc trasat pe foaia de copt. Intind bezeaua cu o paleta de inox, cu miscari de apasare, ca sa nu se ridice foaia de copt din tava - cu tot cu lipiturile de dedesupt - spuma de bezea fiind foarte densa. 


Fiecare blat  trebuie sa aiba diametrul de 18 cm si cam 1 cm grosime.


Daca nu am impartit bine spuma, mai iau dintr-o parte si pun in cealalta, ca sa am foi de bezea de dimensiuni cat de cat egale. 


Cand am terminat de intins blaturile, presar o lingura de alune macinate peste fiecare blat. 


Am grija sa mai pastrez o lingura-doua si pentru decorul de deasupra tortului.
Dau cele doua tavi cu blaturile de bezea pentru 25-30 min la cuptor la foc potrivit de 170C, pana cand blaturile sunt tari pe afara si putin moale in interior. 


Ca sa pot coace cele doua tavi deodata, la fel de bine, eu pun cuptorul electric pe functia Ventilator.


Dupa 30 de minute, verific daca blaturile sunt tari deasupra si moi in interior apasand usor cu degetul pe margine, apoi opresc focul.


Las apoi blaturile de bezea in cuptor sa se raceasca, cu usa putin intredeschisa, timp de aproximativ 3 ore.
Cand sunt reci, le scot din cuptor. Cele doua din aceeasi tava s-au lipit, dar le tai cu cutitul si pot sa le separ.


Pot sa incep sa fac mousse-ul de ciocolata din frisca lichida si ciocolata menaj.


Pun ciocolata rupta in bucati la topit in bain-marie, ca si la rulada de bezea cu frisca, ciocolata, capsuni si zmeura


Cand e gata, iau castronul cu ciocolata topita si il asez pe masa sau pe pervazul geamului (daca e inchis!) si las sa se raceasca timp de 5 minute. Amestec din cand in cand in ea, ca sa se raceasca uniform.


Pun frisca lichida in bolul mixerului vertical si il pornesc la viteza maxima 4. 


Las sa bata frisca pana cand incepe sa se intareasca, dar nu chiar foarte tare, totusi sa nu curga.


Torn 3/4 din ciocolata topita si racita peste frisca batuta si le amestec cu paleta de cauciuc, cu grija, foarte usor, de jos in sus, ca sa nu se lase mousse-ul. 


Acesta se formeaza, frisca intarindu-se in amestec cu ciocolata. 


Montez tortul imediat, pana nu se raceste ciocolata ramasa, pe care urmeaza sa o torn peste tort. Dezlipesc foile de pe hartia de copt.


Pastrez cea mai buna foaie ca sa o pun deasupra, sa arate bine tortul.
Pun primul blat pe un platou si pun deasupra jumatate din crema. 


O intind uniform si pun deasupra al doilea blat. Adaug si restul de crema si pun deasupra ultimul blat.

 
Stropesc blatul de deasupra cu restul de ciocolata topita, facand dungi cu lingura, ca si la rulada de bezea. Apoi presar deasupra restul de alune macinate. Destul de simplu, nu?


Las tortul o ora-doua in frigider, ca sa se intareasca mai bine mousse-ul de ciocolata.


Apoi pot sa il tai. 


Este un tort delicios, dar foarte dulce. 


Mare atentie pentru cei care sunt alergici la alune, nu-i lasati sa manance!
Pofta buna si spor la treaba si voua!

Comentarii

Postări populare