Nuga



Ce poti sa faci cand iti raman multe albusuri, fie de la cozonac, fie de la tortul Padurea Neagra sau chiar de la o ciorba de burta la care pui doar galbenusurile? Eu le pun intr-o cutie de margarina si le bag la congelator, pentru a le folosi atunci cand o sa am nevoie de ele, dar mai ales, cand o sa am timp. Pentru ca eu prefer sa fac nuga din albusuri, iar nugaua se face cam intr-o ora, timp in care trebuie sa bat albusul pe aragaz. Nu e usor, de aceea trebuie sa fiu odihnita pentru a face asta, insa minunatia dulce si gumoasa care rezulta la final, merita tot efortul. Eu am facut de multe ori nugaua de Craciun din 6 albusuri, dar cantitatea de albus batut e prea mare si abia incape in oala si in castron, atunci cand sunt batute spuma. De aceea, m-am hotarat sa nu mai fac atat de multe deodata, mai ales ca, pregatind nugaua in perioada sarbatorilor, sunt si-asa destule bunatati, ca sa mancam prea multa nuga. Albusurile stau bine la congelator, si le pot scoate oricand vreau sa fac nuga sau orice altceva cu ele - poate bezele sau un tort de bezea.

Ingrediente pentru a umple 4 foi de napolitana

- 3 albusuri
- 240 g zahar
- 180 g miere
- zeama de la 1/2 lamaie
- foi de napolitana

Ingredientele trebuie masurate cu precizie, altfel nugaua nu se incheaga cum trebuie. Daca vreau sa scot albusuri din congelator, dar nu le folosesc pe toate din cutie, tai ( a se citi "sparg") cu cutitul o parte din albusurile congelate, le las sa se dezghete, apoi le cantaresc si fac o socoteala, ca sa stiu cate albusuri am - tanand cont ca un albus cantareste cam 37g, la un ou mediu.
Pregatesc dinainte 2 oale care sa se potriveasca perfect una deaspura celeilalte, pentru ca nugaua trebuie fiarta, pana cand se incheaga, in bain-marie.
Tot ce am de facut este sa bat bine albusul spuma, ca la tortul de bezea. Insa, ca sa iasa nugaua aceea putin cleioasa, se pune miere si cu mierea e un secret, care ajuta foarte mult la scurtarea timpului necesar fabricarii nugalei.
Deci incep prin a bate albusul, cu un varf de cutit de sare, ca sa se bata spuma mai repede. Eu il pun in robot si astfel ma pot ocupa de celelalte operatii pe care trebuie sa le fac. Astfel, cantaresc zaharul si mierea, apoi pun mierea intr-o craticioara si o pun pe foc mic, la incalzit. Pun si zaharul in cuptor sa se incalzeasca ca si la tortul de bezea. Trebuie sa fiu foarte atenta, pentru ca mierea da repede in clocot. De aceea, sunt cu ochii pe miere, in timp ce se bate albusul. Zaharul nu trebuie sa stea la cuptor mai mult de 2-3 minute; Il incerc cu.mana. sa vad daca e fierbinte adica pun mana pe el cand e in cuptor. Nu trebuie sa stea prea mult altfel incepe sa se topeasca. Dupa 4-5 minute, cand albusul e tare, incep sa adaug zaharul, putin cate putin (cam cate o lingura o data) si cateva picaturi de lamaie la fiecare lingura de zahar. Robotul bate in continuare si eu sunt cu ochii pe miere. Pana cand incepe sa fiarba mierea, numai bine termin de pus tot zaharul in albus si pot sa adaug si mierea. 


O torn in fir subtire, asa fierbinte cum e, peste albusul care e amestecat in robot incontinuu. Aceasta face ca albusul sa se infierbante si mai mult si astfel se incheaga mai repede. Cine bate albusul de mana, toarna mierea cu o mana si bate cu cealalta.
Odata pusa si mierea in albusuri, le rastorn in cratita asezata deasupra celeilalte in care fierbe cam o palma de apa. Cratita sta pe focul mare, pe care il dau la mic. Oala mea nu se potriveste atat de bine, asa ca asez un servet mai mare, impaturit, de jur- imprejurul oalei - pe sub toarte - in asa fel incat sa nu iasa aburul din oala cu apa si sa ma opareasca.




Continui sa bat albusurile energic cu telul pana cand se incheaga si se intaresc, in asa fel incat sa se dezlipeasca de pe fund si sa inceapa sa se vada fundul oalei, atunci cand dau cu telul. Specialistii spun ca trebuie sa se rupa coarda albusului, adica atunci cand ridic telul, albusul nu curge, ci se rupe. Asta dureaza cam o jumatate de ora, timp in care ma trec toate caldurile - si de la abur, dar si de la efortul depus1 Cand e gata nugaua, adaug in ea nuci tocate, alune stafide sau nuca de cocos.


Daca nu am nimic de pus in ea, o las asa cum e si o asez intre foi de napolitana, in strat cat de gros. Daca nugaua nu a iesit destul de tare, pun un strat mai subtire, pentru ca nugaua se va mai usca cand se raceste. De multe ori am lasat-o pana cand s-a racit in oala si abia pe urma am pus-o intre foi, pentru ca nu iese atat de tare, incat sa nu mai poata fi  scosa din oala.







Le tai in bucati cat de mici vreau si le tin in camara unde e rece sau in frigider. Poate fi tinuta oricat, pentru ca nu se strica, albusul fiind fiert deja, deci nu e toxic.



Spor la treaba si pofta buna!

Comentarii

Postări populare