Cannelloni cu carne



De mult timp voiam sa fac cannelloni, pentru ca aveam o cutie in camara, luata de vreo 2 ani. Dar o tot ocoleam pentru ca nu stiam cum sa ii fac si imi inchipuiam ca dureaza mult, asa ca nu m-am apucat de ei decat atunci cand chiar nu aveam altceva sa gatesc. Asadar, m-am documentat, am vizionat cateva video-uri pe Youtube, pana cand m-am lamurit si am aflat care e reteta originala. Seamana cu lasagna, dar nu e chiar la fel, in sensul ca nu se face ragu ca pentru spaghetele bolognese, ci se caleste carnea simpla cu legumele, ca la ardeii umpluti sau la sarmale, iar sosul de rosii se pune peste canelloni umpluti cu carne. De aceasta data am cumparat suc de rosii, dar de obicei am suc de rosii facut in casa.
Italienii fac umplutura cu carne amestecata cu branza ricotta sau mozarella, ba chiar adauga si cateva feliute de prosciutto sau mortadella, tocate marunt. Cand a auzit, sotul meu a spus ca el nu vrea sa amestec carnea cu branza, asa ca m-am conformat. Dar, pentru ca eu nu am avut decat 500 g de carne de porc, chiar si amestecata cu legumele tocate, tot a fost putina si nu mi-a ajuns pentru toate cele 24 de cannelloni, decat pentru jumatate, mai precis pentru 13 bucati. E adevarat ca mi-a trecut prin cap sa pun totusi branza in carne, dar n-am vrut sa il sochez pe sotul meu chiar de prima oara cand am gatit acest fel de mancare. De aceea, vazand ca imi mai raman cativa cannelloni neumpluti, am pregatit repede o crema de branza de vaci cu branza telemea rasa si putin marar, cu care am umplut tuburile ramase. Rezultatul a fost spectaculos si cannelloni cu branza au fost la fel de buni ca si cei cu carne. Astfel mi-am dat seama si cam cata carne ar trebui pentru cele 24 de bucati de cannelloni care sunt in cutia de la Lidl.

Ingrediente pentru o tava dreptunghiulara de 40/20 cm

- 1 cutie de 24 de bucati de cannelloni de la Lidl (se gaseste atunci cand e saptamana italiana)

Pentru umplutura

- 1 kg de carne de porc, tocata
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 bucata de telina
- 1 paharel de vin alb
- 250 g de branza de vaci sau mozarella (cine vrea, trebuie sa scoata 250 g de carne din compozitie)
- sare, piper

Pentru sos

- 1 cutie de rosii pasate
- 1 cana de suc de rosii
- 200 g branza telemea  rasa(sau parmezan)

Intai si intai, am scos toate tuburile de cannelloni din cutie si le-am asezat in tava, ca sa vad cum ar intra cel mai bine, ca sa stiu dinainte cum sa le asez, dar si ca sa vad daca se umple toata tava pe care voiam sa o folosesc. Unul se rupsese la un capat, dar nici nu a fost o problema.

 

Asa cum se vede, cele 24 de bucati au intrat perfect in tava, deci puteam sa incep sa fac umplutura. Am pus cannelloni la loc in cutie pana cand am gatit umplutura.
Am facut umplutura ca si la ragu-ul pentru spaghete bolognese, doar ca nu am mai adaugat suc de rosii la fiert, ci doar apa, ca la ardeii umpluti. Deosebirea e ca la ardeii umpluti nu fierb carnea atat de mult, ci doar o calesc putin.
Am curatat zarzavatul si l-am tocat in blenderul robotului de bucatarie. Am tocat carnea si am calit-o pe foc, pana ce s-a albit. Am adaugat legumele si sare peste carne si am pus o cana de apa, ca sa fiarba cam vreo ora.


Cand a scazut apa, am adaugat un paharel de vin si am dat focul mai mare, lasand sa fiarba pana ce s-a evaporat vinul.


Am lasat umplutura de carne sa se racoreasca timp de vreo 5 minute, pentru a o putea pune in cannelloni, fara sa ma friga.


Am dat drumul la cuptorul meu electric sa arda in partea de jos, la 200C, ca sa se incalzeasca pana cand am umplut tuburile.
Am ras si branza pe care urma sa o pun pe deasupra.

 

Am pus in tava putin sos rosii pasate, cat sa se intinda pe fundul tavii, apasand direct pe cutia careia i-am taiat un colt prin care sa iasa sosul.


Apoi am umplut toate tuburile cannelloni cu mana curata (m-am spalat bine inainte), impingand carnea bine cu degetul in tubul proptit bine in podul celeilalte palme, ca sa nu iasa carnea pe-acolo.

 

 

 

Cum am spus, am umplut tuburile ramase cu o crema de branza facuta la repezeala din branza de vaci si o bucata de telemea, plus putin marar tocat, asa cum fac si crema de branza pe care o mancam pe paine.

 

Nu am avut destula branza si nu am reusit sa umplu toate cannelloni, dar mi-au mai ramas doar 3 bucati - pe care le-am pastrat si le-am folosit ulterior la o lasagna, punandu-le pe margine. Cum bine spune romanul : nimic nu se pierde! Unul dintre cannelloni, in care au intrat ultimile firimituri de carne, a fost plin doar pe jumatate, dar l-am umplut apoi cu crema de branza. Apoi am continuat si cu ceilalti, pana cand s-a terminat si branza.

  

Am umplut tava si poate ca asa era mai bine, ca sa nu fie prea inghesuiti, stiut fiind ca urmau sa se umfle la fiert.


Am turnat restul de rosii pasate si sucul de rosii peste cannelloni si am pus branza rasa deasupra.

 


Am acoperit tava cu foaie de copt - pentru ca nu aveam folie de aluminiu - dar a fost buna si aceasta pentru ca totul sa fiarba inabusit, iar tuburile sa se inmoaie in sos. Am strans bine foaia pe langa tava.


Aveam o grija ca poate tuburile nu se vor inmuia, dar daca asa fac italienii, trebuia sa am incredere in reteta.
Am dat tava la cuptor pentru o jumatate de ora.


Dupa o jumatate de ora, am scos tava si am luat folia de pe ea. Daca mai aveam inca un dubiu, am constatat ca tuburile se inmuiasera si se umflasera deja in timpul asta.

  

I-am lasat tava in cuptor inca o jumatate de ora, pana cand s-a rumenit deasupra.

 

Am mancat aproape toata tava impreuna cu sotul si cu fiul meu, atat de bune au fost, chiar si cele cu branza, care se imbibasera de sosul de rosii si erau delicioase si foarte moi.

 

Pofta buna si voua, daca vreti sa incercati reteta!


Comentarii

Postări populare