Mancare de fasole verde cu pui



De cate ori vorbesc de fasole pastai ii spun verde, ca asa e vorba romaneasca - de multe ori cu doua intelesuri. Adica nu e uscata, ci e proaspata, chiar daca e conservata sau pastaia e galbena, verde, pestrita sau chiar mov.
Este o mancare foarte obisnuita  la noi acasa si o gatesc macar o data pe luna, mai ales pe timpul iernii. Daca nu mai am fasole congelata in congelator, pe care o pun din gradina, cumpar borcane cu fasole conservata, care e foarte buna. Dar am grija sa ma uit cu atentie, sa vad daca nu cumva fasolea din borcan are ate sau mizerii. Stiu ca pare ciudat, dar mi s-a mai intamplat si cu alte conserve - ceea ce m-a determinat sa nu mai cumpar conserve de tabla, prin care nu poti vedea in interior. In multe conserve, chiar si in borcane, am gasit fasole cu ate destul de groase si neplacute la mancat, dar  intr-o conserva de tabla in care erau ciuperci chinezesti am gasit nisip printre ciuperci. De-atunci prefer sa cumpar ciuperci proaspete si evit conservele.
Cat despre conservele de fasole verde, ma axez pe cate o marca care pare serioasa si cumpar numai acea marca sau din acelasi magazin, unde stiu sigur ca marfa e buna. Am mai gasit si fasole verde congelata, care a fost foarte buna, fara ate.

Ingrediente pentru 4 portii

- pieptul si copanele de la un pui
- 1 kg fasole verde (pastai)
- 1 lingura de sare
- 1 ceapa
- 1 lingura pasta de tomate sau 1/2 cana rosii tocate
- 1 lingura faina
- 2 catei de usturoi
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura marar



Daca fac mancare de fasole pastai din conserva, e simplu, dar daca fac cu fasole proaspata trebuie sa spal pastaile, sa le rup capetele si sa le curat de ate, ca si la salata de fasole galbena pastai.


Apoi o rup bucati si o pun la fiert cu o lingurita de sare, la fel ca la salata de fasole galbena pastai si ciorba de fasole pastai cu cartofi si dovlecei.


In timp ce fierbe fasolea, prajesc bucatile de pui intr-o tigaie mai mare - in care o sa si fac mancarea - cu 2-3 linguri de ulei, la foc potrivit spre mic, ca si la mazarea cu pui sau la mancarea de pui cu smantana. Carnea poate sa fie de la piept sau copane, aripi sau chiar si spinari, dupa cum arare fiecare.


Curat ceapa si o toc marunt, de mana sau in blenderul robotului de bucatarie.


Cand bucatile de pui sunt gata, le scot pe o farfurie 



Pun ceapa tocata in uleiul in care am prajit puiul, ca si la mancarea de rosii cu pui


Adaug o jumatate de pahar cu apa in tigaie, pun capacul si inabus ceapa, la foc mic, pana cand se inmoaie, cam un sfert de ora - 20 de minute.


Intre timp s-a fiert si fasolea, o strecor si o pun in tigaie cu ceapa. Daca fasolea e din conserva, o vars intai intr-o strecuratoare, deasupra chiuvetei, ca sa se scurga zeama in care a stat, apoi o spal putin intr-un jet de apa rece, ca si mazarea de la mancarea de mazare cu pui
Adaug apa cat sa acopere putin fasolea si pun cam 1/2 lingurita de sare, dupa gust. Las sa dea cateva clocote la foc mic, apoi adaug pasta de tomate si amestec bine. Cateodata, pun rosii tocate - fie proaspete sau din conserva - care fac mancarea sa fie si mai buna. Dar pasta de tomate leaga mai bine mancarea si o coloreaza si mai bine. Amestec bine pasta de tomate sau rosiile in mancare - se pot pune si una si alta, pastrand proportiile.


Pun faina intr-un castronel sau ibric cu cateva linguri de apa rece si amestec bine pana se face un sos nu prea gros, pe care il torn in mancare, pentru a ingrosa putin mancarea, sa nu fie "zeama" cum ar spune sotul meu. In acest fel evit sa se faca cocoloase de faina in mancare.


Daca sosul se ingroasa prea mult, mai adaug apa sau, daca e prea subtire, mai adaug putina faina cu apa. Pun usturoiul pisat, amestec bine si pun bucatile de pui in mancare. 


Mai las sa dea cateva clocote si inchid focul. Potrivesc mancarea de sare, adica o gust si mai adaug sare daca e nevoie. Intre timp curat verdeata si o toc marunt, o pun in mancare si o amestec.



Acopar cu capacul ca sa se mentina calda pana cand o servesc la masa.


Aceeasi mancare poate fi facuta si de post - adica fara carne - exact in acelasi fel



Asez portiile in farfurie.


Poate fi servita cu o salata de morcovi si telina.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare