Mancare de rosii cu pui



Este una dintre mancarurile mele preferate si printre primele mancaruri pe care am invatat sa le fac, pentru ca se face foarte usor. Este si foarte economica, pentru ca nu e nevoie de multe ingrediente. Poate parea o mancare neterminata - asa, doar cu rosii si sos de rosii - dar mai sunt si astfel de mancaruri, nu numai groase, pline de legume. Ce-i drept, aproape nimeni nu mananca rosiile intregi din mancare - de la noi din casa, doar eu.
Pe vremuri, cand se gaseau rosii in bulion la borcan mare de 800 g, era indeajuns un borcan ca sa fac o mancare din care sa mancam doua zile. Sigur ca imi mai trebuiau si bucatile de la un pui, ca si la mazarea cu pui sau la mancarea de fasole verde cu pui.
Acum se gasesc mai multe sortimente de rosii conservate, inclusiv rosii pasate, care sunt si mai bune pentru sos, decat bulionul indoit cu apa si ingrosat cu faina.
Vara, nu mai folosesc rosii in bulion, ci rosii proaspete, ceea ce face mancarea si mai buna. Pe langa sosul facut din rosii proaspete, mai pun si cateva rosii intregi, care arata foarte bine in mancare si ii dau un gust si mai bun,

Ingrediente pentru 5-6 portii

- pieptul si pulpele de la un pui (sau mai multe pulpe)
- o cutie mica de rosii in bulion sau 5-6 rosii proaspete
- o cutie de rosii pasate ( sau 1 kg rosii proaspete)
- 2 linguri de pasta de tomate
- 2 cepe mari
- 1 mana de marar tocat (poate fi si de la congelator)

Mancarea de rosii se face ca orice mancare, cum ar fi spus bunica mea. Prajesc intai bucatile de pui, ca si la mancarea de mazare cu pui.
Intre timp curat ceapa si pregatesc rosiile, daca am rosii proaspete, curatandu-le de coaja. Toc ceapa in bolul mic al robotului de bucatarie. Pasez rosiile in bolul cel mare al robotului, fiind mai multe ca sa incapa in bolul mic.
Cand bucatile de pui sunt gata prajite, le scot pe o farfurie.

 

Pun ceapa tocata in tigaia in care s-a prajit puiul, adaug o cana de apa si o las sa se inabuse, acoperita cu capacul.


Cand a scazut apa, ceapa e fiarta si pot sa adaug pasta de tomate.


Amestec bine, apoi adaug rosiile pasate - fie din cutie, fie pe cele proaspete.


Daca fac mancarea cu rosii in bulion, le vars din cutie, mai las sa dea cateva clocote si mancarea e gata. Daca pun rosii proaspete, atunci mai adaug o cana de apa, ca sa subtiez putin sosul, pun rosiile intregi si las sa fiarba acoperit cam 10 minute, pana cand se inmoaie rosiile. De multe ori, fac mancarea de rosii atunci cand am niste rosii cumparate, care nu sunt prea bune de mancat (cele straine, in special) asa ca le fierb intregi in mancare, iar sosul il fac cu rosii pasate din conserva. In poza sunt niste rosii de acest fel, cam tari, dar si cam mari, de aceea a trebuit sa le tai in jumatati, pe care le-am asezat cu partea taiata in jos.


Cand rosiile sunt fierte, potrivesc de sare si apoi opresc focul.
Adaug si bucatile de pui, apoi mararul - sau invers!

 

Amestec usor si mancarea e gata.

 

Cel mai bine merge cu o ceapa, eventual sparta cu pumnul!

 

Aceeasi mancare se poate face si de post, doar ca nu se mai pune carnea la prajit, ci se inabuse ceapa direct in tigaia cu ulei.
Pofta buna!

Comentarii

Postări populare