Fasole pastai la congelator



La fel cum pun dovleceii la congelator, tot asa pot congela si fasolea pastai. Pe vremuri faceam conserve de fasole galbena grasa, pe care le puneam in sticle de lapte (de sticla, cum erau pe vremuri) apoi le fierbeam in bain-marie. S-au dus vremurile alea, cand munceam destul de mult ca sa fac acele conserve, acum prefer sa congelez legumele si sa le scot chiar atunci cand le folosesc. Pai daca se gasesc legume congelate de cumparat, eu de ce nu mi-as congela legumele mele, chiar la mine in congelator?
Uite-asa am inceput sa congelez intai mazare, pentru ca e preferata mea si nu e niciuna la fel de buna ca mazarea proaspata, pe care o pot cumpara doar la inceputul verii. Apoi am inceput sa cultiv si eu legume si le congelam pe acelea din gradina mea, atunci cand erau prea multe. Fireste, mereu m-am straduit sa am cat mai multe legume, ca sa imi ajunga si pentru a le manca proaspete, dar si ca sa pun la congelator. Cu timpul, am ajuns la concluzia ca trebuie sa ma multumesc cu ce se face in gradina, in functie de conditiile meteorologice - pentru ca eu cultiv legumele sub cerul liber, nu in solar. Astfel, intr-un an am avut multa mazare, dar nu prea multa fasole. Sau, foarte multa salata verde si prea putin spanac. De dovlecei nu mai spun, pentru ca astia au fost mereu foarte multi!
Ca sa nu mai spun ca a trebuit sa ma lupt si cu o coropisnita (cred!) care imi taia tulpinile plantelor de fasole, chiar de jos de tot. Cand vedeam cum mi se usuca planta, frumoasa, verde si plina de flori, imi venea sa plang. Nefiind o specialista, ci o incepatoare in ale gradinaritului cu legume, a trebuit sa invat din greseli. Ca urmare, am ajuns la concluzia ca e musai sa faca tot ce pot ca sa am o productie buna de fasole, din care sa mancam toata vara, dar sa si pun la congelator, pentru ca la magazin cu greu am gasit fasole grasa galbena, asa cum imi place mie. Asa ca am pus si mai multa fasole verde in gradina, cat sa ii ajunga si coropisnitei (sau radastei, ca inca nu stiu ce era!).
Inca de cand eram mica, stiam ca fasolea verde trebuie curatata de "ate", adica firele formate pe partile laterale ale pastaii aproape imbatranite. Daca se culege pastaia in prima zi in care a devenit galbena in totalitate (ba chiar si daca inca mai are putin verde) aceasta e foarte frageda si nu are "ate" deloc. La piata e mai greu sa gasesti asa o fasole, dar eu pot sa culeg pastaile in fiecare zi, imediat ce sunt coapte, fara sa le las sa imbatraneasca. Pe cele pe care le uit pe vrej, nu le mai culeg, ci le las acolo sa se usuce si pastrez boabele pentru a le semana in anul urmator.


La inceput, opaream intai fasolea si abia cand se racea o puneam la congelator.
Cu timpul, mi-am dat seama ca nu e nevoie sa o mai oparesc, pentru ca se pastreaza foarte bine la congelator, chiar si daca e cruda.
Asadar, am inceput sa pun fasolea cruda la congelator si a fost mult mai simplu, pentru ca puteam sa pun zilnic, dupa ce culegeam pastaile. Doar le spal, apoi le rup capetele si le rup in bucati mai mici, ca la salata de fasole galbena pastai.

 

Apoi, pun cateva maini de fasole intr-o punguta noua, atat cat sa imi ajunga sa fac o ciorba de fasole pastai sau o mancare de fasole verde cu pui.

 

Rasucesc capatul pungii, apasand totodata pe punga, ca sa iasa aerul si sa faca un fel de vid - dar nu e chiar o regula asta cu aerul, pentru ca nu pot face chiar vid, fara sa am un aparat cu care sa lipesc pungile. Si fasolea sta foarte bine si in punga fara vid.

 

Apoi pun pungile cu fasole in congelator.


Atunci cand vreau sa fac o mancare sau o ciorba cu fasole, scot o punguta chiar atunci cand trebuie sa o pun in oala, in apa fiarta direct. Las fasolea sa se fiarba ca si atunci cand e proaspata.
Spor la treaba si pofta buna!

Comentarii

Postări populare