Gem de caise



Apricot Jam

Imi amintesc cat de bun era gemul de caise facut de mamare, de culoarea chihlimbarului si mai avea si samburi in el, delicios! Ani intregi nu am gasit sa cumpar caise, nici macar de mancat asa, crude, d-apai mai multe, ca pentru gem! Asa ca am mai cumparat cate un gem de la magazin, de pofta, totusi nu s-a comparat cu cel facut de mamare. Pe cand aveau inca o casa cu curte, bunicii mei aveau un cais in curte, din care faceau mereu gem. De aceea mi-am dorit mereu sa am si eu un cais in curte si iata ca dorinta mi s-a indeplinit : am si eu o curte in care am pomi fructiferi. Am asteptat cativa ani, pana cand caisul a crescut mai mult, dar atunci cand a inceput sa faca caise, m-am saturat cat pentru toata viata. In fiecare an am facut gem si prajituri cu caise, pana cand s-au saturat toti din familie - pe langa caisele pe care le-am mancat proaspete. Sunt caise adevarate, parfumate si mari, asa cum le stiam din copilaria mea. De cate ori culeg caisele, le impart in caise foarte coapte pentru gem, caise numai bune de mancat si caise mai necoapte. Pe primele le fac imediat gem.


Pe cele bune de mancat le mancam vreme de vreo luna, dar le tin in frigider pentru a nu se strica. Scot doar cateva pe care le mancam sau le fac prajitura cu caise ori cobbler cu caise, sarlota cu caise sau tarta cu crema de vanilie si caise.


Caisele mai necoapte pot sa mai stea pe masa in sufragerie cateva zile, iar pe cele care se coc le pun in frigider, ca sa nu se strice.


Gemul de caise e foarte simplu de facut. Avand reteta de la mama mea, care o avea si ea de la mama ei, am facut mereu un gem la fel de bun, cum il faceau si ele.

Ingrediente pentru 6 borcane mari de 850 g

- 5 kg caise foarte coapte, chiar moi
- 2,5 kg zahar
- zeama de la o lamaie mare

In plus

- 6 capace noi pentru borcane

Curat  bine toate caisele foarte coapte de eventualele stricaciuni, le rup in doua si le scot samburii.


La cantaresc sa fie cate 2,5 kg, pentru a face cate o transa de gem in cate o oala de 6 litri. Astfel, gemul va fierbe bine, iar stropii care sar nu vor murdari toata bucataria.


Pun 1,250 kg de zahar in fiecare oala.


Pun oalele in frigider si le las sa stea pana a doua zi, timp in care caisele isi lasa zeama si zaharul se topeste partial.


A doua zi ( nu conteaza cand, nu trebuie sa stea un anumit numar de ore, doar sa nu fie 2 zile) scot oalele din frigider si le pun pe aragaz, fiecare pe cate un ochi, la foc mic. 


Le las acolo pana cand incep sa clocoteasca.


Apoi dau focul mai mare si las sa fiarba gemul. Daca fierbe prea tare si se ridica spuma, dau focul mai mic.


Stau langa aragaz si il pazesc sa nu dea in clocot. Iau mereu spuma cu o lingura pe care o folosesc doar la dulceata si prajituri, nu la mancare.



Pun spuma intr-un castronel.


Amestec incontinuu, ca sa nu se prinda de fund.


Las sa fiarba gemul cam 50 de minute, pana cand scade indeajuns si se ingroasa. Iau spuma mereu, in tot acest timp, chiar daca e mai putina decat la inceput.


Cand am facut gem din caisele mele, pentru prima oara, am pus sa fac prea mult gem deodata, umpland o oala de 10 litri cu caise si zahar - cea mai mare oala pe care o am, cea pe care o folosesc si la zacusca. Nici vorba sa le las sa stea la rece, in frigider, pentru ca nu incapea oricum. Am pus oala cu gem direct pe foc si am stat cateva ore, aproape o noapte intreaga sa il fierb. Dar mi-au iesit 16 borcane mari pline cu gem.





Am invatat din greseala facuta si acum impart caisele pentru gem chiar si in 3 oale, pastrand proportia de caise si zahar.


In timp ce fierbe gemul, pot sa sparg samburi de caise pentru a-i pune in gem, asa cum facea mamare si cum imi place atat de mult. Nu mai mananc gem cum mancam pe vremea aia, dar tot mai iau cate o lingurita macar o data pe luna. Eu sparg samburii in curte, cu ciocanul de snitele. Insa fiecare face cum vrea.


Ideal ar fi sa curat samburii de coaja maro, dar eu ii pun asa cum sunt si stau foarte bine in gem. Se spune ca daca au coaja pot fermenta dupa un timp, dar eu am observat ca nu se intampla asa, deci nu mai pierd timpul sa curat coaja.


Spal si sterilizez borcanele in care urmeaza sa pun gemul, astfel incat sa fie fierbinti atunci cand e gata gemul. Astfel, nu mai e nevoie sa pun borcanele pe gratar, ca sa nu se sparga atunci cand pun gem in ele. Asez borcanele in cuptor cu gura in jos, pe gratar, iar cand gemul e aproape gata, dau drumul la cuptor pentru 10 minute, la foc mic de 130 C. Apoi inchid focul si le las acolo pana cand e gata gemul.De fiecare data am grija sa cumpar si capace noi, care sa se stranga bine. Le spal bine si pe acestea cu apa fiarta, pentru a le steriliza, apoi le sterg bine, sa fie uscate. Nu pun capacele in cuptor, pentru ca se deformeaza si se strica garnitura de cauciuc.


Ca si la dulceata de visine sau dulceata de cirese albe, cand gemul incepe sa se ingroase, il incerc sa vad daca s-a inchegat, punand cate o picatura de gem pe o farfurie rece. Daca se imprastie, inseamna ca gemul inca nu s-a inchegat, deci trebuia sa il mai las sa fiarba.



Dupa inca 5 minute incerc din nou si picatura de gem nu se imprastie, ci sta ferma.
.

Atunci pot sa pun zeama de lamaie in gem, strecurata printr-o sita, ca sa nu cada samburi de lamaie.



Mai dau cateva clocote, apoi opresc focul. 


Iau o mana-doua de samburi si ii pun in oala de gem.


Imediat pun gemul fierbinte, in borcanele sterilizate, care sunt deja fierbinti. Apuc fiecare borcan cu grija, cu ajutorul a 2 servete de bucatarie, il scot din cuptor si il pun pe gratarul de la aragaz sau pe un fund de lemn. 


Umplu borcanul cu gem cu ajutorul unui polonic, ca sa mearga mai repede. 


Trebuie totusi sa am grija sa nu cada gem pe langa borcan.


Apoi le bag din nou in cuptor, la foc mic de 150 C, timp de 5 minute, ca sa prinda o crusta, care nu ii mai da voie sa faca "floare" deasupra, adica mucegai. Le apuc bine cu o manusa de bucatarie si cu un servet, pentru ca borcanele sunt foarte fierbinti.


Le las acolo pana a doua zi, sa se raceasca.


Le pun apoi capacele, pe care le strang foarte bine. Ideal e sa am capace noi, care sa se inchida perfect ermetic.


Am mancat gemul de caise pe paine cu unt, cu lapte sau fara, pentru ca e tare bun!


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare