Prajitura cu caise



Desi am o reteta pentru prajitura cu visine, care se preteaza la orice prajitura cu fructe, aceasta reteta e si mai buna, fiind mai umeda si mai pufoasa decat simplul pandispan, din care fac prajitura cu visine de obicei.
Acelasi aluat e bun si pentru a face un chec delicios, checul cu sirop de zahar.
Intr-adevar, asta este secretul acestei retete : siropul de zahar. Acesta se pune fierbinte si ajuta la cresterea aluatului, fara a mai pune praf de copt. Asta mi se pare nemaipomenit, pentru ca praful de copt le da arsuri multora, mai ales cui inghite cantitati mai mari de prajitura - persoanele de fata se exclud!


Ingrediente pentru o tava de aragaz

- 5 oua
- 5 linguri de apa
- 5 linguri de ulei
- 1 praf de sare (cat intra intre 3 degete sau un varf de cutit)
- 3/4 cana mare de 300 ml de zahar
- 1 cana de faina (masurata cu aceeasi cana ca si zaharul)
- 1 plic de zahar vanilinat
- cam 18-20 de caise coapte
- inca cateva lingurite de zahar pentru umplutura

Aluatul se face ca si la checul cu sirop de zahar. Pun apa si zaharul intr-o craticioara pe foc mic, ca sa fac siropul.


Dau drumul la cuptor la foc potrivit de 180C.
Intre timp pregatesc celelalte ingrediente. Separ ouale si pun albusurile in bolul cel mare al robotului de bucatarie, iar galbenusurile le pun intr-un castron sau o cana. Dau drumul robotului la viteza 4 pentru a bate albusurile spuma. Pun si putina sare ca sa se bata mai bine albusurile.


Pana cand se intareste spuma, pun faina intr-o cana. Spal caisele si le las sa se usuce. Le rup in doua si le scot samburii.
Pregatesc tava de aragaz, pe care o ung cu unt sau ulei si o tapetez cu o lingura-doua de faina.

 

Aplec tava ca sa imprastii bine faina pe toata suprafata tavii.


Intre timp a inceput sa fiarba si siropul de zahar si amestec putin in el cu o lingura, ca sa se topeasca bine tot zaharul. Apoi il torn in fir subtire peste albusurile care se bat spuma in bolul robotului, prin gaura pe care o are prevazuta capacul bolului.


Daca mai ramane zahar netopit, il iau cu lingura din craticioara si il vars in bol, ca sa intre toata cantitatea de zahar din reteta. S-a mai intamplat si sa se zahariseasca siropul, dar l-am mai pus pe foc putin si l-am turnat apoi din nou, ca sa fie lichid si sa se incorporeze bine in albus. Nu opresc robotul pana cand nu am turnat tot siropul.
Daca bat albusurile fara robot, doar cu telul in castron, procedez la fel, adica torn siropul de zahar cand albusurile s-au intarit, batand albusurile incontinuu, pana cand termin de pus tot siropul.
Scot albusurile intr-un castron mai mare, curatand bine tot bolul, ca sa nu pierd nimic din ingredientele prajiturii.


Am o paleta de cauciuc care ma ajuta sa curat totul foarte bine si sunt foarte multumita ca nu mai trebuie sa ma chinui sa curat cu lingura de lemn. Are insa si un dezavantaj : nu mai ramane mare lucru de lins de pe castron!
Adaug galbenusurile unul cate unul in albusuri, amestecand de jos in sus cu paleta sau cu o lingura de lemn, pe care o folosesc doar la prajituri, ca sa nu ia miros si gust de mancare.


Pun si uleiul, pe tot odata, apoi amestec bine, tot de jos in sus - ca la orice blat de pandispan.


Apoi adaug faina in ploaie, impreuna cu zaharul vanilinat, adica pun cate o lingura, amestec de jos in sus pana cand se incorporeaza toata faina.




Vars aluatul in tava tapetata si il nivelez cu spatula.

 

Apoi asez jumatatile de caise in randuri egale, pe toata suprafata tavii. Pun cate o jumatate de lingurita de zahar in fiecare jumatate de fruct.


Dau tava la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc potrivit de 180C, pana cand prajitura se rumeneste usor deasupra.


Scot prajitura si o las sa se raceasca, dar poate fi taiata si calda. E si mai buna pudrata cu zahar.
Pofta buna!

Comentarii

Postări populare