Prajitura cu caise



Desi am o reteta pentru prajitura cu visine, care se preteaza la orice prajitura cu fructe, aceasta reteta e si mai buna, fiind mai umeda si mai pufoasa decat simplul pandispan, din care fac prajitura cu visine de obicei.
Acelasi aluat e bun si pentru a face un chec delicios, checul cu sirop de zahar.
Intr-adevar, asta este secretul acestei retete : siropul de zahar. Acesta se pune fierbinte si ajuta la cresterea aluatului, fara a mai pune praf de copt. Asta mi se pare nemaipomenit, pentru ca praful de copt le da arsuri multora, mai ales cui inghite cantitati mai mari de prajitura - persoanele de fata se exclud!

Ingrediente pentru o tava de aragaz

- 5 oua
- 5 linguri de apa
- 5 linguri de ulei
- 1 praf de sare (cat intra intre 3 degete sau un varf de cutit)
- 3/4 cana mare de 300 ml de zahar
- 1 cana de faina (masurata cu aceeasi cana ca si zaharul)
- 1 plic de zahar vanilinat
- cam 18-20 de caise coapte
- inca cateva lingurite de zahar pentru umplutura


Aluatul se face ca si la checul cu sirop de zahar. Pun apa si zaharul intr-o craticioara pe foc mic, ca sa fac siropul.



Dau drumul la cuptor sa se incalzeasca la foc potrivit de 180 C.
Intre timp pregatesc celelalte ingrediente. Separ ouale si pun albusurile in bolul cel mare al robotului de bucatarie.



Pun galbenusurile intr-un castron. 



Dau drumul robotului la viteza 4, pentru a bate albusurile spuma. 


Pun si putina sare ca sa se bata mai bine albusurile.



Las sa se bata albusul pana cand se intareste spuma.



Intre timp pun faina intr-o cana. Spal caisele si le las sa se usuce. Le rup in doua si le scot samburii.


Pregatesc tava de aragaz, pe care o ung cu unt sau ulei si o tapetez cu o lingura-doua de faina.



Aplec tava ca sa imprastii bine faina pe toata suprafata tavii.


Intre timp a inceput sa fiarba si siropul de zahar si amestec putin in el cu o lingura, ca sa se topeasca bine tot zaharul.  Pentru ca acum am un termometru de bucatarie, masor temperatura siropului din cand in cand, pana ajunge la 106 C.


Cand nu aveam termometru, stiam ca e gata atunci cand nu mai vedeam granule de zahar in sirop, adica era bine topit,iar siropul era clar si facea bule mari la suprafata.


Apoi il torn in fir subtire peste albusurile care se bat spuma in bolul robotului.



Daca mai ramane zahar netopit, il iau cu lingura din craticioara si il vars in bol, ca sa intre toata cantitatea de zahar din reteta. S-a mai intamplat si sa se zahariseasca siropul, dar l-am mai pus pe foc putin si l-am turnat apoi din nou, ca sa fie lichid si sa se incorporeze bine in albus. Nu opresc robotul pana cand nu am turnat tot siropul. Adaug si zaharul vanilat.



Micsorez viteza mixerului la 3 si adaug galbenusurile unul cate unul in albusuri.
 

La fel pot sa amestec si cu lingura, insa de jos in sus, ca sa nu se lase albusul. Folosesc o paleta sau o lingura de lemn, pe care o folosesc doar la prajituri, ca sa nu ia miros si gust de mancare.


Pun si uleiul, cate o lingura o data, fara sa opresc mixerul. Las sa se amestece putin, apoi continui cu restul.


Daca amestec in castron, pun tot uleiul odata, apoi amestec bine, tot de jos in sus cu lingura - ca la orice blat de pandispan.


Apoi, micsorez viteza la 2 si adaug faina in ploaie, adica pun cate o lingura, las sa se amestece cateva secunde si o pun pe cealalta, pana cand termin de pus toata faina.


In castron amestec de jos in sus, pana cand se incorporeaza toata faina.




Opresc mixerul si mai amestec usor cu spatula de cauciuc, ca sa nu ramana faina neamestecata.


Vars aluatul in tava tapetata si il nivelez cu spatula.



 

Apoi asez jumatatile de caise in randuri egale, pe toata suprafata tavii. 


Pun cate o jumatate de lingurita de zahar in fiecare jumatate de fruct.




Dau tava la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc potrivit de 180 C, pana cand prajitura se rumeneste usor deasupra.


Scot tava din cuptor.



Las prajitura sa se raceasca, desi poate fi taiata si calda. 


O tai si o servesc pe un platou.



E si mai buna pudrata cu zahar.




Pofta buna!




Comentarii

Postări populare