Prajitura americana cu caise (cobbler)


Tare m-am mirat cand am auzit prima oara de aceasta prajitura! E atat de diferita de prajiturile noastre! De aceea, am rugat o prietena din America sa-mi dea si mie reteta. Se pare ca sunt diverse variatiuni la aceasta reteta, in sensul ca poate fi cu oua sau cu lapte sau cu amandoua, dar are negresit mult unt si multe caise (sau alte fructe de sezon)....si e foarte, foarte dulce!
Ce m-a frapat si m-a intrigat este felul in care se pune aluatul fraged deasupra caiselor : arata ca niste galuste, puse cu lingura! Insa la copt, "galustele" se intind si acopera aproape toata suprafata caiselor. Se face atat de simplu, desi atat de neobisnuit...pentru mine, cel putin!
Rezultatul este un fel de gelatina (mai curand gem) de caise acoperita de un aluat putin fraged, dar crocant deasupra. Este dulce, ca un gem, dar atat de buna!
Am fost curioasa sa aflu ce inseamna cuvantul "cobbler" in limba engleza, dar nu m-am edificat, in sensul ca ma asteptam sa inteleg de unde vine numele prajiturii. Cobbler inseamna cizmar in limba engleza, insa se pare ca mai inseamna si un fel de castron de lemn, cum erau pe vremuri, cand au inventat prajitura. Din ce am vazut eu pe Youtube, multe gospodine fac prajitura in castron sau in tigaie - probabil, asa a ramas obiceiul, ca prajitura sa fie facuta in castron.

Ingrediente pentru o tava de 40/20 cm

Pentru umplutura

- 4 cani de caise
- 3/4 de cana de zahar
- 2 linguri de faina
- 1/4 de cana de apa
- un varf de lingurita de sare
- 1 plic de zahar vanilinat
- 1/2 de lingurita de scortisoara
- 1 lingura de unt

Pentru aluat

- 1 cana de faina
- 1 cana de zahar
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 plic de zahar vanilinat
- 1/2 de lingurita de sare
- 4 linguri de unt moale (cam 100 g)
- 2 oua
- cam o lingura de scortisoara, pentru pudrat aluatul deasupra

Prajitura cobbler se pregateste foarte repede, de aceea dau intai drumul la cuptor, sa se incalzeasca, la foc mediu de 180C. Apoi pot sa incep sa pregatesc ingredientele.
Umplutura se face aproape la fel ca umplutura de mere pentru strudelul cu mere cubulete in foi de placinta. Spal bine caisele, apoi le masor asa intregi, sa fie 4 cani pline. Curat caisele de codite si de samburi, rupandu-le in doua. Apoi tai jumatatile in doua felii, pe care le pun intr-un castron mai mare. Pun zaharul peste caisele taiate, apoi faina, sarea, zaharul vanilinat, sarea, scortisoara si apa. Amestec usor cu o lingura de lemn sau o spatula, pana cand se amesteca bine toate ingredientele cu caisele.
Ung tava cu un bot de unt (cam o lingurita plina). Folosesc fie tava de aragaz, fie tava de teflon dreptunghiulara, care e mai inalta. Vars caisele cu ingredientele in tava si le intind uniform pe toata tava.
Curat bine si castronul cu spatula, ca sa nu mai ramana ceva pe el. Reteta spune ca am nevoie de o lingura de unt; intr-un pachet de-al nostru de 200g sau 250g eu am masurat ca asta inseamna cam o felie groasa de un deget, taiata din pachet, pe latime. Tai untul in bucatele, pe care le asez pe deasupra caiselor, cat mai uniform, ici-colo.



Fac aluatul tot in castronul in care am avut caisele, pe care l-am curatat bine de zeama cu zahar. Pun intai ingredientele uscate : o cana de faina, una de zahar, praful de copt, zaharul vanilinat, sarea. Amestec bine ingredientele, apoi adaug untul moale si amestec cu mana, pana cand se incorporeaza, avand aspectul unor firimituri.


Adaug ouale pe care le bat putin chiar in castron, cu o furculita.


Amestec pana cand se incorporeaza toate ingredientele. Obtin un aluat fraged compact, dar destul de moale, care se lipeste de mana. 



Probabil ca tocmai de-aia se pune cu lingura in tava, peste caise. Folosesc mai bine o lingura de inox, de care aluatul nu se lipeste si pot sa il asez usor, in diverse locuri, in asa fel incat, atunci cand se va inmuia la copt, sa acopere toata suprafata prajiturii. 

 

Asta mi s-a parut foarte distractiv si neobisnuit, poate de aceea imi place sa fac mereu aceasta prajitura - pe langa faptul ca e foarte gustoasa si usor de facut.
Acum ca am asezat aluatul, mai trebuie doar sa-l pudrez cu scortisoara si e prajitura e gata de bagat in cuptor. Trebuie sa stea cam 40-45 de minute in cuptorul incins la foc mediu de 180C.
Cand e gata, aluatul de deasupra e intins pe toata suprafata caiselor si e rumen deasupra.
Scot prajitura din cuptor si o las sa se raceasca.


Dar, ca si la alte prajituri, abia daca am rabdare si trebuie sa-mi pun o portie, chiar asa, fierbinte.
Ca sa respect cum trebuie reteta, mi-am pus deasupra si o bucata buna de inghetata. Asta da viata!


Pofta buna si spor la treaba, daca vreti sa incercati si voi!

Comentarii

Postări populare