Tarta cu crema de vanilie si caise


Pentru ca am multe caise anul acesta, m-am gandit sa fac si altceva cu ele, in afara de gem. Asa am gasit aceasta reteta minunata pe YouTube, care m-a atras prin designul ei frumos si apetisant. Desi pare compicata, nu e deloc, iti trebuie doar putina rabdare pentru decor.  Si pentru ca fiica mea, care era la noi - venita in vizita cu toata familia, tocmai din Germania - m-a rugat sa fac o prajitura cu crema, m-am gandit ca era o ocazie buna sa incerc aceasta reteta. Am avut si putin ajutor din partea nepotului meu, care nu pierde nici o ocazie sa ajute in bucatarie, asa ca prajitura a iesit foarte bine si a avut mare succes. E, de fapt, o tarta uriasa, cu un decor deosebit. Ce e si mai deosebit, sunt caisele, care nu prea merg la o tarta, insa aceasta reteta prevede coacerea caiselor impreuna cu crema si tarta, ceea ce le face sa se inmoaie si sa fie numai bune de mancat. Gustul acrisor al caiselor merge de minune cu crema dulce de vanilie, asa incat merita pastrata pe lista mea de retete permanente.

Ingrediente pentru o forma de tarta de 28 cm

Pentru crema

- 500 ml lapte

- 1 galbenus

- 100 g zahar

- 2 linguri mai mici fara varf amidon de porumb

- 2 linguri faina mai mici fara varf

- 1 plic zahar vanilat

Pentru aluat

- 300 g faina

- 2 oua

- 100 g zahar

- 100 ml ulei de floarea-soarelui

- coaja rasa de lamaie

- 10 g praf de copt (1 plic)

- 1 varf de cutit sare

Pentru umplutura

- 150 g caise taiate in felii subtiri

Am inceput cu crema de vanilie, pe care am facut-o respectand aceasta reteta, care are ceva mai multa faina si amidon decat o crema de vanilie obisnuita, avand in vedere ca se coace impreuna cu tarta. Insa, procedeul de fierbere al cremei e acelasi ca la orice crema de vanilie. Asadar, am pus 3/4 din lapte intr-o craticioara de 1 litru, pe foc mare, pana cand a dat in clocot. Am pus faina, amidonul, zaharul, galbenusul, zaharul vanilat si restul de lapte, intr-un castron. Le-am amestecat cu un tel. Apoi am varsat laptele clocotit peste amestecul din castron, in fir subtire, amestecand incontinuu. Am pus amestecul obtinut inapoi in craticioara, pe foc mic. 

Am amestecat incontinuu cu telul, pana cand crema s-a ingrosat si a inceput sa clocoteasca. 

Am luat-o imediat de pe foc si i-am pus o fiola de esenta de vanilie. Am amestecat usor, sa se incorporeze esenta.

Apoi am pus o folie de plastic deasupra, chiar pe crema, ca sa nu faca pojghita. Am lasat-o deoparte, sa se racoreasca.

Am facut apoi aluatul.  Am pus un castron mai mare pe cantar si am pus faina, exact 300 g.

Am lasat-o deoparte.

Am ras coaja de lamaie pe o farfurie. Eu pun o bucata de folie de copt pe razatoare si evit astfel sa ramana coaja de lamaie printre gaurile razatoarei.

Scot folia si curat coaja ramasa pe ea cu un cutit.

Am facut un gol in mijloc si am adaugat coaja rasa de lamaie.

Am pus ouale intregi.

Am adaugat si zaharul.

 Apoi am varsat un plic de praf de copt, plus sarea.

Am turnat uleiul. 


Am inceput sa amestec ingredientele lichide din mijoc, cu o furculita, incorporand usor-usor si faina.

Apoi am amestecat cu mana, pana cand am obtinut un aluat compact, dar lipicios.

 M-am curatat pe mana de aluat.

Am mai presarat deasupra o lingura de faina. Am apasat usor pe aluat cu mana infainata, pentru a incorpora faina si pentru a obtine un aluat care nu se lipeste de mana. In caz ca e nevoie, se poate adauga inca putina faina.


Aluatul e numai bun si se poate modela, fara sa se lipeasca de mana.

Am scos aluatul pe blatul de bucatarie si l-am modelat intr-un sul, pe care l-am impartit in 3. Am rupt o treime din sulul de aluat si l-am pus inapoi in castron.

Apoi am pus 2/3 din aluat in forma si l-am intins, apasandu-l usor cu degetele, pana cand am imbracat fundul formei si peretii acesteia, pana la mijloc.

Am scos folia de plastic de pe crema.

Am rasturnat toata crema din craticioara peste aluat. 

Am intins-o pe toata suprafata cu o paleta de cauciuc.


Am nivelat bine crema, sa fie un strat uniform.

Am adus restul de 1/3 din aluat.

Am impartit restul de aluat in 5 bucati, inegale, dupa ochi. 


Am intins din fiecare suluri de grosimea unui deget. 

Primele suluri le-am asezat peste crema, la 2 cm de margine, formand un cerc mare. Aluatul e destul de moale si se rupe, deci am luat sulul cu grija, foarte repede. Chiar si-asa s-a rupt, dar l-am lipit, nu e panica!

Daca nu ajunge sulul format dintr-o bila de aluat, mai fac unul din alta bila si il lipesc de restul sulului.

Pun si celelalte suluri peste crema, formand inca 3 cercuri concentrice, din ce in ce mai mici. Socotesc cu grija sulurile, sa imi ajunga.


Ultimul inel, din mijloc, e cel mai mic.

In sfarsit, am ajuns la partea cea mai distractiva, sa pun felii de caise intre sulurile de aluat. Am taiat caisele in 2 si apoi in felii subtiri, cam 4 felii fiecare jumatate. 

Am infipt feliile cu coaja in sus in crema, una langa alta, printre sulurile de aluat. Am avut ajutor de la unul dintre nepoteii mei,care a fost foarte mandru sa ma ajute!

Tarta arata extraordinar!

Am preincalzit cuptorul la foc mediu de 180 C, cu focul si de sus si de jos.

Am dat tarta la cuptor la foc mediu de 180 C pentru 40 de minute, pana cand s-a rumenit usor deasupra.


Am scos tarta cand a fost gata si am lasat-o sa se raceasca.


Am scos inelul de la forma de tarta,a sezand-o pe un platou.


Am desprins fundul tartei de fundul formei cu un cutit, pe care l-am trecut usor pe sub tarta.

Tarta arata foarte bine si apetisant.


Am pudrat-o cu zahar.


Asa arata si mai apetisant!


Fiica mea, ginerele si nepotii au fost foarte multumiti si au gustat-o imediat ce s-a racit.

Aluatul e fraged, iar crema e delicioasa, mai ales in combinatie cu caisele, care sunt putin acrisoare si moi, de la copt.


Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare