Tort "Brad de Craciun"


Am aflat reteta acestui tort cu ani in urma, de la emisiunea "Prova del cuoco" de la RaiUno si imediat m-am gandit ca e ideal pentru masa de Revelion. Am avut noroc si am gasit capsuni, asa ca l-am facut. Nu aveam aparat foto digital pe vremea aia, de aceea pozele nu sunt prea bune. Reteta e usor de facut, dar nu am reusit sa o fac prea des pentru ca nu e ieftina deloc si doar cele cateva capsuni necesare pentru decor costa  destul - dar merita fiecare banut! Combinatia de ciocolata, coaja de portocale si crema de vanilie este fantastica si face ca tortul sa fie nu numai aspectuos, dar si delicios!

Ingrediente pentru o tava dreptunghiulara de 40 cm/20 cm


Pentru blat

- 9 oua
- 200 g zahar
- 3 linguri cacao
- 120 g faina
- 1 plic praf de copt
- zeama 1/2 lamaie
- 1 esenta rom

Pentru crema de vanilie

- 6 galbenusuri
- 1 l lapte
- 150 g zahar
- 80 g amidon (3 linguri medii cu varf) sau 150 g faina (6 linguri cu varf)
- 2 fiole esenta rom 50 ml
- 2 plicuri de zahar vanilinat sau 2 lingurite de esenta de vanilie
- 80 g ciocolata rasa
- coaja rasa de la o portocala

Pentru ornat

- 200 g frisca
- 4 kiwi
- 2 cani capsuni

Intai pregatesc crema, ca sa aiba timp sa se raceasca pana cand fac blatul. Procedez la fel ca la orice crema de vanilie, fie ca e pentru choux a la creme sau pentru tarte cu capsuni.
Pun 3/4 din lapte la fiert.
Intre timp, pun intr-un castron mai mare zaharul si zaharul vanilinat cu galbenusurile, amidonul (sau faina) si restul de 1/4 de lapte rece. Le amestec cu un tel.

 


Pun albusurile intr-un vas de plastic si le pun la congelator, pentru a le folosi altadata, pentru bezele. Scriu pe cutie cifra 6, ca sa stiu ca sunt 6 albusuri.


Cand laptele incepe sa fiarba, il adaug usor, asa clocotit, peste compozitia de zahar, faina, lapte rece si oua, in fir subtire, amestecand repede cu telul. Nu se pune laptele fiert deodata, pentru ca ouale se pot coagula prea repede, facandu-se jumari, in loc sa ingroase, asa cum trebuie, crema.


Pun inapoi in oala compozitia si o pun pe foc potrivit spre mic, amestecand incontinuu cu telul, pana cand crema incepe sa se ingroase si sa clocoteasca, ca si la crema de vanilie pentru tortul Fraisier.


Cand vad ca a inceput sa se ingroase crema (se tine pe tel), ma opresc putin din amestecat, ca sa observ daca a inceput sa clocoteasca.


Daca vad ca face bulburuci (ca la vulcanii noroiosi!) opresc focul, altfel crema se va taia.  De fapt, atunci cand crema e ingrosata, e clar ca a inceput sa fiarba.


Pun o bucata de foaie de copt pe razatoare si rad toata coaja portocalei. Foaia de copt este buna pentru ca sa nu ramana coaja rasa printre gaurile razatoarei, care, se stie cate de greu se curata. Curat  coaja rasa foarte usor de pe hartie, cu latul unui cutit.

  

Adaug coaja rasa in crema fierbinte si amestec cu telul.


Acopar crema cu o bucata de folie transparenta, ca sa nu faca crusta deasupra si o las asa sa se raceasca.


Cand e rece, adaug romul si ciocolata rasa, eventual si esenta de vanilie, daca nu am pus zahar vanilinat. 

 

  

Altadata am pus fulgi de ciocolata cumparati si a fost foarte comod asa, fara sa mai rad eu ciocolata.


Pana cand se raceste crema, fac blatul. Intai dau drumul cuptorului, la foc potrivit de 180 C, ca sa se incalzeasca, pana cand fac aluatul pentru blat.
Pregatesc si tava, pe care o tapetez cu unt si faina sau cu hartie de copt. Eu folosesc tot tava cea veche, mostenita de la soacra mea, pentru ca are dimensiunile ideale.


Separ ouale si pun galbenusurile in bolul cel mic al robotului Braun. Pun albusurile in bolul cel mare.


Intai pornesc robotul sa amestece galbenusurile cu zaharul in bolul cel mic, pana cand se albesc si se fac ca o crema. Vars compozitia intr-un castron si dau drumul robotului sa bata albusurile, cu un praf de sare (cat iau intre 2 degete).


Adaug cacaoa, faina, praful de copt, zeama de lamaie si romul peste crema de galbenusuri.

 

Intre timp s-au batut si albusurile si le adaug usor in compozitie, amestecand de jos in sus, ca sa nu se lase albusul.



Torn compozitia in tava tapetata si nivelez bine, cu o spatula.

 


Apoi dau tava la cuptorul preincalzit la foc mediu, 180C, pentru 45 minute. Cand e gata, scot tava si las blatul sa se raceasca in tava.


Cand e rece, pot sa incep sa umplu blatul de tort. Tai tortul in 3 si il umplu cu cate 1/2 din cantitatea de crema intre cele 3 blaturi.




Asez primul blat in tava in care am copt blatul, pentru a tine crema sa nu iasa pe-afara si sa curga. Nu e atat de moale, dar e mai bine asa, ca sa am o siguranta. Eventual, asez si o bucata de hartie de copt, ca sa tina prajitura mai bine.



Pun 1/2 din crema pe primul blat si o intind in strat uniform.

 

Crema pare mai alba, atunci cand pun fulgi de ciocolata cumparati, care sunt ceva mai mari, decat bucatelele rase pe razatoare.


Asez al doilea blat deasupra si apas usor, apoi intind restul de crema.

 


Pun al treilea blat deasupra.



Acopar prajitura cu hartia, strangand-o bine pe margini, ca sa tina bine crema.

 

Las prajitura sa se raceasca in frigider, timp de cateva ore (cel mai bine pana a doua zi). Rastorn apoi prajitura pe un fund de lemn, punand intai fundul de lemn deasupra tavii.

 

Dezlipesc hartia de copt.

 

Apoi rastorn din nou prajitura pe tava de aragaz, ca sa fie mai usor de taiat in forma de brad. Pun tava deasupra si rastorn prajitura.

 

Ridic fundul de lemn.



Incep sa masor, trasand usor cu cutitul linii pe blat, ca sa potrivesc cat mai bine triunghiurile, pentru ca "bradul" sa semene cat mai mult cu unul adevarat. Nu trebuie sa fie chiar perfect, dar sa semene, cat de cat.

 

Tai intai triunghiul cel mai mic, cu varful in mijlocul laturei de sus a prajiturii si baza cu vreo 2 cm mai mica decat latimea blatului.

 

Pun varful pe tava ovala, pe care urmeaza sa montez tortul.


Al doilea triunghi are baza putin mai mare.

 

 

Iar al treilea are baza cat toata latimea blatului

 

Tai si trunchiul bradului din resturi.

 

De altfel, mai iese inca un brad din resturi, doar ca puse cap la cap, ca sa formeze triunghiuri.

 


De cele mai multe ori, atunci cand am facut acest tort, a fost pentru a-l da cadou, iar noi am mancat tortul facut din resturi - de altfel, la fel de bun!
Trebuie doar sa acopar cu grija golurile cu frisca si cu fructele cu care decorez tortul si aproape ca nici nu se va observa.

Acopar "bradul" cu frisca, deasupra si pe margini.

 


Sterg frisca cazuta pe tava, cu un servetel umed.


Curat fructele de kiwi de coaja, cu un cutit bine ascutit.

 

Decorez cu jumatati de felii de kiwi pe marginea fiecarui triunghi, acestea reprezentand ramurile de brad.




Reteta spune ca la mijloc se pun jumatati de capsuni, care reprezinta globuletele din bradul de Craciun. Ideal este sa gasesc capsuni chiar inainte de Revelion, cand fac, de obicei, acest tort. Dar, cum am luat plasa intr-un an, in care au adus capsuni de Craciun, dar nu si de Revelion - bine, n-am cautat prin toate magazinele - anul acesta am si luat cand am gasit si le-am tinut in frigider. Sunt capsuni din Spania, tari ca piatra, desi sunt rosii. Le-am taiat in bucati mai mici - sferturi si chiar si mai mici, daca capsuna a fost mai mare.

 

Nu intra chiar toate capsunile, doar cat sa umple golul de la mijlocul fiecarui triunghi. Am mai mutat feliile de kiwi putin in afara, ca sa fac mai mult loc pentru capsuni.


Era momentul sa decorez si cu frisca. Am batut frisca lichida in bolul robotului de bucatarie timp de 2-3 minute, pana cand a inceput sa se intareasca. Am oprit putin si am adaugat o lingura de zahar pudra, pentru ca frisca mea nu avea zahar.

 

Am pus frisca in posul cu dui, care e cam mare, insa nu mai am altul deocamdata. Am cautat sa fac bezele cat am putut de mici, printre bucatile de capsuni.

 

Am pus frisca si pe marginile bradutului si arata foarte bine. Totusi, trebuia sa pun un strat mai subtire, pentru ca, fiind prea gros, in unele locuri a cazut jos.

 

 

Anul trecut nu am gasit capsuni, asa ca am decorat cu bucati de felii de portocala.


Dupa ce am decorat tortul cu fructe, am pus frisca intr-un pos sau o punga, in capatul caruia trebuie sa fie un dui cu zimti, cu care am facut bezele de frisca.



O felie de tort pe gustul meu arata cam asa, cu multa frisca!

 

In anul urmator, aceeasi poveste cu capsunile, dar am avut visine congelate. Mi-a mai iesit si al doilea bradut, dar n-am mai avut destula frisca. E frumos si-asa, dar bezelele trebuie sa fie mai mici si puse printre "globulete" - respectiv visine sau capsuni Astfel, ar fi ajuns frisca si pentru tortul nr. 2 si s-ar fi vazut si feliile de kiwi, mult mai bine.

 

Acelasi decor mi s-a parut mai simplu pentru tortul "Padurea Neagra", facut pentru un alt Revelion. De altfel, culorile au fost si foarte potrivite pentru seara respectiva.

 

Am folosit aceeasi forma de Brad de Craciun si la prajitura Kinder pingui de casa, pentru un alt Revelion.


De asemenea, am folosit aceeasi reteta, dar sub forma de prajitura normala, de ziua mea.




Pofta buna!

Comentarii

Postări populare