Choux a la creme sau - pe romaneste - Gogosi cu crema


Desi la prima vedere pare un desert sofisticat, nu este, ba chiar e foarte usor de facut. In schimb este foarte gustos. Odata invatata reteta, am invatat sa fac nu numai gogosi cu crema, ci si celebrele Choux a la creme (adica tot acelasi nume, doar ca asa se numesc la cofetarie!) - care la cofetarie au si frisca - dar si eclere, cu frisca sau cu ciocolata.
Gogosile se fac cu unt si cu lapte, dar eu am ales sa le fac simple, adica cu ulei si apa, care sunt intotdeauna la indemana. Cateodata mai pun unt in loc de ulei, sau chiar si lapte in loc de apa. Desigur, ies mai pufoase si mai gustoase cu unt si lapte, insa nici cu ulei si apa nu e mare diferenta.

Ingrediente pentru 20 choux-uri

Pentru aluat

- 100 ml ulei
- 100 ml apa
- 200 g faina
- 1 lingurita zahar
- 4-5 oua

Pentru crema de vanilie

- 500 ml lapte
- 200 g zahar
- 3 linguri cu varf de faina (75 g)
- 2 oua
- 50 g unt ( 2 felii de 1 deget grosime)
- 1 plic de zahar vanilat sau o fiola de esenta de vanilie
- 1 fiola de esenta de rom

Incep prin a face crema de vanilie, care are nevoie de mai mult timp sa se raceasca, timp in care fac choux-urile. Pun 3/4 din lapte la fiert, la foc mare. Separat amestec cu un tel faina cu zaharul, ouale, vanilia si cu restul de lapte, apoi le pun peste laptele clocotit, amestecand incontinuu.




Amestec cu telul incontinuu la foc mic, ca la budinca, pana cand crema se  ingroasa.


ATENTIE : Nu las sa clocoteasca crema pentru ca se taie! Cand clocoteste, sting focul si nu mai amestec in ea pana cand se raceste.

Dau crema deoparte si, daca vreau sa pun unt, il pun imediat ce am luat crema de pe foc. Adaug si esenta de rom, pentru un gust mai bun. Amestec bine, ca sa se topeasca si sa se incorporeze untul in crema. Apoi o acopar cu o folie de plastic si o las sa se raceasca. Folia de plastic se pune deasupra, chiar peste crema, ca sa nu faca pojghita deasupra, in timpul racirii. Aceasta ar trebui aruncata apoi, pentru a nu se amesteca in crema, formand bucatele mai tari, neplacute la gust. Bag crema la frigider atunci cand a ajuns la temperatura camerei.


Crema de vanilie e folosita si la tartele cu capsuni.

Pentru a face choux-urile pun apa si uleiul cu o lingurita de zahar intr-o tigaie de teflon la foc mare.


Cand fierbe, pun deodata toata faina si amestec energic cu o lingura de lemn.



In cateva secunde se formeaza un aluat destul de tare care se dezlipeste de pe tigaie. Dau deoparte si las sa se racoreasca vreo 5 minute.


Apoi incep sa adaug cate un ou si amestec bine pana la incorporarea lui in aluat.

Nu se pune urmatorul ou pana cand nu s-a incorporat bine cel dinainte!

Aluatul trebuie sa fie elastic si destul de moale, dar nu trebuie sa curga. In functie de cat de mari sunt ouale, se pun 4 sau 5 oua. Dupa al 4-lea ou incerc aluatul cu degetul : daca e destul de moale, inseamna ca e gata si nu mai trebuie inca un ou.
In ultimul timp folosesc robotul de bucatarie pentru a adauga ouale in aluatul de choux, pentru ca e destul de obositor sa frec fiecare ou pana e incorporat in aluat. Astfel, nu trebuie mai mult de cateva secunde pentru ca un ou sa fie incorporat in aluat. De obicei, la cantitatea asta imi sunt indeajuns 4 oua.



Odata facut aluatul,  dau drumul la cuptor, la foc mare 220 C. Pun hartie de copt in tava de aragaz si incep sa pun aluatul.


Se poate pune fie cu posul cu dui (spritul), ca sa aiba o forma frumoasa, dar mai repede se pune cu lingura sau cu o lingurita, in functie de marimea gogosilor pe care vreau sa le obtin.


Daca vreau sa fac gogosi mari, pentru a face prajituri cu frisca, folosesc doua linguri : cu una iau aluatul, cat o lingura plina, iar cu cealalta imping aluatul jos din lingura, pe tava, lasand loc cam de o gogoasa intre ele pentru ca vor creste la cuptor. In cazul gogosilor mici pentru profiterol sau pentru gustari, folosesc 2 lingurite.


Daca fac eclere, trebuie neaparat sa pun aluatul cu spritul sau cu o punga mai groasa, taiata la un colt. Fac bastonase groase cam de 2 cm si las deasemenea loc intre ele.


Cand am umplut o tava, le bag in cuptorul bine incins la foc mare si las asa focul timp de 10 minute, apoi il reduc la mediu 180C si mai las gogosile inca 15 minute, adica 25 minute in total.

NU SE DESCHIDE  CUPTORUL PANA CAND GOGOSILE SUNT RUMENITE, ALTFEL SE LASA!


Cand sunt gata, gogosile trebuie sa fie rumenite, umflate si goale la mijloc. Daca lovesc usor fundul, suna a gol.




Las gogosile sa se raceasca, apoi le tai cate un capac si le umplu cu crema de vanilie facuta din timp, ca sa fie rece, eventual deja tinuta la frigider.




Le servesc asa cum sunt, pudrate cu zahar, cu sos de ciocolata deasupra sau le folosesc la prepararea profiterolului.



Daca le fac sub forma de prajituri cu frisca, imi pregatesc dinainte si frisca, pe care o bat daca este lichida. Pun o lingura de crema in jumatatea de jos a gogosii si adaug o lingura de frisca deasupra, apoi pun capacul si le pudrez cu zahar.


Aceleasi choux-uri cu frisca pot sa le fac si sub forma de lebede.
Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare