Piftie de curcan


De Craciun nu fac piftie de porc, pentru ca ar fi prea mult, pe langa celelalte feluri de mancare : sarmale, carnati, friptura de porc, ciorba de perisoare, cozonac. Prefer sa fac piftie de curcan pentru masa de Anul Nou. O fac de obicei cu o zi inainte, la fel cum fac si piftia din carne de porc.
.

Ingrediente pentru 10-12 portii

- 2 aripi mari de curcan, de obicei congelate
- 50g gelatina ( 5 plicuri de gelatina Dr. Oetker)
- 1 ceapa, 1 morcov
- cateva boabe de piper
- 1 foaie de dafin
- 2-3 catei de usturoi

Pun aripile de curcan la fiert in apa, atat cat sa le acopere, la foc mare. Cand da in clocot, iau spuma si adaug 1 lingura de sare. Las la fiert la foc mic, cu capacul deasupra, pana cand se ia carnea de pe oase si scade zeama cam la jumatate. De obicei imi raman cam 2 litri de zeama. Scot carnea pe o farfurie ca sa se raceasca.


Pun 1/2 litru de zeama intr-o craticioara mai mica si o las la racit afara sau o racesc eu in apa rece, adica pun craticioara in chiuveta cu apa rece si amestec cu o lingura in craticioara, pana se raceste. Apoi adaug gelatina in zeama rece si o las o jumatate de ora sa se inmoaie. Pun inapoi in oala zeama cu gelatina si incalzesc putin - daca s-a racit zeama din oala -  ca sa se dizolve gelatina in toata zeama.

Atentie : nu se fierbe zeama cu gelatina, altfel gelatina isi pierde proprietatile!

Pisez usturoiul si il pun in zeama, apoi strecor zeama printr-o strecuratoare in care pun tifon sau vata, ca sa ramana zeama clara, exact ca la piftia de porc.



Curat carnea de pe oase, rupand-o in bucatele mici pe care le pun intr-o tava destul de mare ca sa cuprinda toata zeama si carnea. Daca vreau sa ii dau o forma mai frumoasa si decorativa piftiei, pregatesc cateva castronele sau recipiente pe fundul carora pun cateva rondele de morcovi, mazare boabe, ardei rosii, chiar si boabe de piper - in functie de cum vreau sa decorez. Asez carnea in castronele sau in tava, apoi torn usor zeama, ca sa nu stric decorul si bag piftia in frigider, sa se inchege, pana a doua zi.






Tai piftia sau rastorn castronul in farfurie atunci cand o servesc.




Castronul trebuie bagat putin in apa calda ca sa iasa bine piftia din el.


Formele de tarte sunt numai bune pentru o bucata de piftie decorata cu legume.

 

Pofta buna!

Comentarii

Postări populare