Sufleu cu ciuperci si cascaval in sos de spanac
Sufleul este piatra de incercare a oricarei gospodine, daca e sa ne luam dupa Sanda Marin. Se spune ca daca stii sa faci sufleu, nu numai ca esti o buna gospodina, dar esti un bun bucatar (sau chef, cum se spune acum). Eu nu am indraznit sa fac sufleu si nici nu mi-a fost pofta vreodata sa mananc vreun sufleu. De fapt, nu am intalnit niciodata vreo reteta de sufleu, dar am o prietena care obisnuia sa faca un sufleu de dovlecei, care era de fapt o budinca de dovlecei. Am preluat si eu reteta ei si am facut de cateva ori budinca de dovlecei. Abia cand am vazut sufleul lui Mary Berry la TV Paprika, am inteles ce este un sufleu si imediat am vrut sa il fac si eu. Poate si pentru ca am deja niste forme si planuiam sa fac si eu un sufleu, dar mi-a facut asa o pofta cand am vazut reteta, astfel incat nu am asteptat prea mult si am facut si eu sufleul ei, cu ciuperci si cascaval, in sos de spanac si smantana. Poate si pentru ca acum am ceva experienta in ale gatitului, dar si reteta lui Mary Berry e atat de bine explicata, incat oricine o poate face. O recomand cu tarie, trebuie sa o incercati si voi!
Ingrediente pentru 2 forme ramekin de 250 ml
Pentru sufleu
- 50 g unt plus inca o lingurita pentru uns formele
- 130 g ciuperci castanii tocate cubulete mici
- 35 g faina (1 lingura cu varf)
- 200 ml lapte fierbinte gras
- 2 oua, separate
- 35 g branza gruyere (sau Emmenthaler) rasa
- 35 g parmezan ras
Pentru sos
- 200 ml smantana lichida (merge si fermentata)
- 35 g baby spanac tocat grosier (o mana)
- 1 si 1/2 lingurite mustar de Dijon
- 1/4 de lingurita de sare
- un varf de lingurita de piper macinat
In plus
- o tava mica de 20/20 cm
- o bucata de foaie de copt pentru tapetat tava
Incep prin a pregati formele ramekin, pe care le ung cu unt din belsug, pentru a nu se lipi sufleul de peretii formei.
Asez o bucata de foaie de copt intr-o tava si pun formele in tava, peste foaia de copt, ca sa nu alunece.
Apoi incep sa pregatesc ingredientele pentru sufleu. Intai spal bine ciupercile de pamant si le tai in cubulete. Eu am avut doar una, mai mare.
Cand s-a topit untul, pun ciupercile tocate si maresc focul pentru 10-15 secunde, timp in care amestec din cand in cand ciupercile, ca sa nu se arda.
Apoi micsorez focul, acopar tigaia cu un capac si las ciupercile sa se inabuse, timp de 4 minute.
In acest timp, ciupercile lasa apa. Daca nu s-a evaporat dupa 4 minute, maresc focul si mai calesc ciupercile inca cateva secunde, pana se evapora tot lichidul.
Intre timp, rad parmezanul si cascavalul.
Cand ciupercile sunt gata, dau deoparte tigaia si le vars intr-o farfurie.
Fac apoi un sos bechamel, tot in aceeasi tigaie, ca in reteta obisnuita de sos bechamel. Pun jumatate din cantitatea de unt (cam cat o nuca) si il las la foc mic sa se topeasca. Adaug o lingura cu varf de faina si amestec cu untul.
Apoi incep sa adaug cate putin lapte si amestec pana se incorporeaza in faina.
Adaug inca putin lapte, amestec cu grija pana la incorporare si tot asa, pana termin laptele si obtin un sos ca o smantana. Dau deoparte sosul si il las sa se racoreasca 1-2 minute.
Intre timp, pun la fiert cam 2 litri de apa intr-o oala, pentru ca sufleul se coace la cuptor ca si crema de zahar ars, in vas cu apa fiarta, adica in bain-marie.
Adaug 2 galbenusuri in sos si amestec usor, sa se incorporeze bine.
Pun albusurile in bolul robotului de bucatarie si le las la viteza maxima sa se bata spuma.
In acest moment, dau drumul la cuptor la foc mediu spre mare de 200 C. Pun ciupercile calite in sos si amestec.
Adaug 1/2 de lingurita de sare si amestec.
Adaug si cascavalul si parmezanul ras in sos si amestec usor.
Intre timp s-au batut spuma albusurile si adaug intai putin in aluat - cam o lingura-doua - amestecand usor, de jos in sus, ca sa nu se lase albusul.
Adaug restul albusurilor spuma, amestecand la fel, pana ce se incorporeaza.
Vars aluatul de sufleu in cele doua forme, care se umplu pana aproape de buza.
Vars apa fiarta in tava, cu grija, pe langa forme. E important ca apa sa fie clocotita si sa ajunga pana la jumatatea formelor, altfel nu creste bine sufleul. Daca nu ajunge apa, mai fierb inca un ibric.
Dau sufleul la cuptorul preincalzit, la foc mediu spre mare de 200 C - cu ventilatie la cuptorul electric - pentru 25 minute, pana cand sufleul creste si se umfla peste forma si se rumeneste bine si uniform deasupra, sa fie auriu inchis, spre maro. Daca formele sunt mai mici, trebuie tinute 15 minute.
Intre timp, pregatesc sosul de smantana cu spanac. Pun smantana intr-o galetusa sau un castronel. Adaug mustarul, apoi sare si piper.
Toc spanacul lejer, nu prea marunt si il pun in smantana, apoi amestec bine.
Dupa 25 de minute, cand sufleul e rumen bine deasupra, scot tava din cuptor, dar nu opresc cuptorul, pentru ca voi da sufleurile din nou la cuptor. Sufleul se mai lasa dupa ce il scot din cuptor, dar daca e bine copt, nu se lasa mult.
Acum e momentul adevarului, cand vad daca sufleul s-a copt sau nu. Scot formele din tava cu o manusa de bucatarie si vars apa, apoi scot si foaia de copt din tava.
Desprind sufleul de marginea formei cu ajutorul unui cutit, pe care il plimb de jur imprejurul formei, impingand in pereti, ca sa nu tai sufleul. Imping usor sufleul, cu cutitul, pentru a usura desprinderea de fundul formei. Daca am uns bine cu unt, se desprinde usor.
Tin forma cu sufleul cu un servet gros de bucatarie sau cu o manusa si o rastorn cu o miscare rapida in palma cealalta, protejata tot cu manusa. Sufleul isi mentine forma pentru ca e bine copt.
Am grija sa il pun usor, pentru a nu il rupe.
Il asez inapoi in tava goala. Procedez si cu al doilea sufleu la fel.
Vars sosul in tava, pe langa sufleuri.
Dau sufleurile iar la cuptor pentru 12 minute, sa se infierbante bine sosul si sa se inmoaie spanacul.
Arata foarte bine si apetisant! Servesc sufleul in farfurie. turnand sos peste fiecare sufleu.
Este delicios! Atat de moale si pufos, iar sosul de smantana ii da un gust deosebit.
Sufleurile se pot face chiar si cu 8 ore inainte de a fi date la cuptor cu sosul.
Pofta buna si voua!
\
Comentarii
Trimiteți un comentariu