Prajitura "Buturuga"

Am vazut de multe ori aceasta prajitura si mi se parea ceva foarte dificil, asa ca niciodata nu m-am incumetat sa o fac si eu. Daca imi amintesc bine, este si in cartea de bucate a Sandei Marin, care e ca o Biblie  pentru mine, in ale bucatariei - si, nici macar pe aceea nu am fost tentata sa o fac! Poate si pentru ca traditia noastra de Craciun nu consta in prajituri, ci in cozonac si placinte. Acestea sunt oricum prea indeajuns pentru noi, ca sa mai fie nevoie sa facem si alte prajituri. Fiind crescuti in acest fel, am preferat mereu cozonacul in ziua de Craciun, si nu vreo prajitura, fie ea si buturuga - sau, mai ales buturuga! Nu de alta, dar, in reteta veche, crema din interior si de afara era de unt si mi s-a parut mult prea grea, dupa alte grasimi de porc pe care oricum le mancam, in zilele de Craciun. Insa, vazand reteta-video de buturuga  - sau, cum ii spun englezii "Yule log" - a lui Mary Berry, mi-am dat seama cat de simplu se face. Este o simpla rulada de cacao, fara crema de unt (care uneori poate fi gretoasa), ci cu frisca in interior si ganache (ganas) la exterior. Stiam deja cum se face rulada de cacao, ba chiar am facut multe rulade cu crema sau rulade cu gem, asa ca nu mi s-a mai parut o prajitura complicata. Nu am facut exceptie cu prajiturile la masa de Craciun nici anul asta, insa m-am gandit ca pot face buturuga ca tort pentru masa de Revelion. Este de mare efect si foarte gustoasa, chiar delicioasa!

Ingrediente pentru o tava de aproximativ 30/20 cm

Pentru blat

- 4 oua medii marimea M

- 4 linguri de zahar

- 2 linguri rase de faina

- 1 lingura cu varf de cacao 

- 1 lingurita de zahar vanilat

Pentru crema din interior

- 300 ml frisca lichida cu 35 % grasime

- 1 1/2 linguri de zahar pudra

Pentru crema de decor

- 300 g ciocolata menaj amaruie cu 40-50% cacao

- 300 ml frisca lichida (smantana pentru frisca) cu 35 % grasime

Pentru decor

- 1-2 ciorchini de coacaze rosii

- 4-5 crengute de rozmarin

- 1 lingura de zahar pudra pentru pudrat prajitura

Asadar, dupa cum am spus, buturuga e o rulada de cacao, care se face ca orice rulada de cacao cu crema. La aceasta rulada, e nevoie sa pregatesc ganasul cu o zi inainte, pentru ca acesta are nevoie sa stea mai mult la rece, pentru a se intari bine, altfel curge pe prajitura. De asemenea, e necesar sa pun ciocolata amaruie, nu cu lapte, pentru ca aceasta are o cantitate mai mare de cacao si astfel se intareste mai repede. Intai pun o cutie de 200  ml de frisca lichida intr-o craticioara mica de 500 ml. 

Apoi cantaresc inca 100 ml de frisca lichida, pentru a obtine 300 ml in total.

A curs putin pe alaturi, dar sunt 100 ml.

Pun craticioara cu frisca pe aragaz, la foc mic si o las pana ce se infierbanta si apar bule de aer pe margini. 


Trebuie sa fie atat de fierbinte incat sa pot tine degetul in ea, fara sa friga.

Intre timp, rup ciocolata in bucati, chiar pe hartia in care a fost ambalata. Ciocolata poate fi si taiata cu cutitul in bucati mici, pentru a se topi mai repede.

Vars apoi bucatile intr-un castron, ca si la tortul Mocca cu crema ganas si rom.

Torn frisca fierbinte peste ciocolata.

 Le las asa vreo 5 minute, pana ce se topeste ciocolata.

Asez bucatile de ciocolata sa stea sub frisca fierbinte.

Apoi o amestec usor cu lingura, pana ce se incorporeaza bine ciocolata in frisca.

Pot sa amestec mai bine cu telul.

Ciocolata s-a incorporat bine in frisca.

Las ganasul sa se raceasca si apoi il bag in frigider, pana a doua zi sau cel putin timp de 6 ore, pentru a se intari.


Intre timp, fac blatul de rulada. Acesta este un simplu blat de pandispan. Eu folosesc robotul de bucatarie pentru a bate ouale si a le amesteca cu restul ingredientelor. Insa pot sa il fac si cu telul, in castron, ca la rulada de cacao cu crema de cacao. Fixez bolul in locasul sau din mixerul vertical.

Pun o foaie de copt in tava.

Ca la orice pandispan, intai separ ouale. Pun albusurile in bolul mixerului vertical.

Pun galbenusurile intr-un castronel. 


Eu am avut niste oua XL, foarte mari, care mi-au facut surpriza sa aiba, fiecare, cate doua galbenusuri...8 in total! Asa ca a trebuit sa maresc cantitatile, ca si cum as fi pus 6 oua, dupa cum am socotit eu gramajele. Am folosit si o tava mai mare, de 40/30 cm. Am lasat  aceeasi cantitate de crema, care s-a dovedit a fi indestulatoare, chiar si pentru un blat mai mare. De obicei, eu fac rulada cu crema din 6 oua, insa aceasta reteta e doar din 4 oua, de aceea m-am conformat. Insa ouale mi-au facut supriza! Daca nu au cate 2 galbenusuri, ci sunt doar niste oua mai mari (L sau XL) eu pun acelasi numar de linguri de faina, insa le pun cu varf, fara sa mai schimb altceva in reteta. 

Asadar, montez telul in capul mixerului vertical.

Adaug un varf de cutit de sare, pentru ca albusurile sa se bata mai bine.

Pornesc mixerul si il dau la viteza maxima 4. 

Las sa bata albusurile spuma, pana ce se intaresc. Intre timp, pregatesc zaharul, pe care il pun intr-un castronel.

Pun faina intr-o sita asezata pe un castron, pentru a o cerne.

Cern faina in castron, cu grija, sa nu dau pe langa.

Pun si cacaoa in sita. 

Cern si cacaoa peste faina. La blatul de rulada se pune cu o lingura de faina mai putin decat la un pandispan normal, pentru ca trebuie sa fie mai moale si mai pufos, pentru a putea fi rulat. De aceea, la 4 oua, se pun 3 linguri de faina rase, iar daca blatul e de cacao, inlocuiesc o lingura de faina cu una de cacao.

Amestec cu lingura faina cu cacaoa, usor, sa nu se imprastie.

Intre timp, albusurile sunt spuma. Pornesc cuptorul sa s eincalzeasca la foc mediu de 180 C, cu focul arzand si sus si jos, la cuptoarele electrice. Micsorez viteza mixerului vertical la 3 - pentru a nu sari zaharul afara din bol, din cauza vitezei - si adaug o lingura de zahar. Las sa dea cateva rotatii, pentru a se incorpora zaharul in albus, apoi maresc iar viteza la 4, pentru 4-5 secunde, pana se amesteca bine zaharul. O micsorez apoi din nou, pentru a adauga o alta lingura de zahar. Apoi maresc iar viteza, si tot asa, pana cand adaug tot zaharul.

Dupa ce am terminat cu zaharul, micsorez viteza la 3 si o las asa, in timp ce adaug cate un galbenus. Las pe primul sa se incorporeze, apoi adaug pe al doilea si tot asa.

Adaug si o lingurita de zahar vanilat si las putin sa se amestece.

Urmeaza sa incorporez faina si cacaoa. Micsorez viteza mixerului la 2.

Incep sa adaug cate o lingura de amestec de faina cu cacao. 

Las cateva secunde sa se amestece si apoi pun o alta lingura. Nu las sa amestece prea mult si la viteza mare, pentru a nu se lasa albusurile.

Cand termin de adaugat faina si cacaoa, opresc mixerul si ridic telul din bol.

Scot bolul si mai amestec usor aluatul, cu o paleta de cauciuc, de jos in sus, ca sa incorporez orice cacao si faina, care nu s-a amestecat bine. Nu amestec energic, ci foarte usor, pentru a obtine un aluat aerat, din care sa iasa un blat moale si pufos.

Vars aluatul in tava.

Il nivelez pe toata suprafata, pentru a avea, cat de cat, aceeasi grosime peste tot.

Blatul e gata de copt.

Dau tava la cuptor pentru 12-15 minute, in functie de cat de mare e blatul. 

La un blat facut din 4 oua, sunt necesare doar 12 minute pentru a se coace bine. Pot sa incerc blatul incerc si cu o scobitoare, pe care o infig in mijloc. Daca iese curata, fara aluat pe ea, inseamna ca blatul e copt bine.

Scot tava cu blatul.

Il las sa se racoreasca 2-3 minute.

Apoi desfac cu grija hartia de copt de pe fundul blatului, din aproape in aproape, pana ce se desprinde toata, pana la mijlocul blatului. 

Am mare grija sa nu rup blatul!

Asez tava cu lungimea spre mine. Apoi, ca la orice rulada, rulez blatul cu tot cu foaia de copt, pe toata latimea ei. Incep de la margine si rulez cu grija pe toata lungimea, cat de strans pot, pana ce rulez tot blatul.

Las asa blatul rulat, in tava, pana cand se raceste, chiar pana a doua zi, cand e gata ganasul. Dar pot sa umplu rulada cu frisca chiar si in aceeasi zi, atunci cand se raceste blatul.

Bat frisca lichida intr-un bol, cu mixerul vertical de mana, la care am atasat un tel. Aduc si blatul de rulada, sa fie la indemna, pentru a-l umple.

Desfasor blatul si il las pe foaia de copt, in tava.

Blatul a ramas curbat la capat, astfel fiind foarte usor sa o rulez din nou.

Pun restul de frisca lichida ramasa, adica 300 ml, in bol.

Il pornesc la viteza cea mai mare, pana cand incep sa se vada dungi de la tel in frisca. 

Atunci opresc mixerul. Frisca e deja cremoasa.

 Adaug 1 lingura si jumatate de zahar pudra peste frisca. 

Pornesc din nou mixerul la viteza mai mica si las sa bata frisca, pana ce se amesteca zaharul si se topeste, cam 10-15 secunde. 

Daca frisca e inca moale, mai dau la viteza mare inca maxim 10 secunde si opresc mixerul, pentru a evita sa se taie frisca. O mai amestec usor cu o paleta de cauciuc.

Frisca e pufoasa si numai buna de intins pe rulada. 

Pun toata frisca pe blat, curatand bine bolul de frisca.

Intind frisca pe toata suprafata blatului, avand grija sa fie mai multa la baza, inspre mine, si in strat mai subtire spre capat. 

Prin rulare, frisca e impinsa in capatul opus si poate iesi pe-afara, iar rulada sa ramana cu mai putina frisca. in interior.


Rulez cat mai strans blatul, pana la capat.

Las rulada sa stea pe linia de inchidere, pentru a nu se desface. 


Pot sa o invelesc in hartia de copt si sa o strang bine, apoi sa o pun asa in frigider, pana a doua zi, ca la rulada cu crema. Insa aceasta rulada umpluta cu frisca nu mai are de ce sa stea infasurata, pentru ca e deja bine stransa, avand frisca in interior, si nu se mai desface.

Tai imediat cam 1/3 din rulada, in oblic, cu un cutit ascutit.

Aceasta bucata este ciotul pe care il voi lipi de buturuga.

Asez rulada mai mare pe un platou oval si asez bucata cea mica, cu taietura oblica lipita de bucata mai mare - cam la mijlocul ei.

O las pe platou si o dau la frigider pana a doua zi, cand urmeaza sa o acopar cu crema ganas.

 A doua zi, scot ganasul din frigider. Acesta trebuie sa fie destul de tare, astfel incat sa nu curga de pe rulada. 


Pregatesc un pos mai incapator, in care sa intre toata crema, la care montez un dui cu varful in forma de stea. Asez rulada si ganasul pe blatul de bucatarie.

Asez posul cu varful culcat, intr-un ibric (sau o cana), pentru ca sa nu curga ganasul prin varf. Ganasul e o crema ferma, dar nu atat de ferma ca mousse-ul, de aceea se poate scurge prin varf. Mousse-ul se obtine batand cu telul ganasul, ca la tortul Mocca cu crema ganas si rom.

Vars crema in pos.

Fac dungi cu el peste rulada, de la un capat la altul si pe bucata cea mica. Daca crema ganache nu e destul de tare, pot sa o intind pe prajitura cu o paleta. Eu am incercat sa fac ganasul cu ciocolata cu lapte si, dupa 6 ore, inca nu se intarise bine. 

Mi-am dat seama de greseala pe care o facusem, pentru ca ciocolata cu lapte are un procent mai mic de cacao, de aceea era inca moale. Ar fi trebuit sa pun o cantitate mai mare decat cea de ciocolata amaruie.

Am lasat ganasul la frigider pana a doua zi, insa tot nu a fost indeajuns de inchegat, pentru a sta ferm pe prajitura. 

L-am pus totusi in pos si am incercat sa il intind pe prajitura, insa curgea. 


Asa ca am intins crema pe care o pusesem deja, cu o paleta de inox, pe toata suprafata prajiturii, apoi am pus-o inapoi in frigider.

Mi-am dat seama ca ganasul meu nu se va intari asa cum trebuie. Din fericire, mi-a venit ideea sa completez eu crema cu restul de cacao, pana la procentul pe care il are o ciocolata amaruie, fata de cea cu lapte. Am adaugat 2 linguri de cacao si am amestecat-o in ganas. Am vazut cum acesta se intarea vazand cu ochii! L-am mai dat la frigider pentru inca 5 ore, pentru a se umfla bine cacaoa in crema, astfel crema intarindu-se mai bine. S-a potrivit bine, pentru ca aveam un drum de facut si nu ma puteam ocupa de prajitura.


Dupa 5 ore, ganasul arata bine si parea intr-adevar tare.



Am scos prajitura din frigider. Stratul de crema pus inainte se intarise.


Am pus ganasul din nou in posul cu dui stelat si am facut dungi groase pe prajitura. 


Crema era indeajuns de tare si statea ferma cu dungile create de dui, dar se pare ca nu am avut eu un dui potrivit, pentru ca nu prea arata ca o coaja de copac.


Asta m-a convins sa nu imi mai pierd timpul cu posul cu dui, ci sa intind crema cu o paleta, pe toata suprafata prajiturii, acoperind bine si capetele.

Apoi folosesc o furculita pentru a face santurile specifice scoartei de copac. Asa e chiar si mai simplu!

 Astfel, prajitura iese minunat, cu un decor de efect. Ba chiar pot sa fac si noduri, rasucind furculita, ca pentru a trasa un cerc! Incep cu capetele intai, unde trebuie sa se vada cercurile specifice.

Apoi fac 2-3 noduri in diferite puncte ale "buturugii".

Odata facuta scoarta de copac, decorez buturuga cu cateva crengute de rozmarin si cu un ciorchine cat mai mare si cat mai plin, de coacaze rosii.

Asez intai crengutele de rozmarin, care par ca niste crengute de brad.


E de efect!

Asez si ciorchinele de coacaze rosii peste rozmarin. 

Arata tare frumos!


La sfarsit, presar zahar pudra deasupra si prajitura e gata! 

Cat e de frumoasa si de efect, pentru orice masa festiva, dar mai ales pentru Craciun sau Revelion!


Nu mai vorbesc cat e de buna! Nici macar nu e foarte dulce, ci numai atat cat trebuie.

Pofta buna si voua si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare