Rulada cu gem


Este cea mai simpla prajitura, dar are un secret, pe care daca nu-l sti, s-ar putea ca rulada sa nu-ti iasa cum trebuie. Foaia de rulada este un pandispan obisnuit, doar ca se pune mai putina faina, pentru ca foaia de rulada sa se poata rula usor, fara sa se rupa. Eu o fac atunci cand trebuie sa fac ceva rapid si delicios. Poate ca nu se face chiar atat de rapid, dar sigur e delicioasa! De obicei, ii vine randul prin ianuarie-februarie, cand e frig si am destul timp liber sa pot face prajituri, dar totodata, ne si incalzim mai mult cu cuptorul....ceea ce vara nu mi-ar placea deloc!

Ingrediente

- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 5 linguri faina
- 1 borcan mic de gem, sau marmelada mai moale

Primul lucru pe care il fac e sa tapetez tava de aragaz cu hartie de copt.  Apoi separ ouale : pun albusurile intr-un castron mai mare, in care voi face aluatul, iar galbenusurile intr-o canuta sau un castronel mai mic.


Pregatesc inca 2 castronele in care pun zaharul si faina, ca sa le am pregatite. Bat albusurile spuma cu telul (adaug si un praf de sare, ca sa se bata mai rapid), apoi adaug cate o lingura de zahar si bat bine cu telul, pana ce am incorporat tot zaharul. Adaug si galbenusurile, tot unul cate unul, iar la sfarsit faina in "ploaie" - adica presar cate o lingura pe toata suprafata aluatului, in timp ce amestec usor cu o lingura de lemn, de jos in sus, pentru a nu se lasa albusul.


 

Torn aluatul in tava peste hartia de copt si dau tava la cuptor la foc potrivit 180C timp de 15-20 minute, pana incepe sa se rumeneasca deasupra.


 

 

Cand e gata, scot tava si o las putin sa se racoreasca, cam 2 minute. Apoi desfac cu grija hartia de copt de pe fundul blatului, dar las blatul pe aceeasi hartie.


 

Rulez blatul cu tot cu hartia de copt si las asa cam 5 minute, pentru ca blatul sa ia forma de rulada. Apoi il desfasor si il las sa se raceasca, tot pe hartie.


 

 

Cam in 10-15 minute blatul e rece si pot sa fac rulada. Intind gemul in strat subtire pe intreaga suprafata a blatului, pentru ca fiind atat de dulce, nu e bine sa fie prea mult gem.


 

Apoi rulez blatul si eventual, il infasor in hartia de copt ca sa stea mai bine pana tai rulada.


 

 

De obicei, eu tai rulada imediat, nu mai am rabdare si rareori o fac altfel decat ca sa o mancam imediat.


 



Desi e destul de mare, abia daca mai ramane si pentru a doua zi.
Asa ca, pofta buna la rulada!

Comentarii

Postări populare