File de somon intreg la air-fryer

 De multe ori am cumparat de la Lidl sau de la Carrefour somon "la metru", adica o bucata lunga de file de somon, care eatat de lunga incat zici ca are un metru lungime. Exagerez, desigur, nu e chiar atat de lung, insa sotul meu l-a botezat asa si asa i-a ramas numele. E foarte gustos si bine curatat, insa ce nu imi convine e ca e decongelat deja, asa ca nu il mai pot congela din nou. Deci, daca iau o bucata, trebuie sa il gatesc pe tot odata - ceea ce nu imi displace deloc, pentru ca mie una imi place foarte mult somonul. Pentru ca noi tinem toate posturile de peste an, ma preocupa sa iau peste, mai ales atunci cand e dezlegare la peste, dar si in afara postului, fiind multe retete delicioase cu somon, care nu sunt de post, asa cum e fileul de somon in crusta de parmezan sau fileul de somon in sos de smantana cu rosii cherry si baby spanac. Pentru oricare dintre aceste retete, pregatesc somonul la air-fryer, unde se gateste mult mai sanatos. Si pentru ca acum am cuptorul cu functia de air-fryer, pot sa coc o bucata de somon "la metru" intreaga, fara a fi nevoie sa o tai inainte. Odata pestele copt, pot sa bag la congelator cateva bucati, daca nu le mancam pe toate. Astfel, mai pastrez somon pentru o alta zi, cand e dezlegare la peste sau atunci cand am pofta de peste.

Ingrediente pentru o bucata de file de somon de 1 kg

- 1/2 de lingurita de sare

- 1/4 de lingurita de piper macinat

In plus

- o tava de aragaz

- o coala de foaie de copt

Scot fileul de somon din ambalaj. Curat solzii, ca si la crap, asezand fileul intr-un recipient cu apa, pentru a evita sa sara solzii in toate partile. Curat cu grija solzii, cu o lingurita, asa incat sa nu rup fileul, care e destul de fragil. Apoi spal bucata de peste, curatand-o bine de solzii ramasi. Insa, de cele mai multe ori, las solzii acolo, pentru ca oricum ii scot pielea dupa coacere. Clatesc fileul rapid, sub un jet de apa. Apoi il sterg usor cu mana si il tamponez bine cu un prosop de hartie de bucatarie.

Incalzesc cuptorul electric pe functia de incalzire rapida, la temperatura de 200 C. Pot sa incalzesc si direct pe functia air-fryer, dar dureaza mai mult si prefer sa fac ceva economie de curent, de aceea folosesc functia de incalzire rapida. Pentru cine are cuptor pe gaz, se coace bine fileul de somon la foc mediu de 180 C. Pun o foaie de hartie de copt in tava si asez fileul de somon pe hartia de copt. Astfel, pestele nu se lipeste de tava, iar eu spal mai usor tava, pentru ca nu se mai murdareste. 

Cateodata tai fileul in bucati mai mici.

Presar sare si piper deasupra.  

Curat si cate un cartof simplu sau dulce, pentru a se coace impreuna cu pestele.


Dau tava cu pestele la cuptor, de indata ce cuptorul e incins la temperatura potrivita. Setez timpul la 20 de minute si las sa se coaca pestele. 

Cand e gata, cuptorul suna si ma atentioneaza ca e gata. 

Scot tava cu pestele copt. 

Pestele e bine facut si nu e uscat deloc.

Las fileul de somon sa se mai racoreasca.

Apoi il tai si il servesc, daca nu l-am taiat inainte deja. 

Desprind usor bucata de peste de piele si o pun pe farfurie.

Piele de desprinde foarte usor dupa coacere.

E foarte bun si rece, a doua zi, ba chiar si a treia zi. Daca nu il mancam pe tot, pot sa bag cateva bucati la congelator. Fileul de somon copt la air-fryer sau chiar si la la cuptorul pe gaz iese rumen la exterior si moale la interior. Este foarte gustos si, mai ales, foarte sanatos.

Noi il mancam fie cu lamaie si salata iceberg, peste care pun o vinegreta facuta din sare, lamaie si ulei, fie cu mujdei de usturoi si chiar cu mamaliga.

Cateodata fac si un mujdei de usturoi cu patrunjel si lamaie, ca la fileul de pastrav somonat fript in air-fryer cu sos de lamaie si patrunjel. Torn sosul peste bucata de peste.

Este foarte gustos, mai ales cu mamaliga!

De multe ori fac si cate un piure de mazare si menta, mai ales atunci cand e dezlegare la peste in timpul Postului, ca la reteta de file de somon in crusta de parmezan cu piure de mazare si menta.

Este foarte bun si cu cartofi natur cu patrunjel si o salata, mai ales salata tabbouleh.


Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare