File de somon in crusta de parmezan la tigaie, cu sos tartar si garnitura de piure de mazare cu menta


Este o reteta a lui Jamie Oliver si m-a tentat de indata ce am vazut-o. Mie imi place foarte mult somonul si il prefer mereu, oricarui peste - poate doar codul imi place mai mult! Cel mai des cumpar file de somon, chiar daca e mai scump, dar nu imi trebuie o cantitate mai mare de 200 g la o portie, deci nu cheltui prea mult, mai ales ca nici nu cumpar prea des. Desigur, mai mancam si alti pesti, chiar daca au oase (care mie nu-mi plac si ma sperie!) despre care nu stiam inainte, cum ar fi dorada sau bibanul, chiar si somnul sau pestele spada. In ultimul timp, am fript somonul in air-fryer, pentru ca e foarte comod si mult mai sanatos. Desi nu e la fel de sanatos, mi s-a parut interesant acest somon cu crusta de parmezan, facut in tigaie, stropit apoi cu sos tartar (adica maioneza cu castraveti acri) si servit cu garnitura de piure de mazare cu menta - o, ce bunatate! 

Ingrediente pentru 2 portii

Pentru fileul de somon

- 2 bucati de fileu de somon de cate 200 g

- 2 linguri de parmezan ras (cam 25 g)

- 1 lingura de faina

- sare, piper, dupa gust

- 2 linguri de ulei de masline

Pentru piureul de mazare

- 1 cana de mazare (proaspata, congelata sau din conserva)

- 1 mana de menta proaspata sau uscata

- 2-3 linguri de apa in care a fiert mazarea (sau din conserva)

Pentru sosul tartar

- 2 linguri de maioneza

- 1 castravecior acru

- 1 lingura de iaurt

- 1 mana de patrunjel

Curat bucatile de somon de solzi, ca si atunci cand fac somon la tigaie. Il spal si il usuc cu un servetel de hartie.


Pun 2 linguri de ulei intr-o tigaie mai mare (in care sa incapa cele 2 fileuri de somon) o pun la foc mic, pe ochiul cel mai mare al aragazului.

Pana cand se incalzeste tigaia, dau pestele cu sare si piper, dupa gust. Eu pun cam atat cat iau intre 3 degete din fiecare, pentru amandoua bucatile de peste. Presar sare pe partea fara piele a pestelui si apoi piper.

Il presar cu faina pe toate partile, luand faina cu mana si presarand peste peste.

Pun bucatile de peste in tigaie, cu pielea in jos.

Las fileurile de peste la prajit timp de 4-5 minute, cum fac si somonul la tigaie, pana se rumeneste pielea, iar carnea se albeste pana la jumatatea grosimii bucatii de peste.


Rad parmezanul pe razatoarea fina si pun cate o lingura pe partea de deasupra a fileurilor de peste. Il intind pe toata suprafata si il presez cu degetele, ca sa stea lipit de peste. 


Atunci cand e gata de intors,  il intorc rapid cu partea tapetata cu parmezan in jos. Acesta sta lipit bine si nu cade de pe fileul de peste in momentul in care il intorc. 

Il mai tin inca 1 minut si jumatate, pana cand se topeste si se rumeneste parmezanul, formand o crusta. Scot peste cu paleta de lemn si il asez pe o farfurie.

In timp ce se face pestele, pun la fiert 1 cana de mazare cu o mana de menta  proaspata, pentru 10 minute. Apoi o scurg intr-o sita si pastrez putina zeama in care a fiert. Daca am mazare din conserva e si mai simplu, doar desfac cutia si scurg mazarea, pastrand putina zeama, cu care sa subtiez putin piureul. Pun mazarea in blender. Daca nu am menta proaspata, adaug menta uscata, impreuna cu 3 linguri de zeama in care a fiert mazarea (sau zeama din conserva). Adaug 1/4 lingurita de sare si un praf de piper.


Pornesc blenderul la viteza 1 si las sa se paseze mazarea timp de 1 minut.

Cat timp se racoreste pestele, fac sosul tartar din 2 linguri de maioneza (pe care o fac eu acasa, in blender), la care adaug o lingura de iaurt si un castravecior taiat marunt in cubulete.


Adaug si o lingura de patrunjel tocat marunt. Amestec usor.

Pun cate 2 linguri de piure de mazare cu menta pe farfurie, ca garnitura. Asez fileul de peste alaturi, cu crusta in sus.

Pun 2 linguri de sos tartar deasupra pestelui.


Presar patrunjel tocat deasupra pestelui si a piureului de mazare.


Este delicios! Iar piureul de mazare cu menta are un gust deosebit. Chiar si cel facut cu mazare din conserva si cu menta uscata - pe timp de iarna - e foarte gustos.

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare