Ciorba de crap



In ziua de Bunavestire sau de Florii cumpar un crap pentru pranzul familiei mele. Fiind spre sfarsitul Postului Mare, este binevenita o masa de peste dulce si gustos. Se face aproape ca orice ciorba, cu legume, dar si cu orez, ca sa fie mai groasa. Eu am grija sa fac bors cu o zi inainte, ca sa fie proaspat. In functie de cat de mare e pestele, fac ciorba intr-o oala mai mica sau mai mare. De obicei iau un crap de maxim 3 kg, sau chiar mai mic, asa fel incat sa am ciorba doar pentru o masa.


Ingrediente pentru 2-3 portii

- capul, coada si burta de la un crap
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 ardei
- 1 pastarnac mic
- 1 radacina de patrunjel
- 1 bucata de telina mica
- 1 lingura de orez
-  1 legatura de leustean
- 1 cana de suc de rosii sau rosii tocate
- 1 litru de bors

Intai curat pestele de solzi cu ajutorul unei lingurite, cu care trag solzii, de la coada spre capatana. Fac asta doar in chiuveta, altfel as umple toata bucataria de solzi!



Curat matele, dupa ce am taiat burta pestelui cu un cutit bine ascutit.


Bag mana in interior, spre cap si apuc matele, pe care le trag afara.


Curat si osul amar de la cap (cel din spatele urechilor) pe care il apuc cu degetele si il trag afara. Osul e de fapt mai mult un zgarci circular, cu niste striatii pe el. Nu trebuie sa mai ramana nici o bucatica, altfel se amaraste ciorba.




Tai capul pestelui si aripioarele, ca sa nu ma incurc cu ele. Se taie destul de greu, de aceea eu folosesc un satar.





Tai pestele felii, pentru prajit.




Coada ramane cat de mare vreau, pentru ciorba.
Pun apa la fiert, cam cat sa acopere bucatile de peste cand le voi pune in oala. In functie de cat de mare e capul pestelui aleg o oala mai mare sau mai mica. Pentru un crap de 3 kg imi trebuie o oala de 3 litri, pe care o umplu pe jumatate, ca sa aiba loc zarzavatul si apoi bucatile de peste. Trebuie sa ramana loc sa adaug si sucul de rosii si bors.
Curat zarzavatul de ciorba si il toc marunt in bolul robotului de bucatarie.


Apoi il pun in oala cu apa, impreuna cu orezul ales si spalat si cu o lingurita (sau o lingura, depinde de oala) de sare.

 

Las sa fiarba in oala coperita cu capac, timp de 1/2 ora. Cand orezul e fiert, pun capul, burta si coada pestelui in oala si il las sa fiarba la foc mic 10 minute.


Nu trebuie sa fiarba prea mult ca sa nu se sfarame, doar vreo 10 minute. Cand e fiert, pun sucul de rosii sau rosiile tocate si borsul. Dau focul mare si las sa dea in fiert, apoi sting focul si pun verdeata tocata.
Fac o mamaliga  si servesc ciorba cu mamaliga.



Pofta buna!

Comentarii

Postări populare