Briose de post cu caise la air-fryer

 Pentru ca nu mai fac multe briose, ci doar atat cat sa mananc eu si sotul meu, pot sa le coc mai bine in air-fryer, unde intra chiar 4-5 briose mai micute, asa cum am eu formele de briose. Am primit aceste forme cu o trusa intreaga pentru prajituri, de la fiica mea si m-am bucurat foarte tare, pentru ca formele de briose sunt foarte bune, fiind de silicon. Asta inseamna ca nu se lipeste aluatul de ele si le pot scoate foarte usor dupa coacere. Aluatul e acelasi ca si la prajitura de post cu caise sau ca la briosele de post, insa pun o cantitatea mai mica din fiecare ingredient, pentru a obtine o cantitate de aluat mai mica, atat cat imi trebuie mie pentru cele 4-5 briose. Mai precis, pun 1/3 din cantitatea folosita la o prajitura de post mare, pe care o fac in tava de la aragaz, cum ar fi prajitura de post cu mere intregi. Cana cu care masor ingredientele pentru aceste briose cu caise este mai mica, de 150 ml - nu de 300 ml, cum folosesc pentru a masura ingredientele la o reteta de prajitura de post mare, pentru o tava de aragaz - asa cum fac negresa de post, de exemplu. Micsorez, proportional, si toate celelalte ingrediente. E important sa masor cantitatile exact, altfel aluatul nu mai iese moale si pufos. De asemenea, e musai sa pun praf de copt sau bicarbonat, altfel nu mai creste aluatul. Briosele de post sunt moi si pufoase si foarte gustoase, mai ales atunci cand au si cate o jumatate de caisa in varf.

Ingrediente pentru 4-5 briose

- 1 cana mica de faina

- 1/2 cana de zahar

- 1/4 cana de apa minerala sau suc acidulat

- 1/2 lingurita rasa de bicarbonat (sau praf de copt)

- 3 lingurite de ulei

- 1 lingurita zahar vanilat

-2-3 caise

Aluatul se face foarte repede si usor. Pun toate ingredientele intr-un castron si le amestec cu telul sau, pot sa le pun in blender si sa le las acolo, sa le amestece aparatul. Insa, pentru cateva briose, prefer sa nu ma mai complic cu blenderul. Masor faina cu o cana mica de 150 ml. 

Pun cana de faina in castron.

Masor si zaharul cu cana si il pun in castron.


Iau bicarbonat cu lingurita din plic.

Il pun in castron.

Pun apa minerala in cana.

O vars in castron.

Iau pasta de vanilie cu lingurita.

O pun in castron.

Pun ulei in lingurita.

Adaug uleiul peste celelalte ingrediente.

Amestec cu telul, energic, pana ce compozitia se omogenizeaza.


Rup caisele in doua si le scot samburii.

Pornesc air-fryerul la temperatura de 200 C pentru 5 minute, sa se preincalzeasca.

Pregatesc formele de briose de silicon. 

Pun o lingurita de zahar intr-una si o invart usor, pentru a o tapeta cu zahar pe fundul si pe peretii formei. Apoi vars zaharul in fiecare forma, pe rand, facand acelasi lucru. Zaharul ramane lipit, ceea ce da brioselor un gust mai bun, dupa coacere.

Pun cate un polonic mic (sau o lingura) de aluat in fiecare forma si apoi revin cu alt polonic, daca e cazul, pana ce se umplu formele, pana aproape de buza formei, lasand cam 5 mm gol pana sus.

Asez cu grija cate o jumatate de caisa, peste aluatul din fiecare forma, cu scobitura in sus.

Pun cate un pic de zahar in scobitura.

Apoi presar putina scortisoara pe fiecare caisa.

Formele sunt gata de copt. Mi-au iesit 4 forme pline.

Intre timp, s-a preincalzit air-fryerul si scot cosul din aparat.

 Asez cu grija formele pline cu aluat, pe fundul cosului.


Incap la fix, ba chiar mai mergea inca una!

Bag cosul inapoi in aparat si micsorez temperatura la 180C. Setez timpul la 20 minute.

Dupa ce trece timpul setat, aparatul se opreste cu un bipait si pot sa scot cosul cu briosele.

Pot sa incerc o briosa cu o scbitoare, pe care o infig chiar in mijloc, pana jos. Daca iese curata, inseamna ca briosele sunt coapte. Le las sa se racoreasca 5 minute.

Apoi pot sa scot cu grija formele din cosul air-fryerului.

Scot briosa din forma cu grija si pot sa o mananc.

Este delicioasa, atat de pufoasa si gustoasa! Iar caisa e moale si dulce, parfumata si mai mult decat o caisa obisnuita, de la scortisoara si de la vanilia din aluat.


Pofta buna si spor la treaba si voua!

Comentarii

Postări populare