Prajitura de post cu caise



Pentru ca imi plac dulciurile, nu ma pot abtine nici in post si mai fac cate o prajitura : fie briose de post, negresa sau cate o prajitura de post cu mere intregi. Folosesc aceeasi reteta de aluat si ca sa fac o prajitura de post cu fructe. Se face imediat si pot sa bag repede prajitura la cuptor.
La prajiturile de post cu fructe nu fac asa mult aluat, ca la negresa, ci doar din o parte de faina sau din maxim doua, pentru ca fac mai putina, cat sa mancam o data-de doua ori. Daca se invecheste, prajitura cu fructe de post nu  mai e asa buna, ca prajitura cu visine, facuta cu oua. Sotul meu nu se omoara cu prajiturile astea de post, asa ca mai mult eu le mananc. De aceea, cand am pofta, evaluez ce am prin casa si daca am macar un mar, fac o mica prajitura de post cu mere. Asta e in lunile de iarna, dar vara (in special, in Postul Sf. Petru si Pavel) folosesc aceeasi reteta pentru a face prajitura de post cu caise sau cu visine. Ca sa fie si mai gustoasa, tapetez tava cu margarina si zahar, ca la tortul de mere sau la clafoutis de cirese.

Ingrediente pentru 4 portii

Pentru aluat

- 2 cani de faina
- 1 cana de zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 1 cana de apa minerala (sau apa simpla)
- 6 linguri de ulei (sau 2 linguri de margarina moale)
- 1 plic de zahar vanilinat

Pentru tapetat tava

- 1 lingurita de margarina pentru copt (din pachet)
- 1-2 linguri de zahar

Pentru umplutura

- 5-6 caise coapte (sau piersici, nectarine, cirese, visine)

Prajitura de post cu caise (rasturnata, cum spun americanii) este de fapt un tort de caise de post, pe care - de cele mai multe ori - nici nu il mai rastorn, ci il mananc asa cum e. Cand fac prajitura cu caise, fac o cantitate mai mare, fie in tava de aragaz, fie in forma de cozonac, ca sa fie prajitura mai inalta si sa arate mai bine.
Inainte de a face prajitura, dau drumul la cuptor la 180C, foc potrivit.
Ung forma cu putina margarina, pana sus, ca sa nu se lipeasca blatul, care va fi deasupra. Merge si cu margarina tartinabila Rama.

 

Presar o lingura-doua de zahar peste margarina, pe toata suprafata formei. Rasucesc putin forma, ca sa se tapeteze bine peste tot.

 

Scot samburii caiselor si le asez cu fata in jos, pe fundul formei, ca sa arate frumos cand voi rasturna prajitura.


Fac aluatul in bolul cel mic al robotului de bucatarie (sau cu mixerul, ori cu telul) amestecand toate ingredientele deodata.


Pun in bolul robotului toate ingredientele : zaharul, faina, margarina sau uleiul (eu am pus margarina Rama tartinabila de data asta), praful de copt si zaharul vanilinat, apoi cana de apa.

 

 

Montez paleta in capul robotului si am pornit la viteza 2, apoi 3, timp de 1 minut, pana cand se amesteca toate ingredientele.

 

 

Caisele nu trebuie caramelizate inainte, ca merele de la tortul de mere. De aceea, torn direct aluatul peste fructe.

 

Pun prajitura in cuptorul bine incins si o las cam 30-40 de minute. Cand e rumena deasupra, inseamna ca s-a copt. Eventual, mai incerc cu scobitoarea, sa vad daca iese curata din mijlocul prajiturii, ca la chec sau la cozonac.


Rastorn prajitura cu caise, punand o tava deasupra formei. Tin bine lipita tava de forma cu manusa  si servetul de bucatarie (ca la tortul de mere) si o rastorn apoi, cu o miscare rapida..

 

Tai prajitura aproape imediat ce am scos-o din cuptor, pentru ca nu se incruzeste. Aici am decorat-o cu putina zeama de dulceata de visine, pe care abia o facusem si a iesit si mai apetisanta.

 

Pofta buna si voua!

Comentarii

  1. Super! Eu am făcut cu prune si a iesit o delicatetea. Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie nu mi-a ieșit, este cruda și tare
    Am făcut pas cu pas ca in rețeta




    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a ieșit blatul necopt și tare; am făcut pas cu pas

    RăspundețiȘtergere
  4. Îmi pare rău! Dar se mai întâmplă. Poate ai uitat sa pui praf de copt...oricum, eu te sfătuiesc sa mai încerci, nu are cum sa nu-ți iasă dacă respectiv rețeta. Mult succes și spor la treabă!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare