Briose de post
Ca si briosele "de dulce", fac briose de post atunci cand vreau sa fac ceva dulce rapid si fara sa muncesc prea mult. Ingredientele se amesteca toate la un loc, imediat, apoi le dau la cuptor 1/2 de ora si sunt gata.
Aluatul pentru briose de post e acelasi ca si pentru negresa de post sau pentru prajitura de post cu mere intregi. De-a lungul timpului, am incercat reteta cu diferite lichide in loc de apa (chiar si cu cola!) si am constatat ca briosele de post ies mai bune cu apa minerala decat cu apa simpla, dar si daca pun bicarbonat in loc de praf de copt. Mie imi face arsuri praful de copt, daca mananc mai mult de o briosa, de aceea prefer bicarbonatul.
Pentru ca fac briose pe care sa le mancam imediat, nu fac multe, deci nu fac reteta intreaga, ci doar dintr-o cana de faina.
- 1 cana de faina
- 1/2 cana de zahar
- 1/2 cana apa minerala sau sifon (sau apa simpla)
- 1 lingura margarina de copt moale (sau 3 linguri de ulei)
- 1 lingurita rasa de bicarbonat (sau praf de copt)
- 1 plic de zahar vanilinat
- 1 lingura esenta de rom sau 1 fiola
- 6 forme de briose sau de tarte
Pentru umplutura, la alegere :
- 2 bucatele rahat, sau
- 1 lingura stafide, sau
- 1 lingura de cocos, sau
- 1 lingura de cacao, sau
- o mana de nuci, alune sau fistic
Pentru prepararea brioselor de post, procedez ca si la briosele "de dulce". Eu pun toate ingredientele in bolul mic al robotului si il pornesc pentru cateva secunde, la viteza 6.
Cu putina munca, se pot amesteca toate ingredientele intr-un castron cu un tel sau cu mixerul, pana cand nu mai sunt cocoloase de faina. Daca vreau sa fac briose cu cacao, pun si o lingura de cacao de la inceput. Pun umplutura la sfarsit, ca sa nu o taie cutitul de la robot. Tai rahatul in cubulete mici, pe care le tavalesc prin faina, ca sa nu cada la fundul broselor. La fel procedez si cu stafidele. Stafidele le amestec in aluat, dar bucatile de rahat, precum si nucile le infig in aluat, direct in forma. Am grija mereu sa pun si forme de hartie in formele de briose, pentru a nu se lipi - chiar daca formele sunt mai moderne de ceramica, silicon sau alt material antiaderent. Inainte faceam briose in formele vechi de tabla pentru tarte, in care puneam cercuri de hartie de pergament, facute din pungile de ambalaj de la alimentele cumparate, pe care le pastram, special pentru a le folosi la copt. Pe vremea aceea nu se gasea hartie de copt, ca acum, de aceea formele se tapetau cu unt, margarina ori ulei si faina.
Hartia de copt e o adevarata minune, care ma scuteste de multa treaba, mai ales de a mai spala formele. Acum am niste forme incluse intr-o tava de ceramica, nu de foarte buna calitate, pentru ca oricum trebuie unse, desi se spune ca sunt antiaderente. De aceea, prefer sa pun hartie ca sa manevrez briosele mai repede si mai usor.
Daca nu am forme speciale de hartie, decupez cercuri din hartie de copt - ca si la briosele "de dulce" - si le potrivesc in forme. Masor din ochi cam cat are forma diametrul si rup fasii de hartie cam cu un deget mai mari. Potrivesc hartia pe forma si decupez un cerc mai mare decat forma.


Apoi folosesc cercul decupat ca sablon si il asez pe fasia de hartie. Ca sa economisesc timp, impaturesc fasia de hartie in 2 sau 3, cat ajunge, apoi tai dupa sablon si imi ies 2 sau 3 forme deodata.
Ca sa le asez mai usor in forme, le impaturesc pe fiecare in 2 apoi in 4 si pe urma in 6, le despaturesc si le potrivesc in forma, apasand cu degetele pe fund, formand conturul fundului formei cu unghia. Chiar daca formele de hartie facute de mine nu stau perfect, macar raman cat de cat in forma.




Apoi pun cu lingura, cate o lingura in fiecare forma, pana cand le umplu, ca sa fie toate egale. Am grija sa tin cu mana cealalta de forma de hartie, ca sa nu "fuga" si sa pun aluatul pe langa...cum mi s-a intamplat, desigur, de multe ori, altfel nu as sti!
De obicei, imi ies 6 briose din aluatul facut dintr-o cana de faina.
Infig nucile si bucatelele de rahat in fiecare forma - cate vreau, nu e o regula, dar eu pun cam 6 bucati in fiecare.


Le dau la copt la foc potrivit de 180C, timp de 25-30 de minute, cand incep sa se rumeneasca deasupra.


Incerc sa vad daca sunt gata cu o scobitoare infipta in mijlocul unei briose, ca si la chec sau la briosele "de dulce". Daca scobitoarea iese curata, pot sa scot briosele pentru ca sunt coapte.
S-a intamplat sa fac briose de post chiar daca nu era post, doar pentru ca nu aveam oua, dar totusi voiam ceva dulce. Pe acestea le-am facut cu cacao si am adaugat niste fulgi de ciocolata, ramasi prin camara.
Altadata, am facut briose simple de post, carora le-am pus deasupra o glazura de negresa de post, apoi am presarat cocos deasupra..
Desi nu au oua, briosele de post ies foarte gustoase, chiar si daca sunt fara umplutura. Incercati si voi!


Pofta buna!
Mulțumesc, ptr explicațiile f clare la confectionarea hartiei care se pune in tava de brioșe.
RăspundețiȘtergereAm sa încerc și eu ac rețeta de brioșe de post.
Cu plăcere! Ma bucur sa îți fiu de folos!
Ștergere