Varza acra calita cu pui
Se face ca si varza dulce cu pui, insa trebuie putina pregatire a verzei acre, ca si la sarmale. Varza acra calita e o mancare de iarna si o fac deseori, fie cu pui, fie cu rata, cu ciolan de porc ori simpla, in zilele de post. In ultimii ani a inceput sa se gaseasca piept de rata si chiar rata intreaga, de aceea fac deseori rata pe varza sau piept de rata cu varza. Ca sa folosesc o varza intreaga si sa am mai multe portii, pentru cateva zile, de obicei fac varza acra calita cu cateva bucati de pui si separat prajesc un piept de rata, pe care apoi il servesc cu garnitura de varza acra calita. Am apoi varza cu pui pentru inca 1-2 zile, pe care o pot incalzi foarte bine, spre deosebire de pieptul de rata, care nu mai e la fel de bun reincalzit.
Ingrediente pentru 6 portii- 1 varza acra de 1 kg
- 2 pulpe de pui, 6-8 aripi sau un piept
- 2 cepe
- 10 boabe de piper
- 1 foaie de dafin
- 3 linguri de pasta de tomate
Ca si atunci cand gatesc boboc de rata pe varza sau sarmale pregatesc intai varza proaspat scoasa din butoi. O pun intr-o sita, deasupra unei oale si o las sa se scurga bine de zeama, pentru o ora.
Scurg zeama intr-o sticla si o pastrez, pentru a acri o ciorba de cartofi sau de oase de porc, ori cu afumatura. Pun varza scursa intr-o oala de 6 litri, pe care o umplu cu apa, pana cand acopar varza. O las inca o ora, pana mai iese sarea si acreala din ea.
Intre timp pregatesc bucatile de pui, pe care le scot eventual cu o zi inainte din congelator, daca le am deja in casa. Daca abia le-am adus de la magazin, le las sa se incalzeasca la temperatura camerei, pana cand le pun la cuptor.
Cand a trecut timpul de desarare a verzei, o asez iar la scurs pentru inca o ora sau chiar mai putin, dupa cat timp am.
Pun pe foc mic o cratita, in care voi gati varza la cuptor si pun 2-3 linguri de ulei sau una de untura de porc, daca am.
Curat cele 2 cepe, pe care le toc marunt si le pun in tigaie, la calit, la foc mic.
Amestec din cand in cand in ceapa.
Tai apoi pe varza pe jumatate si storc bine fiecare jumatate.
Toc fiecare jumatate de varza si pun varza tocata in cratita.
Cand termin de tocat varza, iutesc focul si amestec din cand in cand varza, ca sa nu se arda, pana cand se mai inmoaie si se caleste putin. Adaug si o lingura de untura de porc, pentru ca nu am pus de la inceput.
Calesc varza cu ceapa timp de 10-15 minute, pana cand incepe sa se maroneasca varza, fara sa se arda. In acel moment, dau drumul la cuptor la foc mare de 250 C.
Pun cam 2 cani de apa peste varza, dau focul mai mare si las sa inceapa sa clocoteasca, apoi micsorez focul si las sa fiarba varza cam 10 minute, pana cand se incalzeste cuptorul.
Cand cuptorul s-a incins bine (se stinge becul la cuptorul electric) pregatesc varza, pentru a o da la cuptor. Pun pasta de tomate, piperul, foaia de dafin si mai adaug apa, cat sa acopere varza, daca a scazut.
Amestec usor, pana se desface pasta de tomate.
Apoi asez bucatile de pui peste varza, cu pielea in sus, pe toata suprafata cratitei, astfel incat sa se rumeneasca bine toate bucatile in cuptor. Presar sare si piper peste bucatile de pui.
Dau cratita cu varza cu pui la cuptor pentru o ora - o ora si jumatate, pana cand bucatile de pui sunt bine rumenite.
In acel moment sigur sunt bine patrunse si gatite perfect, iar varza e moale si buna.
Scot cratita si o las cateva minute sa se racoreasca, apoi o servesc. Varza e delicioasa, pastoasa de moale ce e, iar carnea de pui e moale si suculenta, iar pielea e crocanta. Totul e delicios si nu te mai saturi mancand! Daca prajesc si un piept de rata, pot sa pun grasimea ramasa peste varza cu pui.
Atunci cand am si un piept de rata, socotesc sa pun mai putine bucati de pui peste varza, pentru a servi pieptul de rata cu o parte din varza calita.
Este la fel de buna si a doua sau a treia zi, reincalzita. Dar, ca la orice alta mancare, nu incalzesc decat portiile pe care le mancam in acea zi, nu toata mancarea, care - in acest caz - se strica.
Pofta buna si spor la treaba si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu