Varza cu ciolan


In timpul iernii, afumatura este ceva obisnuit in meniul nostru. Un ciolan afumat cu fasole e o delicatesa, insa si cel cu varza nu e de colo! De cand am inceput sa cumparam cate un porc intreg la Craciun, am si ciolane afumate, pe care le fac fie cu varza acra, fie cu fasole. Amandoua sunt mancaruri foarte usor de facut, doar ca dureaza vreo doua ore pana fierbe ciolanul afumat.
Varza cu ciolan se face la fel ca si varza acra calita, iar la sfarsit se adauga ciolanul - simplu, nu? Pentru ca ciolanul e destul de gras, merge de minune cu varza acra, dar e la fel de bun si cu varza dulce calita, acrita cu bors.

Ingrediente pentru 4 portii

- 1 ciolan de porc afumat de 1 kg
- 1 varza acra potrivita
- 1 lingura de untura (ulei)
- 1 ceapa potrivita
- 2-3 linguri de pasta de tomate
- 1 foaie de dafin
- cateva boabe de piper


Cu 2 ore inainte, scot varza din butoi si o tin o ora in apa, ca si atunci cand fac sarmale, pentru a o desara.


Ciolanele cumparate de la magazin pot fi destul de mari, mai ales daca sunt cu os. Cele pe care le am de la porcul nostru, taiat de Craciun, sunt destul de micute, numai bune sa fac o mancare pentru doua zile. Insa, de cele mai multe ori, cumpar ciolan afumat fara os. Cateodata, ciolanul afumat e foarte sarat si tare, de aceea il gust inainte. Daca e foarte sarat, trebuie fiert separat, pentru ca varza sa nu fie prea sarata. Atunci cand vreau sa gatesc o mancare cu ciolan afumat, ma apuc de gatit mai din timp, ca sa aiba timp sa fiarba bine ciolanul, adica cu cel putin 2 ore inainte de  ora mesei.
Pun ciolanul intr-o oala mare de 6 litri , in care pun apa, pana cand ciolanul e acoperit. Ca si atunci cand fac fasole cu ciolan, pun oala pe ochiul mare la foc mare, pana cand clocoteste.


Iau spuma, apoi asez oala pe un ochi mai mic, la foc mic si o acopar cu capacul. Ma asigur ca apa clocoteste la foc mare, apoi reduc focul. Las asa sa fiarba ciolanul timp de cel putin o ora - o ora jumate, spre doua ore. Dupa o ora, incerc ciolanul cu o furculita, pe care o infig in locul in care e mai multa carne, ca sa vad daca e fiarta.


Daca intra usor, inseamna ca s-a fiert. Daca intra mai greu, mai las sa fiarba. Cand e gata, carnea cade foarte usor de pe os. Scot ciolanul pe o farfurie, pana cand calesc varza.


Cand ciolanul nu e foarte sarat, pot sa il fierb odata cu varza, care oricum sta cam doua ore la fiert. 
Toc intai varza si o calesc in untura sau in ulei, dupa reteta de varza acra calita.


Toc o ceapa si o pun in varza, sa se caleasca impreuna.


Dupa 10 minute, adaug o cana de apa si las sa fiarba varza la foc mic, cu capacul deasupra.


Intre timp, dau drumul la cuptor la foc mare de 200 C.
Cand e incins bine, pregatesc varza calita. Pun piper si foi de dafin.

.
Adaug pasta de tomate si amestec bine. Mai pun inca o cana de apa sau zeama de la ciolanul fiert.


Daca am fiert ciolanul, pun si un polonic-doua de zeama de la ciolan. Nu trebuie sa fie prea multa zeama, ci doar atat cat sa cuprinda mancarea, fara sa fie cu mult deasupra.
Las varza sa mai fiarba pe aragaz pana cand mancarea incepe sa clocoteasca.


Tai ciolanul, fie fiert, fie nefiert in bucati potrivite, cam atat cat intra la o portie.. Aici am un ciolan nefiert, acesta fiind potrivit de sarat, asa ca l-am pus la fiert odata cu varza.


Pun bucatile de ciolan in varza si le asez uniform in cratita. Le imping bine sa stea in varza, pentru a se fierbe bine. 


Dau cratita la cuptor pana cand scade si se rumeneste deasupra, iar varza e moale - cam in jur de o ora.






Cateodata se mai arde deasupra, asa ca trebuie sa fiu atenta si sa o controlez cam dupa 40 de minute. Daca arde prea tare cuptorul, mai micsorez focul. 


Cand e gata, o servesc cu mamaliguta si ardei iute, dupa preferinta fiecaruia.


Pofta buna!


Comentarii

Postări populare