Varza cu ciolan


In timpul iernii, afumatura este ceva obisnuit in meniul nostru. Un ciolan afumat cu fasole e o delicatesa, insa si cel cu varza nu e de colo! De cand am inceput sa cumparam cate un porc intreg la Craciun, am si ciolane afumate, pe care le fac fie cu varza acra, fie cu fasole. Amandoua sunt mancaruri foarte usor de facut, doar ca dureaza vreo doua ore pana fierbe ciolanul afumat.
Varza cu ciolan se face la fel ca si varza acra calita, iar la sfarsit se adauga ciolanul - simplu, nu? Pentru ca ciolanul e destul de gras, merge de minune cu varza acra, dar e la fel de bun si cu varza dulce calita, acrita cu bors.

Ingrediente pentru 4 portii

- 1 ciolan de porc afumat de 1 kg
- 1 varza acra potrivita
- 1 lingura de untura (ulei)
- 1 ceapa potrivita
- 2-3 linguri de pasta de tomate
- 1 foaie de dafin
- cateva boabe de piper


Cu 2 ore inainte scot varza din butoi si o las sa se scurga, ca si atunci cand fac sarmale.
Ciolanele cumparate de la magazin pot fi destul de mari, mai ales daca sunt cu os. Cele pe care le am de la porcul nostru, taiat de Craciun, sunt destul de micute, numai bune sa fac o mancare pentru doua zile. Insa,de cele mai multe, ori cumpar ciolan afumat  fara os. Cateodata, ciolanul afumat e foarte sarat si tare. De aceea, trebuie fiert separat, pentru ca varza sa nu fie prea sarata. Atunci cand vreau sa gatesc o mancare cu ciolan afumat, ma apuc de gatit mai din timp, ca sa aiba timp sa fiarba bine ciolanul, adica cu cel putin 2 ore inainte de  ora mesei.
Pun ciolanul intr-o oala mare de 6 litri , in care pun apa, pana cand ciolanul e acoperit. Ca si atunci cand fac fasole cu ciolan, pun oala pe ochiul mare la foc mare, pana cand clocoteste.


Iau spuma, apoi asez oala pe un ochi mai mic, la foc mic si o acopar cu capacul. Ma asigur ca apa clocoteste, daca nu mai las focul la mare, apoi il reduc. Las asa sa fiarba ciolanul timp de cel putin o ora - o ora jumate, spre doua ore. Dupa o ora, incerc ciolanul cu o furculita, pe care o infig in locul in care e mai multa carne, ca sa vad daca e fiarta.


Daca intra usor, inseamna ca s-a fiert. Daca intra mai greu, mai las sa fiarba. Cand e gata, carnea cade foarte usor de pe os. Scot ciolanul pe o farfurie, pana cand calesc varza. Tai ciolanul in bucati, cam atat cat intra la o portie de mari.


Cand ciolanul nu e foarte sarat, pot sa il fierb odata cu varza, care oricum sta cam doua ore la fiert. 
Toc varza si o calesc in untura sau in ulei, dupa reteta de varza acra calita.
Intre timp, dau drumul la cuptor la foc mare.
Cand e incins bine, pun bucatile de ciolan in varza si le asez uniform in cratita. Adaug pasta de tomate si un polonic-doua de zeama de la ciolan. Nu trebuie sa fie prea multa zeama, ci doar atat cat sa cuprinda mancarea, fara sa fie cu mult deasupra. Amestec bine pasta de tomate cu zeama si uniformizez amestecul in toata varza.
Las varza sa mai fiarba pe aragaz pana cand se incinge cuptorul si mancarea incepe sa clocoteasca.


Pun foaia de dafin si piperul.


Dau cratita la cuptor pana cand scade si se rumeneste deasupra, iar varza e moale - cam in jur de o ora.


Cand e gata, o servesc (sau nu) cu mamaliguta si ardei iute.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare