Tort cu crema de castane Mont Blanc

Sunt multi ani de cand am aceasta reteta, dar nu am avut ocazia si nici posibilitatea sa o fac pana acum. Este o reteta traditionala, atat din Italia, cat si din Franta. Este originara din Franta, pentru ca a fost facuta prima oara in Paris, la sfarsitul anilor 1800. Prajitura are forma unui munte facut din piure de castane, acoperit partial cu frisca, asa cum muntele e acoperit de zapada, pe creste si in varf. Desigur, ea reprezinta muntele cu acelasi nume, aflat la granita celor doua tari, tocmai de aceea, i se mai spune si Monte Bianco, dupa numele sau in italiana. De cum am vazut reteta la RaiUno TV, am vrut sa o fac si eu, insa nu am avut ocazia sa gasesc castane sau piure de castane gata facut. Putini stiu cat de gustos e piureul de castane, pentru ca nu e ceva obisnuit in tara noastra - cel putin, nu in Muntenia, unde stau eu. Totusi, pe cand eram eu copil, se gasea piure de castane la magazin - in borcane, ca dulceata. Mamei mele ii placea mult si cumpara mereu, asa ca a inceput sa imi placa si mie. Nu am uitat niciodata paharele verzi, cu picior, ca niste cupe semirotunde, in care mama imi punea jumatate piure de castane si deasupra multa frisca. N-am uitat gustul atat de bun al piureului de castane, asa ca, atunci cand a inceput sa se gaseasca din nou si la noi, am cumparat imediat. Insa nu am recunoscut gustul pe care il stiam, cel de-acum fiind mai mult zahar, decat castane. Am incercat piureul de castane de la mai multe marci, insa cel de la Lidl Deluxe a fost de departe cel mai bun. Nu era chiar gustul stiut de mine, insa, de indata ce l-am amestecat cu ciocolata din reteta, l-am recunoscut - asta era! Am facut, in sfarsit, prajitura Mont Blanc, care e foarte simplu de facut. Retetele variaza, in functie de cofetar, dar eu am facut reteta de casa, care are in plus doar niste mici blaturi de bezea. Nu pot sa va spun cat e de buna!

 Ingrediente pentru 4 portii

Pentru bezea

- 3 albusuri

- 180 g zahar

Pentru crema de castane

- 375 g piure de castane

- 60 g ciocolata

- 1 lingurita de esenta de rom

Pentru decor

-250 g frisca

- 1 lingura de zahar pudra

Am facut blaturile de bezea cu o zi inainte, pentru a avea timp sa se usuce. Am batut albusurile cu zaharul, la fel cum le bat pentru a face bezele. Am pus albusurile in bolul mixerului vertical. Ba chiar am pus si zaharul, tot de la inceput.

Am pornit mixerul sa le bata cu telul, la viteza maxima 4.

Intre timp am pregatit tava in care urma sa coc blaturile de bezea. Am pus o foaie de copt pe tava de aragaz. Am cautat 4 dimensiuni de castroane de dimensiuni diferite, de la mare la mic, dupa care am trasat 4 cercuri pe foaia de copt. Nu sunt dimensiuni fixe, ci dupa cum are fiecare, dupa ochi. As zice sa fie aproximativ de 10 cm, 8 cm, 6 cm si 4 cm diametru.

Am dat drumul si la cuptor la foc mic de 100 C, pentru a se incalzi. Intre timp, am adaugat si cateva picaturi de lamaie peste albusuri si le-am mai lasat pana ce s-au batut spuma si nu s-a mai simtit zaharul, ca si la bezele cu dungi rosii sau la Pavlova cu fructe de padure.

Cand au fost gata albusurile spuma, le-am pus intr-un pos cu dui cu gaura mai mare. 

Am trasat inele groase, pe conturul fiecarui cer trasat, pana ce am terminat spuma.

Am nivelat fiecare inel de bezea cu paleta de cauciuc.

Asa aratau mai bine.

Am dat tava la cuptor pentru o ora, la foc mic de 100 C, cu focul si de sus si de jos, la cuptorul electric.

Apoi am stins focul si am lasat bezelele sa stea in cuptor, pentru a se usca, timp de inca o ora. De fapt eu le-am lasat chiar pana a doua zi. La cuptoarele pe gaz, trebuie lasata usa cuptorului putin intredeschisa, in timpul coacerii si dupa oprirea focului.

A doua zi am scos tava cu blaturile de bezea din cuptor.

Mi-am pregatit 2 posuri cu dui : unul pentru crema de castane si unul pentru frisca. Ca sa pot pune crema de castane asa cum spune reteta, sub forma de spaghete, la un pos am pus un dui cu mai multe gauri. Pentru a obtine aceste spaghete de piure de castane, italienii folosesc un aparat de zdrobit cartofii pentru piure, asemanator cu presa pentru usturoi, doar ca e mult mai mare. Ei folosesc acest aparat si pentru obtinerea piureului de castane.

Am pus intai sa se topeasca ciocolata, ca si la tarta banoffee.

Intre timp am pus si frisca sa se bata, tot la fel ca la tarta banoffee. Am lasat-o la viteza mica 2 si m-am ocupat de crema de castane.

Imediat s-a topit ciocolata si am luat castronul de pe oala cu apa si l-am pus pe blatul de bucatarie, alaturi de posuri si de borcanul de piure de castane. 

Pentru ca frisca era aproape gata, am stat langa ea, sa se bata bine, pana cand s-a intarit bine.

 Am pus frisca in pos.

Am strans posul la capat si l-am lasat deoparte, pentru ca imediat urma sa montez prajitura. Era un pos nou si inca nu i-am taiat varful.

Am desfacut borcanul cu piureul de castane. Nu mai era chiar intreg pentru ca gustasem deja din el...de cateva ori! Daca era intreg ar fi avut 375 g, dar cred ca au ramas doar 350 g.

Am pus piureul de castane peste ciocolata topita si am amestecat rapid, pana cand s-a omogenizat. 

Am adaugat si esenta de rom si am amestecat bine. Da, asta era gustul pe care il stiam!

Apoi am pus crema in posul cu duiul cu gauri multe. La fel ca si la frisca, nu taiasem inca varful posului, ca sa evit sa iasa afara crema.

Am asezat toate ingredientele pe blat, sa le am la indemana.


Am luat un platou de tort si am asezat cel mai mare blat de bezea. Am taiat varful posului si am pus frisca in gaura din mijlocul blatului.

Apoi am pus inca putina frisca si pe restul blatului. Am pus crema de castane peste frisca . Crema de castane a iesit, din posul cu duiul cu multe gauri, ca un manunchi de spaghete. Am pus aproximativ 1/3 din toata cantitatea de crema.

Am asezat deasupra urmatorul cerc de bezea, cel putin mai mic decat primul. Am pus din nou frisca si crema si am continuat asa si cu celelalte doua cercuri de bezea.

In varf am pus frisca cu lingura, ca sa arate ca un varf de munte acoperit cu zapada. 

Am pus frisca de jur imprejurul tortului, lejer, fara a decora ca pe un tort obisnuit, ci ca sa arate ca zapada de la poalele muntelui.

Mont Blanc arata frumos si foarte apetisant! Abia am asteptat sa il gust! 


Fiind micut, nu l-am mai taiat in felii, ci am bagat direct lingurita in el. 

De altfel, cofetarii pregatesc portii individuale, ca o singura prajitura Mont Blanc, mai mica, cel mai des sub forma de tarte, in care intra muntele de frisca, crema de castane si bezea.

Desi nu la fel de aspectuos, tortul meu Mont Blanc a fost foarte gustos, chiar delicios! Crema de castane cu ciocolata, impreuna cu frisca si cu bezeaua sunt o combinatie de vis. Trebuie neaparat sa il incercati si voi!

Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare