Tarta cu banane si caramel (Banoffee pie)

Am vazut de ceva timp aceasta tarta, facuta dupa diferite retete, foarte asemanatoare intre ele. De fapt, e aceeasi reteta, a unei tarte cu 3 umpluturi : unul de caramel, unul de banane si unul de frisca, plus ciocolata rasa deasupra. Am preferat reteta lui Mary Berry, fiind cea mai la indemana si cea mai simpla, dar si cea mai autorizata, dat fiind ca aceasta este o reteta tipic englezeasca. Nu sunt mare amatoare de blaturi facute din biscuiti digestivi, dar de data asta s-a potrivit mai bine decat o coaja de tarta, mai ales pentru ca reteta e pentru o forma de tort rotunda, cu inel detasabil, cu diametrul de 20 cm si nu pentru o forma de tarta - ceea ce mi-a convenit, pentru ca eu am o forma de tarta mai mare si, in nici un caz, nu voiam sa fac o tarta atat de mare. Fata de alte retete, aceasta prevede transformarea laptelui condensat in caramel intr-un timp mai scurt, lucru care mi s-a parut foarte convenabil, amestecandu-l pe foc cu zahar brun. Se obtine ceea ce se numeste o crema toffee. De la crema toffee impreuna cu bananele, tarta a fost denumita banoffee. Desi are un nume care poate parea pretentios si neobisnuit, tarta Banoffee se face foarte usor si repede, iar gustul ei este divin. 

Ingrediente pentru o forma de tort cu inel detasabil cu diametrul de 20 cm

Pentru blat

- 150 g biscuiti digestivi

- 75 g unt

Pentru caramel

- 1 cutie de 394 ml lapte condensat

- 75 g unt

- 75 g zahar brun (3 linguri cu varf)

- 1 lingurita de extract de vanilie

Pentru umplutura

- 2 banane coapte

- 300 ml smantana pentru frisca

- 2 linguri cu varf de zahar pudra

- 1/2 plic de intaritor pentru frisca

- 50 g ciocolata menaj

In plus

- o bucata de hartie de copt de marimea formei de tort

- o fasie de folie de plastic alimentara


Am pregatit forma de tort in care urma sa pun tarta, pentru a o putea scoate usor din forma. Am trasat un cerc pe o foaie de hartie de copt, dupa fundul formei si l-am decupat cu o foarfeca. 



Am dat cu apa pe fund si pe peretii interiori. Am lipit hartia de copt pe fundul umed al formei. 

Apoi am rupt fasii de folie alimentara de plastic, avand latimea aproximativ egala cu inaltime formei. Am lipit cateva fasii pe peretii interiori. Fiind umezi, folia s-a lipit bine. 


Am petrecut-o putin si in afara formei. Nu trebuie sa fie chiar perfect!



Eu am folosit biscuiti digestivi de la Lidl, 2 pachete mici, fara 2 biscuiti - atat inseamna 150 g. Am macinat biscuitii in blender si i-am varsat intr-un castron. 

Apoi am cantarit untul.

L-am taiat in cubulete si l-am pus intr-o craticioara. 

L-am incalzit la foc mic, timp de 10-15 secunde, pana cand s-a topit, fara sa il las sa fiarba.  Doar l-am amestecat cu o lingura, ca sa se topeasca mai repede.

Am turnat untul topit peste biscuitii macinati si am amestecat cu o lingura, pana cand s-au omogenizat, iar compozitia avea aspectul nisipului. 

Ca si la cheesecake-ul cu capsuni si bezele, am varsat aluatul de biscuiti cu unt in forma si l-am apasat cu o lingura de inox, astfel incat sa il batatoresc pe toata suprafata, in acelasi timp intinzandu-l, pentru a obtine o grosime uniforma pe toata suprafata, pana la peretii laterali. 

Am pus apoi forma in frigider, pentru 15 minute, pentru a se intari.

Intre timp, am facut caramelul. Am cantarit zaharul.

Am desfacut cutia de lapte condensat

 Am lasat-o deoparte, cu zaharul brun.

Am pus untul taiat cubulete in aceeasi craticioara in care topisem untul pentru blat.

Am pus craticioara pe foc mic, ama adaugat zaharul brun si am amestecat cu telul usor, dar incontinuu, pentru a nu se prinde de fund. 

Cand a inceput sa fiarba cu bule de aer, am adaugat laptele condensat. 

Am curatat bine cutia, cu o paleta de cauciuc. Apoi am amestecat incontinuu, pana cand a inceput sa clocoteasca. Din acel moment, am mai amestecat timp de 1 minut pana ce s-a inchis putin la culoare si s-a ingrosat. Dupa 1 minut am dat deoparte craticioara, pentru ca nu trebuie sa se ingroase prea rau.Am adaugat si esenta de vanilie si am amestecat.

Am scos forma cu blatul care intre timp se intarise in frigider. Am taiat rapid bananele, in felii de aproximativ 1 cm grosime si le-am asezat circular, peste blat.

Apoi am turnat caramelul peste bananele din tarta si l-am intins bine peste toate bananele. 

Am dat tarta la frigider pana a doua zi sau macar o ora, pentru a se intari caramelul.

Eu am lasat-o pana a doua zi, cand am terminat de montat tarta, cu frisca si ciocolata. Am batut frisca, asa cum bat frisca pentru coronita Pavlova. Am pus smantana pentru frisca in bolul mixerului vertical.

L-am pornit sa bata smantana cu telul la viteza 2, timp de 2-3 minute, pana ce s-a ingrosat putin.

Atunci am marit viteza la 4 pentru 10-15 secunde, pana cand au inceput sa se vada urmele telului in frisca. Am micsorat imediat la 3 si am adaugat 2 linguri de zahar pudra in frisca, cate una odata. De obicei socotesc cam 1 lingura de zahar la 200 ml frisca. Pentru ca trebuia sa pun frisca deasupra, ca decor, am adaugat si intaritorul de frisca in compozitie, impreuna cu zaharul pudra. Am batut inca putin frisca la viteza mica 2, alternand pentru cateva secunde cu viteza mare 3, pana cand frisca s-a intarit indeajuns - nu mai mult de 30 de secunde, maxim. Frisca nu trebuie batuta prea mult, pentru a nu se taia. Daca se taie, nu o arunc, pentru ca poate fi folosita ca unt. Dar, odata ce am invatat cum s ebate frisc,a nu mai e pericol sa se taie. Totul e sa nu plec de langa mixer pana cand nu e gata frisca, altfel pot intarzia prea mult si, in acest timp, frisca se poate taia.

Am pus frisca batuta peste tarta.

Am intins-o peste tot, niveland-o cu grija.

Am dat-o la frigider pentru cateva minute, pana cand am topit ciocolata.

Am pus ciocolata rupta in bucati intr-un castron, deasupra unei oale cu putina apa, pusa pe aragaz adica in bain-marie, ca si atunci cand topesc ciocolata pentru a face decoruri din ciocolata pentru torturi.

Ciocolata nu se topeste direct pe flacara, pentru ca se zahariseste la temperatura prea mare. Am adaugat si 1/2 de lingurita de ulei de floarea-soarelui. 

Cand apa a inceput sa fiarba in oala, ciocolata a inceput sa se topeasca. Am amestecat usor, pana cand s-a topit toata ciocolata. 

Atunci am dat deoparte oala impreuna cu castronul. Am facut un cornet dintr-o bucata de foaie de copt, pe care l-am umplut cu ciocolata topita. 

L-am strans bine in partea de sus, ca sa nu iasa ciocolata pe-acolo. M-am cam murdarit de ciocolata! I-am taiat varful, pe unde iese un fir de ciocolata, cu care urma sa decorez tarta.

Am facut fire de ciocolata peste frisca.


I-am facut un model gen grilaj.



Am dat din nou tarta la frigider pentru o jumatate de ora, apoi am putut-o servi. I-am scos inelul detasabil.


Am ridicat apoi usor tarta cu ajutorul unei palete de inox si am tras usor hartia de copt de la fund.

Am adus un platou si am aplecat putin tarta, tinand-o de fundul formei de tort. Astfel a alunecat direct pe platou. Am desfacut cu grija si fasiile de folie alimentara.

Tarta arata foarte bine!



Am taiat apoi o felie, pe care abia o asteptam. Cel mai bine se taie cu un cutit incalzit la foc, pentru a nu se lipi caramelul de cutit si pentru a se taia bine bucatile de ciocolata mai groase.

Intr-adevar, tarta Banoffee e delicioasa!  

Caramelul este lipicios, iar combinatia cu bananele, frisca si cu ciocolata este ceva de vis! O bunatate!


Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare