Pulpe de curcan tinute in saramura si coapte la cuptor

Carnea de curcan e ea cam atoasa, dar daca e gatita bine, poate fi foarte frageda si suculenta. Desigur, nu iau niciodata un curcan prea mare - daca cumpar un curcan intreg - ci doar de maxim 3-4 kg - mai ales daca aleg sa fac curcan la cuptor. Insa asta nu se intampla prea des, pentru ca nu am mereu asa multi bani odata, ca sa cumpar un curcan intreg. O fi el bun si de tara, dar tot eu muncesc sa il transez. Asa ca, de cele mai multe ori cumpar bucati de curcan de la magazin.  Imi place sa gatesc pulpa de curcan cu cartofi in vasul de pamant, pentru ca se face usor si bine si nici nu am grija lor in timp ce sunt la cuptor. Dar, pentru ca am vazut reteta fetelor de la savoriurbane, m-am gandit sa o incerc si bine am facut, pentru ca a iesit o bunatate.

Ingrediente pentru 2 portii

- 1 pulpa de curcan de aproximativ 500 g

- 2 catei de usturoi

- 2 linguri de ulei

- 1/4 lingurita de piper macinat

- 1/2 lingurita de boia

Pentru cartofi

- 3-4 cartofi

- 1/2 lingurita de sare

- 1/4 lingurita piper macinat

- 1/4 de lingurita de chimen macinat

Pentru saramura

- cam 1 litru de apa

- 4 lingurite cu varf de sare

Am mai folosit saramura atunci cand am facut slanina cu boia, insa pentru carne nu am mai folosit. A fost un bun prilej sa mai invat ceva nou in bucatarie. Se stie ca sarea fragezeste si da gust carnii. Pentru saramura pe care am folosit-o, am socotit cate 1 lingurita  cu varf de sare la fiecare 250 ml apa. Am asezat pulpa de curcan taiata in 2 intr-o oala de 2 litri si am turnat deasupra apa cu un ibric de 500 ml, pana cand apa a acoperit carnea. Mi-au trebuit 2 ibrice de apa, deci a fost 1 litru de apa. Am scos carnea si am pus in apa 4 lingurite cu varf de sare. Am amestecat bine si apoi am pus carnea. Am acoperit oala cu un capac si am dat-o la frigider pana a doua zi, pentru 24 de ore.

A doua zi, am scos oala cu pulpa de curcan din frigider si am scos bucatile din saramura. 


Le-am scurs bine si le-am sters bine de apa.

Le-am pus intr-o tava mai ingusta.


Am taiat peste fiecare cate un catel de usturoi. 

Am pus cateva felii si pe sub pielea puiului, ca sa ii dea si mai mult gust. 

Apoi am presarat deasupra cam 1/4 de lingurita de piper si 1/2 de lingurita de boia.

Am turnat cate o lingura de ulei pe fiecare bucata si le-am masat, ca sa se intinda bine condimentele. 

Am asezat inapoi usturoiul care a cazut in timpul masajului.

Am lasat carnea sa se incalzeasca la temperatura camerei timp de o ora inainte de a o baga la cuptor.

Cand mai ramasesera 15 minute pana sa treaca ora, am pornit cuptorul la foc mediu spre mare de 200 C, ca sa se incalzeasca. Am pus in tava o ceasca mica de apa si am acoperit-o cu folie de aluminiu. 


Apoi am dat tava la cuptor la foc potrivit spre mare de 200 C pentru 40 de minute. Focul trebuie sa vina din partea de jos la cuptoarele electrice.

Intre timp am curatat cartofii si i-am taiat cubulete. Dar se pot taia si felii rotunde, ori chiar wedges, dupa preferinta. I-am lasat sa stea in apa, ca sa mai iasa amidonul din ei. Astfel, s-au rumenit mai frumos la sfarsit.

Dupa 40 de minute, am scos tava si am dat la o parte folia. Carnea lasase si ea ceva zeama, dar nu a fost nici o problema, pentru ca in ea urmau sa se coaca cartofi. 

Am presarat cartofii cu chimen, piper si sare. Am pus si o lingura de ulei si i-am amestecat, ca la cartofii facuti la air-fryer. 


Apoi i-am varsat in tava, pe langa bucatile de carne. 

Am acoperit tava din nou cu folia de aluminiu si am dat-o pentru inca o ora la cuptor. Apoi am scos folia, am marit focul la 220 C si am mai lasat totul la cuptor pentru inca 30 minute, pana cand s-au rumenit frumos. 

Cine nu vrea sa fie prea rumenite, poate sa le tina mai putin de 30 de minute. Sotului meu nu ii place carnea si nici cartofii prea prajiti, asa ca nu le-am rumenit prea tare. Le-am lasat doar 20 de minute la sfarsit, pana cand s-a evaporat sosul. Am servit pulpa de curcan cu cartofii si cu o salata de varza delicioasa. Carnea a fost foarte gustoasa, frageda si suculenta, iar cartofii foarte moi si pufosi. Carnea a fost exact cat trebuie de sarata, desi ma gandeam ca ar putea fi prea sarata. Se pare ca si-a luat exact atata sare cata ii trebuia.

Pofta buna si voua!



Comentarii

Postări populare