Friptura de pulpa de miel cu usturoi, menta si rozmarin


Este o friptura de miel foarte gustoasa, cu arome deosebite fata de pulpa de miel la cuptor pe care o fac de obicei si care e aromata doar cu usturoi si cimbru. Pe langa cimbru, condimentez carnea cu menta si rozmarin, ceea ce ii da fripturii o aroma deosebita. De altfel, toti bucatarii faimosi pe care ii vad la TV pun menta si rozmarin la orice friptura de miel. De aceea am vrut sa incerc si eu, sa vad cum e si, intr-adevar, e delicioasa. Am incercat metoda marinarii carnii, ca la friptura de miel marinata, prin care sa fragezesc carnea mai bine. Carnea iese foarte moale si frageda, cu un gust ales. Este mult mai buna decat pulpa de miel la cuptor, cu usturoi si cimbru, pentru ca are mult mai multe condimente, desi procedeul de coacere este acelasi. 

Ingrediente pentru 2 pulpe de miel

Pentru marinada uscata

- 1 lingurita de sare

- 1 lingurita de praf de usturoi

- 1 lingurita de boia dulce

- 1/2 lingurita de piper macinat

- 2 linguri de ulei de masline sau de floarea-soarelui

Pentru condimentare inainte de coacere

- 1/4 de lingurita de cimbru macinat

- 1/4 de lingurita de rozmarin macinat

Scot pulpele din congelator cu o zi inainte de a le marina (si cu doua zile inainte de a le gati, adica de Pasti) si le pun in frigider, intr-o oala, ca sa se decongeleze, pana a doua zi. Spal bine pulpele si le curat de eventualii peri lipiti. Apoi le sterg cu un servet de hartie.

Ca si la friptura de miel marinata, pun in tava o bucata mare de folie de plastic si alte doua bucati separat, pe blatul de bucatarie, in functie de cate bucati de pulpa am. Asez fiecare pulpa pe cate o bucata de folie. Presar cate o jumatate de lingurita de sare, pe fiecare pulpa - si pe fata si pe spate. 

Presar la fel si celelalte ingrediente : praful de usturoi, boiaua si piperul.


Pun si cate o lingura de ulei pe fiecare pulpa.


Dau cu mana, ca sa intind bine prafurile si uleiul, si pe fata si pe spate si in partile laterale. 


Acopar fiecare bucata cu folia bine stransa in jurul pulpei. Mai pun o bucata de folie, in cruce, in caz ca pulpele sunt prea mari si nu le cuprinde folia si pe margini.


Le asez pe tava si le bag la frigider, pana a doua zi.

A doua zi, scot carnea din frigider cam cu 4-5 ore inainte de a o manca. Fac socoteala ca pulpele vor sta 2 ore in bucatarie, pentru a ajunge la temperatura camerei si mai trebuie inca doua ore pentru coacere. Scot folia de plastic de pe fiecare bucata de miel si le asez in tava in care le voi baga la cuptor.


 Le las cam 2 ore in bucatarie, sa se incalzeasca la temperatura camerei.

Dupa 2 ore, dau drumul la cuptor la foc mare de 250 C, cu focul si de sus si de jos, la cuptorul electric. Am menta uscata din gradina mea, dar e si mai buna cu menta proaspata, atunci cand am. 

Presar menta faramitand-o cu degetele.

Presar si rozmarinul si cimbrul peste pulpele de miel. 

Vars o cana mare cu apa in tava, ca sa nu se arda sosul. Dau friptura la cuptor.

Ca si la pulpele de miel la cuptor, le tin intai la foc mare de 250 C,  timp de 10 minute, apoi micsorez focul la 150 C si las pupele sa se coaca in cuptor, la foc mic. Pulpele din spate fiind mai mari, ar trebui sa stea cam doua ore. Daca fac doar copanele de miel, acestea trebuie sa stea o ora.

Din cand in cand, cam la 10 minute, iau din zeama din tava si pun peste pulpe, pe toata suprafata.

Cand friptura e rumena, o incerc cu o furculita si daca intra usor, fara sa iasa zeama cu sange, inseamna ca e gata. 


Scot tava cu friptura si o las 10 minute sa se mai racoreasca.

Cand fac friptura pentru Paste, e gata putin inainte de miezul noptii, chiar inainte de a pleca sa luam Lumina Sfanta de la biserica. Asez toate bucatele pe masa si le tamaiez si apoi putem gusta cate putin din fiecare.

 A doua zi, pentru pranz, fac si o garnitura de cartofi la air-fryer si o salata. De Paste mancam friptura de miel cu o salata verde facuta ca in Germania, care noua ne place cel mai mult. Orice salata e buna, dar eu o prefer pe cea de varza dulce, mai ales la Inaltare, pentru care pastrez pulpele din fata.

 Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare