Salata de salata verde, ca in Germania



Acum ca a venit, in sfarsit, primavara, corpul nostru tanjeste dupa cruditati, mai ales dupa toate cele cu frunze verzi ,cum ar fi : salata verde, ceapa verde, patrunjel, usturoi verde, loboda, untisor, leurda. Acestea contin o mare cantitate de vitamina C, pe care nu avem de unde sa o luam indeajuns pe timpul iernii, doar daca nu luam vitamine.
Sigur ca, in zilele noastre, e mult mai usor sa ne facem pofta de salata verde, chiar si pe timpul iernii, pentru ca o gasim in permanenta la supermarket. Dar, atata timp cat inca mai avem muraturi in camara, luam salata mai rar, astfel incat, spre sfarsitul iernii - mai ales dupa o iarna geroasa - corpul ne cere verzituri.
Eu fac salata verde (i se mai spune si laptuca) si simpla, dar si cu diverse alte verzituri, in functie de cum imi cere organismul.  Dintotdeauna, am stiut ca salata verde apare primavara, impreuna cu ceapa verde si ridichiile, deci ca asa se face salata verde. dar eu mai pun si ce mai am, chiar si rosii (fie ele de sera) sau ardei gras rosu. Doar ca, intre timp, am mai descoperit si alte cruditati  pe care le pot pune in salata, ca sa o fac mai gustoasa si mai hranitoare.  Asa am descoperit untisorul, pe care il stiam doar vag, din povestirile bunicii si din vagi amintiri din copilarie, atunci cand se mai gasea la piata, dar si prin iarba, in parcuri. Uite ca, de cativa ani, a inceput sa se gaseasca iar pe piata - de fapt, in piata! - si asa am profitat si eu sa il plantez in gradina, unde s-a inmultit si apare primavara ca un covoras.
Asa cum am mai pomenit si la ciorba de urzici si untisor, untisorul are proprietati antioxidante, pe langa vitaminele si mineralele pe care le contine, fiind minunat pentru o cura de dezintoxicare a organismului.
Ma bucur ca la noi inca nu au inceput zvonurile diversilor "specialisti", ca in alte tari (vezi S.U.A.) care sustin sus si tare ca untisorul e o buruiana otravitoare si invadatoare, care trebuie  exterminata.  E adevarat ca are o mica toxicitate, daca e ingerata cruda, in cantitate mai mare de 100 g pe zi. Si nu ca ar fi otravitoare, ci te strica putin la burta. Dar cum sa mananci atat de multa, ca nu iti trebuie mai mult de o mana ca sa pui la o salata!
Stiind toate acestea, acum adaug untisor la salata verde, de indata ce a inceput sa creasca destul de mare. Nu de alta, dar daca nu ma grabesc, intr-o saptamana-doua infloreste si apoi chiar ca e toxic!
Dar pana cand sa apara untisorul, ridichiile si ceapa verde, eu fac o salata verde cu ceapa si usturoi, exact asa cum am mancat la prietenul nostru Danut, atunci cand am fost la el in vizita, in Germania. Soacra lui ne cumpara mereu diverse salate verzi, pe care acum le vad si la noi : baby spinach, rucola ori salata verde "Iceberg". Mai cumpara si castraveti de sera - fiind in miezul iernii - pe care ii taiam felii peste salata verde. Dar ceea ce mi-a atras atentia a fost ceapa taiata felii si usturoiul pisat, care ii dadeau un gust fantastic salatei, care era o combinatie intre salata verde si salata de castraveti.
Acum, fac si eu salata "de iarna" in acest fel, atunci cand am si castraveti, iar mirosul si gustul salatei e de exceptie. De altfel, ingredientele imi sunt "cerute" de organism, care simte nevoia de aceste cruditati. Ca toata lumea de la noi din tara, si noi mancam salata alaturi de o mancare.
Acum, fiind in timpul Postului Mare, o mancare de mazare de post sau o mancare de fasole verde de post - nu mai spun de cartofi prajiti sau cartofi inabusiti ori iahnie de cartofi de post - sunt foarte bune cu salata verde cu castraveti, ceapa si usturoi, ca in Germania.

Ingrediente pentru 2 portii

- o jumatate de salata verde (simpla sau creata)
- o bucata de castravete de sera
- 1 ceapa rosie (sau obisnuita)
- 2-3 catei de usturoi
- cateva fire de marar, tocat
- o legatura de patrunjel, tocat
- 1/2 lingurita de sare
- 1 lingurita de otet
- 1-2 linguri de ulei

Incep sa pregatesc salata, atunci cand mancarea cu care urmeaza sa o servesc e gata. Spal fiecare frunza de salata in parte, insistand la cotor, unde poate fi pamant (desi slabe sperante sa fie crescute in pamant, poate mai sigur in apa).


Le pun in castron, una peste alta, cu cotorul in aceeasi parte.


Cand am terminat de spalat toate frunzele, scurg apa care a ramas in castron.  Iau toate frunzele in mana si incep sa le tai cu cutitul sau le rup cu mana, in bucati mai mici.


Curat si ceapa si o tai in doua, apoi in felii peste salata, ca la salata de rosii.


Curat cateii de usturoi si ii zdrobesc peste salata, cu aparatul special.

 

Pun sare, otet si ulei, adaug si o lingura de apa, ca sa mai ia din taria otetului.

 

Spal si bucata de castravete si il tai felii deasupra.


Cand gasesc, adaug si ridichi, dar neaparat pun si marar, chiar si de la congelator.


Amestec bine cu doua furculite, ridicand usor salata si intorcand frunzele, pana cand se amesteca bine.


Gust si mai adaug sare sau otet (sau apa), apoi pun si patrunjel tocat, daca am.



E atat de buna ca pot sa o mananc si goala, cu paine, ca pe salata verde cu ton.


Pofta buna, daca vreti sa incercati si voi!



Comentarii

Postări populare