Chifle Kaiser de post
Oare or fi bune, fara lapte si unt? Uite ca sunt, ba mai mult, nici nu iti dai seama ca sunt de post!
Pentru ca eu si sotul meu tinem toate posturile, inclusiv cele de miercurea si vinerea, nu prea reusesc sa fac chifle cu lapte si unt decat de sambata pana marti; in restul zilelor le fac de post, adica inlocuiesc untul cu uleiul de floarea-soarelui, iar laptele il inlocuiesc cu apa. Cantitatile sunt aceleasi ca si la chiflele simple.
Ingrediente pentru 12 chifle
- 500 g faina
- 250 ml apa calduta (o cana aproape plina)
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 25 g de drojdie proaspata (sau un plic de drojdie uscata)
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita de sare
- 250 ml apa calduta (o cana aproape plina)
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 25 g de drojdie proaspata (sau un plic de drojdie uscata)
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita de sare
Fac aluatul exact ca si la chiflele normale si ca la painea de casa, dar procesul de fabricatie este acelasi ca la chiflele Kaiser. Desi e mai complicat, prefer sa fac aceste chifle, pentru ca sunt mai gustoase, prin coaja lor crocanta. Plus ca, exersand zilnic, am capatat ceva dexteritate, asa ca le modelez rapid.
Eu folosesc robotul pentru a framanta aluatul, dar se poate framanta foarte usor si cu mana. Incalzesc apa pe aragaz, pana ce e putin calduta si apoi o masor cu cana de 250 ml, pe care o umplu pana aproape de buza, dar las putin loc. La chiflele de post nu e nevoie de exact 250 ml de apa, pentru ca, adaugand si uleiul, cantitatea de lichid devine putin mai mare decat la chiflele cu lapte si unt, untul fiind mai dens, fie el si topit.
Intre timp pregatesc si celelalte ingrediente si le aduc la indemana.
Pun apa in bolul robotului, apoi vars drojdia din plic (sau faramitez un cubulet de drojdie proaspata).

Pun o lingura de zahar si 2 de ulei.

Vars faina pe care am cantarit-o inainte, ca sa fie exact 500 g.

Pun si o lingurita de sare si montez carligul de framantat .

Pornesc mixerul vertical al robotului de bucatarie la viteza 1. Il las sa framante timp de 3-4 minute, pana cand aluatul se formeaza si incepe sa se desprinda de peretii bolului.

Daca aluatul nu se aduna frumos si pare a fi prea moale, mai pun o lingurita de faina, poate doua, pana observ ca aluatul s-a adunat frumos si nu se mai lipeste de peretii bolului.

Las sa se amestece aluatul pana cand se aduna pe carlig si se dezlipeste de peretii bolului.
Cand se aduna pe carlig, aluatul e gata si opresc robotul. Curat aluatul de pe carlig si scot carligul.
Modelez aluatul in forma de bila si il pun la loc in bol, la crescut, pentru 15 minute. Acopar bolul cu o carpa curata.

Dupa 15 minute, pregatesc locul in care vor creste chiflele : presar faina pe blatul de bucatarie, in 12 puncte - in doua linii de cate 6. Asa le asez eu, dupa spatiul pe care il am, dar ele pot fi asezate oricum, chiar si direct in tava in care le voi coace. Ideea e sa aiba loc sa creasca intr-un loc cald, de aceea, cand nu e cald in bucatarie, le pun pe tava, ca sa le pot duce in alt loc din casa, unde e mai cald.
Iau aluatul din bol, il fac sul si il tai in 12 parti egale, la fel ca la chiflele Kaiser cu unt si lapte. Iau fiecare bucatica si o modelez in forma de bila. Ca sa mearga mai repede, nici nu le mai tai in bucati egale, ci rup eu bucati din aluat, dupa ochi. Iar daca imi ramane mai putin aluat la sfarsit, mai rup din bucatile care par mai mari. Eu pot sa-mi permit sa nu fac chiflele chiar egale, pentru ca nu le fac pentru vanzare. Dar trebuie sa fie totusi cat de cat egale, ca sa se coaca in acelasi timp si la fel de bine.
Le asez pe fiecare pe cate un loc presarat cu faina, apoi le acopar cu carpa curata.

Le las sa creasca inca 15 minute.
Apoi modelez chiflele la fel ca si pe chiflele Kaiser cu lapte si unt. La inceput a fost mai greu si le faceam mai incet, indoind fiecare "paleta de elice" in parte, dupa metoda aratata in reteta. Dupa ce am studiat si mai bine procedeul, am vazut ca nemtii au o metoda mai rapida de a indoi aluatul, care e mai eficient, avand in vedere ca le modeleaza cu mana si nu cu vreo masina. Am incercat si eu si am reusit sa le modelez ca in acest video, mult mai rapid ca pana acum.
Dupa ce le modelez, le pun cu fata in jos tot pe blatul dat cu faina (ca sa nu se lipeasca) si le las sa creasca acoperite cu carpa, pentru inca o jumatate de ora.
Dupa 10 minute, dau drumul la cuptor la foc mare de 250C, sa se incalzeasca, cu focul arzand si de sus si de jos. Atunci cand e gata (cand se stinge becul la cuptorul electric) pun o folie de copt in tava aragazului si asez toate chiflele in tava, cu putin spatiu intre ele, ca sa aiba loc sa creasca. Cele 12 chifle incap numai bine in tava de la aragaz, pentru ca nu mai cresc foarte mult la copt.
Le ung cu apa cu pamatuful de pene, apoi le stropesc cu apa, tot cu pamatuful. Astfel, raman stropi si pe tava, care vor forma aburi necesari pentru a coace chiflele si a le forma o coaja crocanta.
De curand, am gasit o sticla cu atomizor cu care pot sa stropesc chiflele mult mai usor decat cu pamatuful de pene - adica, m-am modernizat!
Intre timp pregatesc si celelalte ingrediente si le aduc la indemana.
Pun apa in bolul robotului, apoi vars drojdia din plic (sau faramitez un cubulet de drojdie proaspata).


Pun o lingura de zahar si 2 de ulei.


Vars faina pe care am cantarit-o inainte, ca sa fie exact 500 g.


Pun si o lingurita de sare si montez carligul de framantat .


Pornesc mixerul vertical al robotului de bucatarie la viteza 1. Il las sa framante timp de 3-4 minute, pana cand aluatul se formeaza si incepe sa se desprinda de peretii bolului.


Daca aluatul nu se aduna frumos si pare a fi prea moale, mai pun o lingurita de faina, poate doua, pana observ ca aluatul s-a adunat frumos si nu se mai lipeste de peretii bolului.


Las sa se amestece aluatul pana cand se aduna pe carlig si se dezlipeste de peretii bolului.
Cand se aduna pe carlig, aluatul e gata si opresc robotul. Curat aluatul de pe carlig si scot carligul.
Modelez aluatul in forma de bila si il pun la loc in bol, la crescut, pentru 15 minute. Acopar bolul cu o carpa curata.


Dupa 15 minute, pregatesc locul in care vor creste chiflele : presar faina pe blatul de bucatarie, in 12 puncte - in doua linii de cate 6. Asa le asez eu, dupa spatiul pe care il am, dar ele pot fi asezate oricum, chiar si direct in tava in care le voi coace. Ideea e sa aiba loc sa creasca intr-un loc cald, de aceea, cand nu e cald in bucatarie, le pun pe tava, ca sa le pot duce in alt loc din casa, unde e mai cald.
Iau aluatul din bol, il fac sul si il tai in 12 parti egale, la fel ca la chiflele Kaiser cu unt si lapte. Iau fiecare bucatica si o modelez in forma de bila. Ca sa mearga mai repede, nici nu le mai tai in bucati egale, ci rup eu bucati din aluat, dupa ochi. Iar daca imi ramane mai putin aluat la sfarsit, mai rup din bucatile care par mai mari. Eu pot sa-mi permit sa nu fac chiflele chiar egale, pentru ca nu le fac pentru vanzare. Dar trebuie sa fie totusi cat de cat egale, ca sa se coaca in acelasi timp si la fel de bine.
Le asez pe fiecare pe cate un loc presarat cu faina, apoi le acopar cu carpa curata.


Le las sa creasca inca 15 minute.
Apoi modelez chiflele la fel ca si pe chiflele Kaiser cu lapte si unt. La inceput a fost mai greu si le faceam mai incet, indoind fiecare "paleta de elice" in parte, dupa metoda aratata in reteta. Dupa ce am studiat si mai bine procedeul, am vazut ca nemtii au o metoda mai rapida de a indoi aluatul, care e mai eficient, avand in vedere ca le modeleaza cu mana si nu cu vreo masina. Am incercat si eu si am reusit sa le modelez ca in acest video, mult mai rapid ca pana acum.
Dupa ce le modelez, le pun cu fata in jos tot pe blatul dat cu faina (ca sa nu se lipeasca) si le las sa creasca acoperite cu carpa, pentru inca o jumatate de ora.
Dupa 10 minute, dau drumul la cuptor la foc mare de 250C, sa se incalzeasca, cu focul arzand si de sus si de jos. Atunci cand e gata (cand se stinge becul la cuptorul electric) pun o folie de copt in tava aragazului si asez toate chiflele in tava, cu putin spatiu intre ele, ca sa aiba loc sa creasca. Cele 12 chifle incap numai bine in tava de la aragaz, pentru ca nu mai cresc foarte mult la copt.
Le ung cu apa cu pamatuful de pene, apoi le stropesc cu apa, tot cu pamatuful. Astfel, raman stropi si pe tava, care vor forma aburi necesari pentru a coace chiflele si a le forma o coaja crocanta.
Pun tava in cuptor la foc mare de 250C.
Dupa 5 minute, micsorez focul la mare spre mediu de 230C, si le mai las inca 12 minute, pana cand se rumenesc deasupra.
Stau pe langa aragaz, ca sa nu le uit acolo si sa se arda. Cand sunt bine rumenite, le scot afara si le las sa se racoreasca.
Sunt la fel de bune ca si chiflele Kaiser cu unt si lapte, dar a doua zi se intaresc...daca mai rezista pana atunci! Intr-o zi de post, ne sunt indeajuns chiflele proaspete si o salata de rosii si e gata micul dejun. Mie imi plac si cu pepene sau cu struguri.
Cantitatea asta ne ajunge mie si sotului meu pentru o zi intreaga. De obicei, le coc seara si ne ajung pana la pranz a doua zi. Astfel, chiflele sunt bune, chiar daca nu mai sunt crocante. Abia spre seara, adica dupa 24 de ore se intaresc putin, dar chiar si-asa sunt bune de mancat la ciorba.
Pofta buna si voua si spor la treaba!
Dupa 5 minute, micsorez focul la mare spre mediu de 230C, si le mai las inca 12 minute, pana cand se rumenesc deasupra.
Stau pe langa aragaz, ca sa nu le uit acolo si sa se arda. Cand sunt bine rumenite, le scot afara si le las sa se racoreasca.
Sunt la fel de bune ca si chiflele Kaiser cu unt si lapte, dar a doua zi se intaresc...daca mai rezista pana atunci! Intr-o zi de post, ne sunt indeajuns chiflele proaspete si o salata de rosii si e gata micul dejun. Mie imi plac si cu pepene sau cu struguri.
Cantitatea asta ne ajunge mie si sotului meu pentru o zi intreaga. De obicei, le coc seara si ne ajung pana la pranz a doua zi. Astfel, chiflele sunt bune, chiar daca nu mai sunt crocante. Abia spre seara, adica dupa 24 de ore se intaresc putin, dar chiar si-asa sunt bune de mancat la ciorba.
Pofta buna si voua si spor la treaba!
Comentarii
Trimiteți un comentariu