Tort cu frisca si capsune
Cui nu ii plac capsunile cu frisca? Mie una imi plac foarte mult si imi amintesc ca, pe vremuri, cand eram copil, mancam mereu capsuni cu frisca. Dar, cu timpul, nu am prea mai gasit capsuni ori, daca se gaseau, erau prea scumpe, asa ca nu am mai cumparat decat foarte rar - astfel incat, am si uitat ca imi place sa le mananc cu frisca...de fapt, nu s-a mai gasit nici frisca! Bine ca timpurile alea au trecut si acum sunt doar "de trista amintire".
Acum avem tot ce vrem, bani sa fie! Capsuni am acum in gradina si le mancam mai mult crude, mai fac niste tarte cu capsuni sau dulceata de capsuni, dar uite ca nu m-am gandit o clipa ca as putea sa le mananc cu frisca.
Dar, in ultimul timp, am vazut mereu faimoasa prajitura numita "shortcake" cu capsune, in filmuletele facute la cofetaria lui Buddy Valastro din SUA, faimosul "Cake Boss". El are o asemenea prajitura in cofetaria lui, facuta cu un blat de pandispan, frisca si capsune din belsug. Mereu imi lasa gura apa de cate ori vad aceasta prajitura, asa ca m-am hotarat sa o fac si eu, cat mai am ceva capsune in gradina.
Asa mi-am amintit cat de bune sunt capsunele cu frisca.
Blatul trebuie sa fie de pandispan si am ales sa il fac dupa reteta Annei Olson, care mi s-a parut mai simplu si mai usor de facut, dar mai ales foarte pufos. Dupa cum am constatat, alegerea a fost buna, pentru ca blatul a iesit intr-adevar pufos si moale. E important ca blatul sa fie foarte pufos, ca sa poti taia prajitura usor, fara sa iasa frisca pe-afara. Am mai facut blatul de "shortcake" din compozitie de briosa, dar a fost cam prea dens, chiar daca l-am insiropat. Am vazut ca unii insiropeaza blatul, de aceea am incercat si eu.
Si cu frisca e o problema, pentru ca trebuie sa fie din cea mai grasa, cu 35 % grasime, ca sa se bata bine si sa fie mai teapana, sa nu curga afara din prajitura. Am mai facut si cu frisca de 30% grasime si nu a iesit prea bine, dar s-a mancat, pentru ca era buna. Singura frisca cu 35% grasime pe care am gasit-o a fost de la Olympus si chiar e foarte buna.
Prajitura "shortcake" cu capsuni si frisca se face foarte repede si usor, fiind un desert care poate fi folosit si ca prajitura de fiecare zi, dar si ca un tort aniversar, pentru ca arata spectaculos. Se pare ca numele vine de la grasimea folosita in compozitia blatului, pe care englezii o numesc "shortening". Englezii ii mai spun si "Victoria sponge cake".
Aceste prajituri se pot face si mari, ca un tort, dar si mai mici, ca niste prajituri separate.
Eu am facut un tort mai mic, cu un pandispan facut din doar 2 oua, dar cu frisca si capsune din belsug. M-am gandit ca nu pot sa tin un tort cu frisca pentru multe zile in frigider, de aceea am facut doar unul mic, ca sa il putem manca in 2 zile. Am micsorat ingredientele proportional si am facut o prajitura delicioasa.
Ingrediente pentru o forma de 10 cm diametru
Pentru blat
- 2 oua
- 1 strop de lamaie
- 3 linguri de zahar
- 1 lingura mai goala de unt topit
- 2 linguri cu varf de faina
- 1 plic de zahar vanilinat
Pentru umplutura
- 2 cutii frisca de cate 200 ml cu 35% grasime
- 2 linguri zahar tos
-1 plic de zahar vanilinat
- 1 cana capsune mari taiate felii subtiri
Blatul acesta, dupa reteta Annei Olson, se face putin diferit de blatul de pandispan pe care il fac eu la tortul Fraisier, pentru ca se pune unt, dar si pentru ca se bat ouale intregi, nu separat.
Am pus untul intr-o craticioara.
Acum avem tot ce vrem, bani sa fie! Capsuni am acum in gradina si le mancam mai mult crude, mai fac niste tarte cu capsuni sau dulceata de capsuni, dar uite ca nu m-am gandit o clipa ca as putea sa le mananc cu frisca.
Dar, in ultimul timp, am vazut mereu faimoasa prajitura numita "shortcake" cu capsune, in filmuletele facute la cofetaria lui Buddy Valastro din SUA, faimosul "Cake Boss". El are o asemenea prajitura in cofetaria lui, facuta cu un blat de pandispan, frisca si capsune din belsug. Mereu imi lasa gura apa de cate ori vad aceasta prajitura, asa ca m-am hotarat sa o fac si eu, cat mai am ceva capsune in gradina.
Asa mi-am amintit cat de bune sunt capsunele cu frisca.
Blatul trebuie sa fie de pandispan si am ales sa il fac dupa reteta Annei Olson, care mi s-a parut mai simplu si mai usor de facut, dar mai ales foarte pufos. Dupa cum am constatat, alegerea a fost buna, pentru ca blatul a iesit intr-adevar pufos si moale. E important ca blatul sa fie foarte pufos, ca sa poti taia prajitura usor, fara sa iasa frisca pe-afara. Am mai facut blatul de "shortcake" din compozitie de briosa, dar a fost cam prea dens, chiar daca l-am insiropat. Am vazut ca unii insiropeaza blatul, de aceea am incercat si eu.
Si cu frisca e o problema, pentru ca trebuie sa fie din cea mai grasa, cu 35 % grasime, ca sa se bata bine si sa fie mai teapana, sa nu curga afara din prajitura. Am mai facut si cu frisca de 30% grasime si nu a iesit prea bine, dar s-a mancat, pentru ca era buna. Singura frisca cu 35% grasime pe care am gasit-o a fost de la Olympus si chiar e foarte buna.
Prajitura "shortcake" cu capsuni si frisca se face foarte repede si usor, fiind un desert care poate fi folosit si ca prajitura de fiecare zi, dar si ca un tort aniversar, pentru ca arata spectaculos. Se pare ca numele vine de la grasimea folosita in compozitia blatului, pe care englezii o numesc "shortening". Englezii ii mai spun si "Victoria sponge cake".
Aceste prajituri se pot face si mari, ca un tort, dar si mai mici, ca niste prajituri separate.
Eu am facut un tort mai mic, cu un pandispan facut din doar 2 oua, dar cu frisca si capsune din belsug. M-am gandit ca nu pot sa tin un tort cu frisca pentru multe zile in frigider, de aceea am facut doar unul mic, ca sa il putem manca in 2 zile. Am micsorat ingredientele proportional si am facut o prajitura delicioasa.
Ingrediente pentru o forma de 10 cm diametru
Pentru blat
- 2 oua
- 1 strop de lamaie
- 3 linguri de zahar
- 1 lingura mai goala de unt topit
- 2 linguri cu varf de faina
- 1 plic de zahar vanilinat
Pentru umplutura
- 2 cutii frisca de cate 200 ml cu 35% grasime
- 2 linguri zahar tos
-1 plic de zahar vanilinat
- 1 cana capsune mari taiate felii subtiri
Blatul acesta, dupa reteta Annei Olson, se face putin diferit de blatul de pandispan pe care il fac eu la tortul Fraisier, pentru ca se pune unt, dar si pentru ca se bat ouale intregi, nu separat.
Am pus untul intr-o craticioara.
L-am lasat sa se topeasca, la foc mic.
L-am lasat apoi sa se racoreasca, pana cand am facut aluatul pentru blat.
Am adaugat zaharul.
Pot sa storc direct lamaia, dar cu grija, sa nu cada samburi.
Am masurat si am pus toata faina intr-o cana.
Dupa ce am incorporat toata faina, am oprit robotul si am scos telul din aparat. Am adaugat o lingura de unt topit, amestecandu-l usor cu lingura in aluat, de jos in sus, ca sa nu se lase aluatul.
Pot sa amestec untul topit direct in bol, fara sa mai opresc robotul.
Am dat blatul la cuptor la foc potrivit spre mic de 160C, cu focul si de sus si de jos (la cuptorul electric), pentru 30 de minute, pana cand s-a rumenit frumos deasupra.
L-am incercat cu o scobitoare, pe care am introdus-o in mijloc. Pentru ca a iesit curata, asta dovedea ca blatul e copt si nu e crud la mijloc.
Am taiat capacul de deasupra, care era lasat, ca sa am o suprafata dreapta a tortului.
Am taiat blatul in doua cu un cutit zimtat astfel incat fiecare parte de blat sa aiba aceeasi grosime peste tot.
Am dat deoparte primul blat.
Am amestecat usor frisca cu paleta de cauciuc, pentru a o aduna de pe peretii bolului.
Cand s-a topit, l-am dat deoparte, de pe foc.
L-am lasat apoi sa se racoreasca, pana cand am facut aluatul pentru blat.
Am dat drumul la cuptor sa se incalzeasca la foc potrivit spre mic de 160 C, in timp ce am facut aluatul pentru blat.
Am pus ouale intregi in bolul robotului de bucatarie.
Am pus ouale intregi in bolul robotului de bucatarie.
Apoi am pus zaharul vanilinat.
Am montat telul in capul mixerului.
Am pornit mixerul intai la viteza mica 1 cateva secunde, ca sa se amestece bine zaharul in oua.
Apoi am dat la viteza mare 4, pana cand ouale s-au umflat si s-au albit. Asta a durat cam 5 minute, dupa care am adaugat un pic de sare, fara sa opresc robotul.
Apoi am dat la viteza mare 4, pana cand ouale s-au umflat si s-au albit. Asta a durat cam 5 minute, dupa care am adaugat un pic de sare, fara sa opresc robotul.
Am pus si cateva picaturi de zeama de lamaie.
Pot sa storc direct lamaia, dar cu grija, sa nu cada samburi.
Am masurat si am pus toata faina intr-o cana.
Am micsorat apoi viteza la robot pana la 2 si am adaugat faina, cate putin (cam o lingura) odata, pana cand s-a incorporat toata in compozitie. Nu se pune urmatoarea lingura de faina pana cand nu s-a incorporat cea dinainte, ca sa nu se lase ouale.
Pot sa pun si direct cu cana, dar cate putina faina odata.
Dupa ce am incorporat toata faina, am oprit robotul si am scos telul din aparat. Am adaugat o lingura de unt topit, amestecandu-l usor cu lingura in aluat, de jos in sus, ca sa nu se lase aluatul.
Pot sa amestec untul topit direct in bol, fara sa mai opresc robotul.
Am tapetat o craticioara cu putin unt si hartie de copt, pe fund si pe margini, la fel ca la tortul de ciocolata cu zmeura. Am folosit buza craticioarei ca sablon si am trasat in jurul ei cu un pix. Apoi am decupat cercul de hartie cu foarfeca. Am taiat si fasii de marimea peretilor craticioarei. Am uns cu putin unt fundul si peretii si am lipit hartia de copt.
Am scos bolul din mixer si am mai amestecat usor, de jos in sus cu paleta de cauciuc, pentru a amesteca faina ramasa neamestecata pe margini. Am pus apoi aluatul in forma.
Am scos bolul din mixer si am mai amestecat usor, de jos in sus cu paleta de cauciuc, pentru a amesteca faina ramasa neamestecata pe margini. Am pus apoi aluatul in forma.
Am dat blatul la cuptor la foc potrivit spre mic de 160C, cu focul si de sus si de jos (la cuptorul electric), pentru 30 de minute, pana cand s-a rumenit frumos deasupra.
Daca faceam un blat mai mare, ar fi trebuit sa il tin mai mult la cuptor, cam 40 de minute. Am scos blatul dupa 30 de minute.
L-am incercat cu o scobitoare, pe care am introdus-o in mijloc. Pentru ca a iesit curata, asta dovedea ca blatul e copt si nu e crud la mijloc.
Blatul meu a crescut putin cam mult si apoi a dat putin inapoi, dar nu s-a intamplat nimic rau, pentru ca a fost foarte pufos si gustos. Am scos blatul din craticioara si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar de cuptor.
Cand a fost rece, i-am scos foaia de copt de pe fund si de pe margini si l-am pus pe un platou.
Cand a fost rece, i-am scos foaia de copt de pe fund si de pe margini si l-am pus pe un platou.
Am taiat capacul de deasupra, care era lasat, ca sa am o suprafata dreapta a tortului.
Am taiat blatul in doua cu un cutit zimtat astfel incat fiecare parte de blat sa aiba aceeasi grosime peste tot.
Am dat deoparte primul blat.
Am pregatit frisca si capsunele pentru tort. Am scos coditele capsunilor. Am oprit cateva mai mari pentru margini, ca sa se vada frumos in prajitura. Pe cele mici le-am pus deoparte, pentru umplutura din mijloc. Am oprit cateva capsuni cu tot cu frunze, pentru decor.
Am taiat capsunile mici in felii subtiri, pe lung.
Am taiat cateva in doua, pentru a le pune pe margini, unde urmau sa se vada.
Am batut frisca in bolul robotului de bucatarie, cu telul atasat. Am pus smantana din cele doua cutii in bolul mixerului vertical.
Am batut frisca in bolul robotului de bucatarie, cu telul atasat. Am pus smantana din cele doua cutii in bolul mixerului vertical.
Pot sa bat intai frisca, asa cum bat frisca naturala de obicei, si abia apoi sa adaug zaharul.
Am pornit robotul la viteza 2 pentru cateva secunde, ca sa se amestece zaharul si sa se ingroase putin frisca, pentru a nu face stropi pe margine.
Apoi am marit la viteza maxima 4, pentru 10-15 secunde, am micsorat iar la 3, alternativ, pana cand am vazut ca frisca incepe sa se intareasca si apar urmele telului in frisca. Atunci nu am mai marit viteza la 4, ci am lasat-o la 3 pana cand frisca s-a intarit ca o spuma. Atunci am adaugat si intaritorul de frisca, fara a opri mixerul, pentru ca frisca sa aiba o forma si sa nu curga pe langa prajitura.
Atentie : frisca nu se bate mai mult decat pana cand incepe sa se faca pufoasa si cremoasa, iar telul lasa urme in ea. Daca e batuta mai mult, se poate transforma in unt!
Cand am vazut ca frisca e bine batuta si se tine tare, am oprit robotul.
Am scos telul si l-am batut usor, pentru a scote frisca ramasa in interiorul sau.
Am amestecat usor frisca cu paleta de cauciuc, pentru a o aduna de pe peretii bolului.
Am inceput sa montez tortul, ceea ce asteptam de atata timp.
Partea de jos a ramas pe platou. Am adus bolul cu frisca si capsunile, ca sa le am la indemana.
Am pus 1/3 din frisca pe blat.
Partea de jos a ramas pe platou. Am adus bolul cu frisca si capsunile, ca sa le am la indemana.
Am pus 1/3 din frisca pe blat.
Apoi am intins-o usor cu o paleta de inox.
Am pus o mana felii de capsune in mijloc si le-am asezat lejer.
Am asezat al doilea blat deasupra.
Am nivelat stratul de frisca.
Am decorat tortul cu capsune intregi, dupa gustul meu.
L-am pudrat putin cu zahar, cum am vazut la Anna Olson, dar a fost mai mult pentru gust - ca sa dea mai multa dulceata capsunelor - pentru ca, in cateva secunde, nici nu s-a mai vazut, umezindu-se de la capsune.
Am taiat o felie si prajitura s-a tinut bine, frisca nu a iesit toata afara, la fel si capsunele.
Am servit felia de tort.
Am taiat o felie si prajitura s-a tinut bine, frisca nu a iesit toata afara, la fel si capsunele.
Am servit felia de tort.
Cat despre gust, e divin, minunat, fantastic!
Nu am uitat de capacul taiat si l-am transformat si pe el intr-o mica prajitura.
Pofta buna si voua!
Nu am uitat de capacul taiat si l-am transformat si pe el intr-o mica prajitura.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu