Prajitura Schymy



Are un nume ciudat si necunoscut, despre care nici eu nu stiu de unde vine. Cine mi-a dat reteta nu mi-a spus! Dar este o prajitura delicioasa, cu multa nuca si cu un aspect deosebit.
Am reteta prajiturii Schymy de foarte multi ani, de cand eram foarte tanara si copiii mei erau mici. Pe-atunci o faceam foarte des, mai ales la petreceri. Dar am uitat-o pentru multi ani in caietelul meu de retete, pentru ca nu am mai gasit ingredientele necesare, in special nuca.
Nici acum nu e prea ieftin sa fac aceasta prajitura, pentru ca nucile sunt foarte scumpe si acum, dar macar se gasesc pe toate drumurile si prin toate magazinele, nu doar la piata si pot sa gasesc cate o oferta buna, ca sa pot lua cantitatea necesara de nuci pentru prajtura Schymy. Imi trebuie mai putine decat pentru o coliva normala, adica doar 300 de grame - pe cand pentru coliva trebuie 500 de grame. Nu am facut aceasta comparatie degeaba, ci tocmai pentru a sublinia ca am niste prioritati atunci cand e vorba de a cumpara nuci. Eu fac coliva de cateva ori pe an, pentru a ii pomeni pe mortii nostri si aceasta e o prioritate. Dar daca gasesc niste nuci mai ieftine intre timp, pot sa ma gandesc sa fac si altceva cu ele, cum ar fi prajitura Schymy, care e de mult timp pe lista de asteptare. In ultimii ani, am renuntat sa mai cumpar nuci de la piata, unde sunt mereu foarte scumpe si creste pretul mereu in preajma sarbatorilor, tocmai cand vanzarea e mai mare. Dar uite ca la Carrefour scade pretul la nuci de mai multe ori pe an. M-am obisnuit sa "vanez" aceasta reducere si sa iau nuci atunci cand le gasesc mai ieftine. Si nu e o reducere mica, pentru ca pretul e cam la jumatate fata de pretul pietei!
Inca de anul trecut, de la Craciun, am gasit la Carrefour nuci ieftine si promotia a durat ceva, chiar si in luna ianuarie, cand s-au mai scumpit putin. Sunt nuci varsate si le poti alege una cate una, daca nu vrei sa iei si coji sau toate sparturile. Am cumparat si eu, special pentru a face prajitura Schymy. Mi-a fost destul de usor sa le aleg, pentru ca nu au avut decat cateva coji.
Asadar, am facut din nou aceasta minunata prajitura, care, desi pare complicata, nu este deloc si se face foarte usor si repede. Doar curatatul nucilor mi-a luat mai mult timp, in rest totul se face destul de rapid. Desigur, beneficiez si de ajutorul robotului de bucatarie, care e nepretuit.

Ingrediente pentru o tava de aragaz de 40/30 cm

Pentru blat

- 6 albusuri
- 200 g unt cu 82% grasime, moale
- 200 g zahar tos (8 linguri cu varf)
- 100 g faina (4 linguri cu varf)
- 200 g nuci macinate (2 cani de 200g)
- 1 plic de zahar vanilinat

Pentru crema de galbenusuri

- 6 galbenusuri
- 200 g zahar pudra (6 linguri cu varf)
- 1 plic de zahar vanilinat


Pentru crema de cacao si nuci

- 100 g unt cu 82% grasime, moale
- 100 g zahar pudra
- 3 linguri de cacao, rase
- 50 g nuci macinate
- 1 lingura de esenta de vanilie
- 1 lingura de esenta de rom

Pentru decor

- 100 g nuci macinate ( 1 cana de 200 g)







Primul lucru pe care l-am facut a fost prajirea miejilor de nuca. I-am pus intr-o tava si i-am lasat la cuptor la foc mare, pentru cateva minute : cam 3-4, poate chiar 5 minute. Dar nu am plecat de langa cuptor, ci mi-am facut de lucru pe-acolo, fara sa uit de nucile din cuptor, altfel puteam sa am supriza neplacuta ca se ard si nu voiam asta. Am patit-o de cateva ori si m-am invatat minte - la fel ca si cu crutoanele pentru supa-crema de ciuperci! Tocmai de aceea am mai deschis din cand in cand cuptorul, ca sa vad in ce stadiu sunt. Am pus mana pe nuci si atunci cand au fost fierbinti le-am scos, pentru ca nu era nevoie sa fie chiar foarte prajite. Ele oricum se mai rumenesc putin in tava, dupa ce le scot din cuptor - de la tava fierbinte.
Am lasat nucile sa se racoreasca si apoi m-am apucat sa le curat de coji si sa le aleg, bucata cu bucata, ca sa nu ramana vreo cojita tare printre ele. La coliva e sotul meu cel care se ofera sa le aleaga, dar de data asta am facut eu aceasta treaba, care e destul de migaloasa si necesita multa atentie. Trebuie sa recunosc ca ma grabeam si de aceea nu am vrut sa astept, asa ca le-am ales eu mai repede.
Dar, cum spune proverbul ca "Graba strica treaba" si eu era sa stric treaba, pentru ca nu am vazut vreo 2 coji - care, din fericire, s-au ales la macinat, in blender. Pentru ca dupa ce le-am ales, le-am si pus in blender, cate o mana-doua odata, ca sa le marunteasca.


Inca de la prima mana, cand am auzit niste zgomote ciudate in blender, mi-am dat seama ca era o coaja. S-au dovedit a fi vreo 2 de fapt, dar alea au fost singurele...indeajuns pentru a-ti strica cheful (si dintii!) la gustarea prajiturii! Bine ca le-am gasit si am macinat restul de nuci fara alte probleme.

 

Am cantarit nucile macinate pentru blat si pe cele pentru crema si pentru decor.

 

Am adus si celelalte ingrediente pentru prajitura. Am scos untul din frigider, ca sa se inmoaie la temperatura camerei. L-am lasat cam 2-3 ore, pana cand am putut sa ma apuc sa fac prajitura. Untul cu 82% grasime se inmoaie mai greu, mai ales daca nu e prea cald in camera. Eu l-am lasat in bucatarie tocmai pentru ca stiam ca mai dureaza pana cand voi avea timp sa fac prajitura.
Cand m-am eliberat de alte treburi si nu am mai avut altceva de facut, m-am apucat sa fac prajitura.
Am apasat untul si am vazut ca se inmuiase, asa ca am dat drumul la cuptor si am inceput sa fac blatul prajiturii.
Am cantarit untul, separand cele 200g pentru blat si inca 100 g pentru crema.

 

Am separat ouale si am pus albusurile in bolul robotului de bucatarie, unde urma sa fie batute spuma.


Am pus galbenusurile deoparte intr-un castronel, pentru a le folosi mai tarziu pentru crema de galbenusuri.
Am cantarit cele 200 g de zahar tos pe care urma sa le pun in albusuri.


Am pus putina sare (un praf, cat intra intre 2 degete) in albusuri si am dat drumul la robot sa le bata spuma la viteza cea mai mare 4.


Am taiat cele 200g de unt moale pentru blat in cubulete si le-am pus intr-un castron mai mare.


Am adaugat faina masurata cu lingura, adica am pus 4 linguri cu varf.

 

Am amestecat cu o lingura de lemn untul cu faina, apasand cu grija untul, pana cand s-a incorporat toata faina.


Intre timp s-au batut albusurile spuma si am inceput sa adaug cate putin zahar, fara sa opresc robotul.


Insa de fiecare data am micsorat viteza la robot cu o treapta, ca sa nu sara zaharul peste marginea castronului. Apoi, cand s-a incorporat in albus, am marit iar viteza la 4 pentru cateva secunde si tot asa, pana cand am pus tot zaharul. Am scos telul de la robot, ca sa pot scotae si castronul cu albusuri.


Am amestecat, alternativ, cate putin din albusurile spuma si cate o lingura din cele 200 g de nuci macinate, cu aluatul de unt si faina. Am amestecat albusurile de jos in sus, ca sa nu se lase.

 

Cand s-a mai inmuiat aluatul, am putut sa adaug mai mult de cate o lingura de nuci,

 

Am pastrat o parte de albusuri pe care le-am pus la sfarsit.


Am obtinut un aluat foarte pufos.


Am pus in tava de aragaz o bucata de hartie de copt.


Am turnat aluatul, pe care l-am nivelat cu paleta de cauciuc, astfel incat sa fie de aceeasi grosime peste tot.

 

Am dat tava la cuptor la foc potrivit de 180C pentru 20 minute, pana cand s-a rumenit pe deasupra.


Intre timp am spalat bolul de la robot si l-am montat din nou pentru a bate crema de galbenusuri.
Am pus galbenusurile si zaharul pudra cantarit, plus un plic de zahar vanilinat in bol.

 

  

Am montat telul in robot si i-am dat drumul sa bata crema, intai la viteza 1, pana cand s-a incorporat zaharul.


Apoi am marit viteza la 4 si am lasat sa bata crema pana cand s-a topit zaharul si s-au albit galbenusurile, rezultand o crema pufoasa. Am mai curatat din cand in cand crema de pe marginea bolului, pentru a se amesteca cu restul cremei.

 


Intre timp s-a rumenit blatul si l-am scos din cuptor, dar nu am oprit focul.

 

Am pus crema de galbenusuri peste blat.


Am intins-o bine pe toata suprafata, niveland-o cu o spatula de tort.


Am dat apoi tava la cuptor din nou pentru inca 20 de minute, micsorand focul la mic 160C, pana cand s-a intarit crema de galbenusuri de deasupra.

 

Am incercat crema apasand cu degetul, sa vad daca s-a intarit si apoi am scos tava din cuptor.

 


Am lasat prajitura sa se raceasca timp de aproximativ 30 de minute. Am pus mana pe ea din cand in cand, ca sa verific daca s-a racit. Cand a fost indeajuns de rece, adica nu am mai simtit cald la mana, am inceput sa fac crema de cacao cu nuci.
Intre timp spalasem din nou bolul de la robot, in care urma sa fac crema de unt. Au trecut vremurile in care frecam crema cu lingura de lemn!
Asadar, am montat din nou bolul pe robot si am pus in el untul inmuiat, taiat cubulete. Am montat din nou telul si am dat drumul sa bata untul la viteza maxima 4.


Pana cand a inceput sa se inmoaie untul, am mai oprit din cand in cand robotul si am dat jos untul aruncat pe peretii bolului, pentru a se putea amesteca cum trebuie.


Dupa aproximativ 5 minute, untul a inceput sa se inmoaie si sa devina o crema pufoasa, la fel ca si la crema pe care am facut-o pentru tortul alb cu zmeura si coacaze rosii.


Fara sa opresc robotul, am pus cate putin zahar pudra, la fel ca si la albusuri : am micsorat intai viteza, pentru ca sa nu sara zaharul afara din bol, apoi am marit-o din nou.

 

Dupa ce am pus tot zaharul, am oprit robotul si am adaugat toate cele 3 linguri de cacao, apoi i-am dat drumul la viteza 1, pana cand s-a incorporat in crema de unt.


Am marit din nou viteza la 4 si am adaugat cate o lingura de esenta de rom si esenta de vanilie, cate una o data. Daca e esenta de la Lidl, se poate pune si direct cu sticluta, pentru ca nu e foarte concentrata.

 

 

Esentele, pe langa aroma sepcifica fiecareia, ajuta crema sa fie mai moale si mai pufoasa.
Am mai lasat sa bata crema inca 10-20 de secunde si am oprit robotul. Cacaoa era bine incorporata in crema pufoasa. Am scos telul si bolul cu crema din robot.


Am adaugat cele 50g de nuci macinate  in crema si am amestecat bine cu paleta de cauciuc.

 

Am pus-o apoi peste prajitura si am intins-o bine cu spatula de tort, astfel incat sa fie un strat uniform.

 

 

Am presarat apoi cele 100 g de nuci macinate ramase pe toata suprafata cremei, cat mai uniform.


Am dat la rece prajitura penru o ora, pana cand s-a intarit crema.

 

Apoi am putut in sfarsit sa o tai si sa o gustam! Am ales sa o tai in forma de romb, ca si pe prajitura cu 3 foi.

 

Pentru ca era putin lipita de hartia de copt a trebuit sa dau usor cu cutitul pe sub fiecare bucata, ca sa o dezlipesc.

 

Am asezat frumos bucatile pe o farfurie si apoi le-am degustat : era exact asa cum imi aminteam, delicioasa!

  

Pofta buna si spor la treaba si voua!

Comentarii

Postări populare