Prajitura cu 3 foi


Desi nu are un nume fastuos, prajitura cu 3 foi e delicioasa si foarte spornica. Nici nu e foarte scumpa, asa ca daca ai multi musafirii sau o familie numeroasa, e perfecta. Eu nu o mai facusem de mult si am facut-o saptamana trecuta de ziua mea. Singurul incovenient e ca trebuie sa o faci cu 3 zile inainte ca sa se inmoaie foile.

Ingrediente pentru o tava de aragaz

Pentru crema

- 1/2 litru lapte
- 5 linguri faina
- 1 1/2 pachet unt (sau 300g margarina Rama)
- 200g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat sau 2 lingurite esenta de vanilie

Pentru foile cu cacao

- 1/2 pachet unt(sau 100g margarina Rama)
- 2 linguri cacao
- 11 linguri zahar
- 11 linguri lapte
- 1 ou
- 1 lingurita amoniac stins cu 1 lingurita otet

- 3 cani faina

Pentru foaia de pandispan

- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina



Pui la fiert 3/4 lapte. Intre timp amesteci zaharul, vanilia, faina si restul de lapte si torni amestecul peste laptele clocotit, amestecand continuu cu un tel ca sa nu se faca cocoloase. Focul trebuie sa fie potrivit spre mic cand fierbe crema, ca sa nu se prinda de fund.


Cand incepe sa fiarba, dai crema deoparte, adaugi untul sau margarina taiata bucatele mici si amesteci bine cu telul pana se incorporeaza. Apoi acoperi cu un capac si lasi crema sa se raceasca. 



Intre timp faci foile cu cacao.
Scoti untul din timp si il lasi sa se inmoaie. Pui faina intr-un castron mai mare si faci un loc in mijloc in care pui cacaoa, zaharul,untul, oul, laptele si amoniacul stins cu putin otet. Amesteci totul cu mana si formezi o coca destul de tare pe care o imparti in doua.




Intinzi 2 foi pe masa presarata cu faina. Presari faina si pe sucitor si pe foaie ca sa nu se lipeasca. 



Coci fiecare foaie pe dosul tavii unse cu ulei la foc potrivit 180C timp de 15 minute. 


Poti sa asezi foaia cu ajutorul sucitorului sau o impaturesti in 4 si o asezi pe dosul tavii, apoi o despaturesti. Decupezi marginile daca foaia e prea mare. 








Eu le asez pe cate o coala alba de hartie, pana se racesc, apoi le pun una peste alta, ca sa ocupe cat mai putin loc in bucatarie. In timp ce a doua foaie se coace, prima se raceste.


Separi albusurile de galbenusuri si le bati spuma, apoi adaugi zaharul, cate o lingura odata. Iei o lingura si adaugi galbenusurile, unul cate unul, amestecand de jos in sus, sa se incoporeze bine si sa nu se lase albusurile. La sfarsit pui faina in ploaie, amestecand la fel, de jos in sus. 
Eu folosesc robotul de bucatarie si pun galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat in bolul mic la viteza 6, si albusurile in bolul mare.


Albusurile se bat in bolul mare la viteza 5. Intre timp incorporez toata faina in galbenusuri. 




Apoi adaug albusurile spuma, putin la inceput, apoi toata spuma, amestecand de jos in sus.




Tapetezi aceeasi tava, in care ai facut si primele foi, cu ulei si hartie de copt (poti sa folosesti si coala alba de scris, e foarte buna)si torni compozitia in tava. 




Dai la cuptor pentru 15-20 minute, pana se rumeneste putin deasupra. Scoti pandispanul din cuptor si il lasi cateva minute sa se racoreasca, apoi dezlipesti hartia cu grija. Lasi sa se raceasca foaia.




Apoi o asezi deasupra celorlalte foi pana cand se raceste crema si poti sa umpli prajitura.

Cand crema e rece, poti sa montezi prajitura. Asezi o hartie in tava, din cele pe care au stat foile. Pui prima foaie de cacao, intinzi jumatate de crema peste ea, pui foaia de pandispan si intinzi restul de crema peste ea, apoi asezi a doua foaie de cacao deasupra. 








Acoperi prajitura cu o hartie si o dai la rece in frigider pentru 3 zile. Apoi o tai in bucati, dupa cu doresti si o pudrezi cu zahar. 


Eu o tai in romburi, apoi o pudrez cu zahar si asez bucatile pe un platou sau o tava rotunda in forma de stea. 



Comentarii

Postări populare