Gem de gogonele



Ca in fiecare toamna, si anul acesta mi-au ramas multe rosii necoapte in gradina. Cand a venit un inghet in octombrie, am adunat in graba toate gogonelele si le-am pus in galeti - 2 galeti de cate 20 kg pline! Am ales pe cele putin deformate si am facut dulceata de gogonele, iar restul au ramas in galeti. Ca si pe timpul verii, cand le culeg inainte de a se coace de tot - pentru a usura vrejurile care au prea multe rosii si se pot rupe - si le tin in castron acoperite cu un servet pana cand se coc - si toamna fac la fel cu gogonelele mari, care ar fi inceput sa se coaca, daca nu venea frigul.
Nu am mai facut gogonele murate, pentru ca inca mai aveam cateva borcane de anul trecut - si nu am facut nici salata de legume cu maioneza de mustar pentru iarna, asa ca aveam o gramada de gogonele cu care nu stiam inca ce voi face. De obicei mai dadeam si colegilor, dar ei deja isi cumparasera,
Le-am tinut vreo 2 saptamani in camara si le-am tot ales pe cele coapte pentru a le manca, dar cand s-au copt mai multe deodata am facut suc de rosii - inca 3 litri! Mai aveam cateva necoapte, dar si o gramada de rosii cherry necoapte - dar si unele putin coapte. In fiecare an am multe rosii cherry, pe care le adun crude si le pastrez in casa pana se coc ...pana aproape de Craciun! Sunt bune pentru ca noi tinem post si le aleg pe cele coapte pentru mancare, iar pe cele putin coapte si pe cele inca crudele le separ, pe fiecare in caserola lor. Mai mult se strica decat sa se coaca, asa ca mi-am spus ca anul acesta ar trebui sa fac ceva cu ele imediat, ca sa nu ma mai incurc de ele prin casa.
M-am hotarat sa le fac pe cele necoapte gem - la fel cum fac gemul de prune cu fructele tocate, iar pe cele putin colorate m-am gandit sa le fac dulceata. M-am gandit eu ca va iesi ca o dulceata de cirese albe. Ideea mea a fost buna si uite-asa am scapat cu bine de gogonele, chiar si de cele cherry, transformandu-le in gem si dulceata, care nu prisosesc niciodata.
Gemul a fost foarte simplu de facut,  doar ca am pus mai mult zahar decat la gemul de prune cu prunele tocate.

Ingrediente pentru 3 borcane mari de gem

- 3 kg de gogonele
- 2 kg de zahar
- zeama de la 1 lamaie
- 2-3 feliute de ghimbir

Intai am spalat bine toate gogonelele si le-am curatat de codite. Mai mult a durat la cele cherry : pana le-am curatat de codite pe fiecare a durat o vesnicie!
Apoi am taiat gogonelele mari in 4 si am inceput sa le toc in blender.

 

Am pus cate o mana-doua si am dat la viteza 1 pentru 10-15 secunde.

 

Apoi le-am varsat in cratita in care urma sa le fierb.

 

 


Cand am terminat, am pus zaharul peste gogonelele tocate si zeama de la o jumatate de lamaie si le-am lasat la frigider pana a doua zi, ca sa se topeasca zaharul, exact ca la dulceata de gogonele.



A doua zi, le-am pus pe aragaz pe ochiul cel mai mare, dat la maxim, pana cand gemul a inceput sa clocoteasca. Apoi am redus focul si l-am lasat sa fiarba o ora, ca sa se fiarba bine gogonelele, chiar daca erau tocate.

Dupa o ora, am marit focul la mediu, am adaugat vreo 5 felii de ghimbir si l-am lasat sa fiarba, luand spuma, ca la dulceata de gogonele, pana cand s-a ingrosat. Voi sa nu puneti atatea felii de ghimbir, ci doar 2-3, pentru ca gemul iese cu un gust prea pregnant de ghimbir. Data viitoare o sa stiu mai bine!

 

Am amestecat prin tot gemul, mai ales la fund, ca sa nu se prinda.


Dar am neglijat sa fac asta de la inceput si gemul a apucat sa se prinda de fund si chiar s-a facut o arsura destul de mare. Voi sa nu faceti aceeasi greseala, ci sa amestecat inca de la inceput si la fundul oalei. Dupa o jumatate de ora, am facut de mai multe ori testul cu picatura, ca la dulceata de gogonele, ca sa vad daca gemul e destul de inchegat.


Gemul incepuse sa clocoteasca si sa stropeasca in jur, mai ales cand am inceput sa amestec pana la fundul oalei, unde se prinsese gemul. Voi sa nu faceti aceeasi greseala, ci sa amestecat inca de la inceput si la fundul oalei. M-am "inarmat" cu un servet pus pe brat ca sa nu sara stropi fierbinti pe piele.

  

Am mai adaugat zeama de la o jumatate de lamaie.


Am pus in cuptor 4 borcane mari de 850 g, la sterilizat. Am dat drumul la foc mic de 150C si am tinut borcanele timp de 10 minute.


Cand picatura a stat teapana pe farfurie, am oprit focul de la gem. Incepuse sa sara rau de tot!


Am luat cate un borcan fierbinte din cuptor, cu ajutorul servetelor si manusii de bucatarie (ca sa nu ma friga, borcanul fiind fierbinte) si l-am umplut cu grija, cu un polonic.

 

N-am oprit focul la cuptor, pentru ca urma sa procedez ca si la gemul de prune, adica sa tin borcanele putin in cuptorul incins, ca sa faca o pojghita deasupra, ceea ce va face ca gemul sa tina mai mult, sa nu faca mucegai deasupra.
Am pus borcanele pline cu gem, fara capac, inapoi in cuptor si le-am tinut 10 minute, apoi am oprit focul si le-am lasat sa se raceasca acolo pana a  doua zi.

  

A doua zi am strans bine capacel si am pus gemul in camara.


Am avut ceva treaba sa curat arsura de pe fundul cratitei. Data viitoare o sa tin minte sa amestec mai bine in gem!


Spor la treaba!

Comentarii

Postări populare