Gem de prune cu fructele tocate
Nu este o marmelada, dar seamana, mai ales daca este bine fiert si scazut cat trebuie. Pe vremuri, faceam acest fel de gem in fiecare toamna, carand cate 10-20 de kg de prune de la piata. Cum nu aveam alt gem, merita efortul, mai ales pentru copii. Nu am mai facut gem de prune de multi ani, de aceea m-am bucurat cand am avut din nou ocazia sa iau prune si sa fac gem.
Am facut intai gem de prune cu prunele intregi si apoi am facut si cu prunele tocate, ganadindu-ma mai ales la unul dintre nepotii mei, care are o problema cu fructele intregi. Nici nu e de mirare, pentru ca si bunicul lui avea aceeasi problema, cu ani in urma. Lui, se pare ca i-a trecut, dupa vreo 30 de ani- sa vedem ce face nepotul!
Am facut gemul cu prunele tocate, la vreo doua zile dupa ce am fiert gemul cu fructele intregi, vazand ca prunele incep sa se strice. Desi intentionasem sa pastrez prunele, pentru a le manca crude, nu s-a putut, pentru ca erau prea coapte. Am pastrat proportiile fructe-zahar ca la orice gem, acestea fiind aceleasi, indiferent cum sunt fructele, intregi sau tocate.
Experienta cu primul gem, cel cu prunele intregi, mi-a folosit la transa a doua, cu prunele tocate, in sensul ca am avut grija sa le fierb bine, de data asta. La vremea respectiva, nu stiam inca daca primul gem va face mucegai sau nu, dar aveam o banuiala si am stiut ca am facut o prostie, nelasandu-l sa fiarba cat trebuie. Insa uite asa capeti experienta, mai gresind cateodata, asa ca nu e nici o nenorocire. Este o lectie pe care o voi tine minte.

- 2 kg de prune
- 660 g de zahar
- zeama de la o jumatate de lamaie
Asadar, am curatat prunele de samburi. Pe vremea cand faceam doar acest fel de gem, tocam prunele cu masina de tocat, pentru ca nu aveam alt aparat. Acum, pentru ca am un robot de bucatarie, am tocat prunele cu ajutorul lui, la fel cum toc si legumele pentru ciorba. Am fixat cutitul de tocat in bolul cel mare al robotului si am pus cam cate 2-3 maini de prune curatate, odata. Am "blendat" fiecare transa - adica le-am tocat - la viteza 14, timp de 10-20 de secunde, pana cand s-au maruntit bine si au devenit ca o pasta.


Le-am turnat direct in "tingirea" in care am fiert gemul...adica intr-o tigaie de inox, pe care o folosesc cand fac cantitati mici de gem sau dulceata.


Am pus zaharul deasupra si, pentru ca era seara, am preferat sa pun totul la frigider pana a doua zi, asa cum fac cu orice gem. Daca aveam timp, puteam sa fierb fructele imediat, pentru ca erau tocate, deci zeama iesise deja din ele.
Am fiert gemul a doua zi, cand am venit de la serviciu. Fiind o cantitate mai mica de gem, l-am fiert pe un ochi potrivit al aragazului, dat la mare. Am amestecat incontinuu, ca sa nu se prinda de fund. Am luat spuma, de fiecare data cand s-a adunat deasupra si am pus-o pe o farfurie, ca si la gemul de caise.


Cand gemul a inceput sa se lege, nu a mai facut spuma. Am tinut gemul sa fiarba timp de o jumatate de ora, tot la focul potrivit dat mare, pana cand s-a ingrosat bine, ca o marmelada.


Ca si la primul gem, au sarit stropi fierbinti si m-au cam fript, dar m-am spalat cu apa rece si nu a fost nimic grav. Mai rau a fost ca am avut de spalat peretii, aragazul si chiar si gresia din fata aragazului. Ca sa evit atata munca, stiind deja ce ma asteapta de la gemul cu prunele intregi, am pus cateva fasii de servetele de hartie pe jos, in fata aragazului.
Cand am vazut ca gemul e destul de gros, ca o marmelada, in asa fel incat sa se tina lipit de lingura, am pus borcanele in cuptor, la sterilizat, ca si la gemul de prune cu prunele intregi.
Am pus zeama de lamaie prin sita, si, dupa ce a mai dat cateva clocote, am oprit focul.


Am umplut borcanele si le-am sters de gemul scurs pe margini.


Le-am pus din nou in cuptorul deja cald.
Am dat focul la mic 150C si l-am lasat timp de 5 minute, apoi l-am oprit. Am lasat borcanele sa se raceasca in cuptor, pana a doua zi, cand le-am pus capacele, pe care le-am strans bine.
Am depozitat borcanele in camara, alaturi de celelalte gemuri si dulceturi. Pentru orice eventualitate, mai verific din cand in cand gemurile si dulceturile, ca sa nu mai am surprize si sa mi se strice.
Am verificat deja unul dintre borcane, atunci cand am facut o rulada cu gem si a fost excelent : numai bun pentru rulada!
Spor la treaba si pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu