Gogonele murate
Ingrediente pentru 4 borcane mari de 1,8 litri
- 2 kg gogonele - cativa morcovi
- 2 teline cu frunze
- cateva buchetele de conopida
- o varza rosie mica
- o capatana de usturoi
- sare grunjoasa
- cateva linguri de otet de vin de 9 grade
- piper boabe
- foi de dafin
- marar uscat
- 2-3 radacini de hrean
- 4 borcane de 1,8 litri
Spal bine gogonelele si celelalte legume si le las la uscat.
Intre timp pregatesc borcanele pe care le spal bine cu detergent, le clatesc, le las la scurs si apoi le pun in cuptor la foc mic, timp de 5 minute, ca sa se sterilizeze. Pot sa folosesc si borcane mai mici, de 850 ml sau bidonase de plastic, dar acestea din urma nu se pot steriliza in cuptor si nici macar cu apa fiarta. E indeajuns sa fie spalate bine cu apa calduta.
Pana cand se racesc borcanele in cuptor, curat usturoiul, cam 2 catei pentru fiecare borcan.
Pana cand se racesc borcanele in cuptor, curat usturoiul, cam 2 catei pentru fiecare borcan.
Curat morcovii, hreanul telina si varza
De obicei mai am conopida ramasa de la gogosarii taiati in otet si zahar, pe care o folosesc si la gogonele, avand in vedere ca le pun la interval de doar 2-3 zile dupa gogosari.
Scot borcanele cand s-au mai racorit si pun pe fund cate 2 catei de usturoi si cateva seminte si cozi de marar uscat.
Apoi asez gogonelele, iar printre ele asez morcovi intregi sau taiati rondele, telina felii, bucati de varza rosie si cate o radacina de hrean.
De multe ori pun gogonelele fara varza si conopida, doar cu morcovi si telina,dar hreanul nu lipseste..
Deasupra pun cate 2 fire de frunze de telina, cateva boabe de piper, o frunza de dafin si cateva seminte de marar uscat, cu bucati de tulpina.
Borcanele cu gogonele sunt gata.
Borcanele cu gogonele sunt gata.
Acum pot sa pun la fiert saramura facuta, ca si la castravetii in saramura, din apa si cate o lingura de sare si una de otet la fiecare litru de apa.
Cand fierbe apa, opresc focul si pun saramura fiarta in borcan, peste gogonele. Pentru a nu crapa borcanele, asez fiecare borcan pe gratarul de la aragaz, apoi il umplu cu saramura fiarta, cu un polonic.
Se pot aseza borcanele si pe 2 cutite asezate in forma de cruce, unul peste altul. In acest fel, metalul preia din fierbinteala lichidului si borcanul nu se sparge.
Strang bine capacele si las borcanele in camara, pentru a fermenta.
La inceput, cand incepe fermentatia, saramura din interior se tulbura pentru cateva zile, apoi incepe sa se limpezeasca, semn ca s-a terminat fermentarea.
Comentarii
Trimiteți un comentariu