Tarta Tatin de post



Pare ciudat, dar de ce nu? Daca se poate face o prajitura de post, eu sunt prima care ma gandesc la asta si actionez. Asa si cu tarta Tatin : am vazut la TV Paprika un video cu Raymond Blanc care a facut tarta Tatin. Mi s-a parut foarte tare si am retinut reteta imediat. Nici nu era greu, pentru ca nu e nevoie chiar de cantitati exacte, ci aproximative...sigur, asta pentru Raymond Blanc, dar nu pentru oricine! El nu a spus cantitatile exacte, dar nici nu era nevoie, pentru ca depinde foarte mult de forma de prajitura a fiecaruia.
Tarta Tatin e o tarta cu mere coapte in caramel, intocmai ca si tortul de mere. Dar aceasta tarta nu are un blat de pandispan, ci de aluat fraged care se asaza deasupra merelor. Dupa copt, tarta se rastoarna, la fel ca tortul de mere. Dar ce mi-a placut cel mai mult la tarta Tatin este caramelul care se face intai pe aragaz si abia apoi se pun merele in cratita, peste caramelul facut. Si acesta nu se arde in timp ce se coc merele si apoi si foaia de aluat, asa cum ma gandeam eu!
As fi facut eu imediat tarta Tatin, pentru ca abia asteptam sa o fac, dar mai ales sa o gust. Dar nu puteam sa fac o tarta mare, nestiind cantitatile exacte ale ingredientelor. Si cum aveam un pachet de aluat fraged de la Lidl, m-am gandit sa fac intai o tarta mai mica, de incercare.
Aluatul de la Lidl e de post si il folosesc mereu pentru a face preparate de post, cum ar fi pateuri de post cu ciuperci, cremsnit de post sau cornulete de post cu rahat din aluat fraged.
Avand aluatul fraged de post, am pus in caramel margarina (chiar din aceea tartinabila!) in loc de unt si am facut tarta Tatin de post. Spre norocul meu, am retinut timpii de coacere, asa ca mi-a fost mult mai usor.
Am facut tarta din 2 mere, intr-o craticioara mica si a iesit foarte bine - ba chiar exceptionala, as putea spune, daca nu as sti ca poate fi si mai buna de-atat, atunci cand e facuta cu unt. Cel mai mult mi-au placut merele, care se coloreaza in roscat de la caramel si tarta arata foarte bine.

Ingrediente pentru o craticioara mica de 600 ml (2 portii)

- 2-3 mere
- 2 linguri de zahar
- 1 lingura de apa
- 1 lingura de margarina ( poate fi si tartinabila)

Pentru blat

- aluat fraged "puff pastry" de la Lidl

Am fost foarte mirata de cat de usor se face aceasta tarta! Dureaza ceva timp, ca sa se coaca merele, dar restul se face imediat.
Am dat drumul la cuptor la foc mediu de 180C, in partea de jos a cuptorului, ca sa se incalzeasca inainte de a pune merele sa se coaca.
Asadar, am pus in craticioara zaharul si apa si le-am pus pe foc mic, dat mai potrivit, ca sa nu se arda prea repede.

 

Avand si apa, zaharul nu se arde rau de prima oara si arsura se difuzeaza mai usor, nu ramane intr-un singur punct, ca atunci cand e doar zahar simplu.
Cand zaharul a inceput sa se coloreze, am inceput sa misc putin craticioara, ca sa amestec zaharul ars cu restul care inca nu se colorase.


Intre timp, cu un ochi la zaharul de pe foc, am curatat merele si le-am scos miezul. Le-am taiat in 4 pentru ca craticioara mea era mica.


Cand zaharul s-a colorat in roscat, am oprit focul si am pus o lingura de margarina tartinabila Rama - pentru ca nu aveam alta, dar a fost foarte buna.

 

Zaharul s-a umflat putin in reactie cu margarina, dar am amestecat usor, pana cand s-a incorporat margarina.
Am asezat merele curatate in craticioara, peste caramelul fierbinte.


La tarta originala, care e mai mare, se pun atatea mere intregi cate intra fix in forma. Ba chiar se mai indeasa printre mere cate un sfert sau o jumatate de mar, pentru ca toate merele sa stea in picioare. La sfarsit, cand se rastoarna tarta, merele sunt deasupra si trebuie sa fie frumos aranjate, ca sa arate bine.
Eu am curatat 2 mere care nu au intrat intregi, craticioara fiind prea mica, dar le-am asezat in jumatati si sferturi, cat sa acopere fundul craticioarei. Ar fi intrat inca un mar, ca sa fie aproape de reteta originala. Asa am facut la tarta urmatoare pe care am facut-o dupa cateva zile - tot de post si tot in craticioara. De fapt, depinde de marimea merelor, deci e dupa ochi.
Am dat merele la cuptor pentru 45 de minute la foc potrivit de 180C. Am lasat focul sa arda in partea de jos. La cuptorul electric exista mai multe optiuni de ardere, de aceea a trebuit sa precizez. Desigur, cine are cuptor obisnuit pe gaz, focul va arde la potrivit, ca si la inceput.
Dupa ce a trecut acest timp, am constatat ca merele erau moi. Am scos craticioara din cuptor, lasand cuptorul aprins.


Am desfasurat putin aluatul din pachet, atat cat sa pot taia un cerc de marime craticioarei. Am masurat cu un castron si am taiat aluatul cu cutitul. E important ca aluatul sa fie scos chiar atunci din frigider, ca sa creasca bine.

 

 

Am asezat aluatul deasupra, peste mere, indesandu-l usor in jos, pe margine.

 

Am dat tarta la cuptor pentru inca o jumatate de ora, ca sa se coaca si aluatul fraged. Am mutat focul sa arda de sus si de jos, la aceeasi temperatura de 180C
Cand s-a rumenit aluatul, am scos tarta din cuptor si am oprit focul.


Am trecut lama unui cutit pe margine ca sa desprind aluatul, acolo unde se lipise.


Am asezat o farfurie mica peste craticioara si am rasturnat tarta, tinandu-le pe amandoua lipite cu doua servete, ca sa nu ma friga la mana.

 

 

Spre deosebire de tortul de mere, la tarta Tatin nu e atat de mult caramel care sa curga. Am ridicat craticioara si a aparut aceasta minunatie. Poate putin prea ars caramelul, dar mie imi place asa.

 

Cand am facut tarta a doua oara, am pus mai multe mere si nici nu am mai caramelizat zaharul atat de mult, asa ca tarta a iesit si mai frumoasa, dar si mai gustoasa.

 

Cand s-a racorit putin am taiat tarta si am degustat-o, in sfarsit! Era minunata, chiar si prima tarta, cand merele au fost prea caramelizate si putin amarui. A doua tarta a iesit perfect, dupa cum se vede foarte bine in poze.

 

Aluatul era bine copt si putin crocant, ca orice aluat fraged.


Tarta Tatin e o nebunie, va spun! Daca asa e cea de post, imi inchipui cat de buna e cea de dulce!
Pofta buna si spor la treaba si voua!

Comentarii

Postări populare