Prajitura cu branza San Sebastian
Este un alt fel de cheesecake, ceva mai rafinat, cu ingrediente fine, printre care principalele sunt : crema de branza si smantana lichida pentru frisca. Secretul acestei prajituri este temperatura mare la care se coace, obtinand astfel o crusta foarte rumena la suprafata. Prajitura e traditionala in orasul San Sebastian din regiunea Tara Bascilor din Spania si se mai numeste chessecake ars basc. Am vazut multe retete ale acestei prajituri in ultimul timp, de aceea mi-am dorit sa o fac si eu, in loc de pasca pentru Sfintele Pasti. Are aceleasi ingrediente ca si pasca noastra, deci e un alt fel de pasca. Crema de branza e facuta din branza de vaci pasata, iar smantana lichida pentru frisca e tot o smantana din lapte, doar ca ceva mai subtire decat smantana acra. Ca urmare, combinatia dintre ele, plus ouale, duce la obtinerea unei umpluturi de branza, asemanatoare cu cea cu care se umple si pasca noastra traditionala facuta cu aluat de cozonac. Insa, datorita faptului ca nu ne dorim sa ne ingrasam, am preluat reteta de pasca fara aluat de la Jamilla si asa o fac si eu in ultimii ani. De aceea mi s-a parut foarte potrivita reteta de cheesecake San Sebastian si am facut-o in acest an de Pasti. Intr-adevar e un deliciu! Crema e foarte fina si moale, fara grunji de branza. Eu am adaugat si stafide, care ii dau un plus de savoare, desi au cazut la fundul prajiturii, aluatul fiind destul de moale. Dar asta nu a afectat calitatea prajiturii, asa ca le voi pune si de-acum incolo in prajitura San Sebastian.
Ingrediente pentru o forma de tort cu diametrul de 20 cm, cu inel detasabil
- 500 g crema de branza Philadelphia
- 200 ml smantana lichida pentru frisca cu 35% grasime
- 100 g (4 linguri cu varf) de zahar tos
- 3 oua mari (de tip L) sau 4 oua medii (de tip M)
- 1 lingura cu varf de faina
- 1 lingurita de esenta de vanilie
- 50 g stafide
- 1 sticluta de esenta de rom
- coaja de la 1/2 de lamaie
- 1 lingurita de zeama de lamaie
In plus
- o bucata de foaie de copt mai mare decat forma de tort
Procesul de pregatire a prajiturii San Sebastian e foarte simplu, ca si la pasca fara aluat, mai ales daca folosesc mixerul vertical.Scot crema de branza din frigider cam cu o ora inainte, pentru a se inmuia. Astfel e mai usor de amestecat.
Pregatesc si celelalte ingrediente si le cantaresc.
Intai pun stafidele intr-o canuta si torn esenta de rom peste ele, pentru a avea timp sa se inmoaie bine.
Se poate face acest lucru, si mai bine, de seara, ca la cozonacul moldovenesc. Stafidele stau cufundate in esenta de rom si absorb esenta, umflandu-se.
Rad coaja de lamaie si o las deoparte.
Cantaresc zaharul intr-un castronel.
Sparg ouale intr-un castron. Eu am avut oua XL cu doua galbenusuri si planuisem sa pun 3, insa ar fi fost prea multe, unul avand in jur de 70 g. Asa ca am cantarit unul simplu care avea 60 g si l-am pus pe langa cele doua XL.
Dupa o ora, pot sa incep sa fac pasca. Pornesc cuptorul electric la temperatura de 200 C pe functia Ventilatie. La cuptorul pe gaz temperatura trebuie sa fie la maxim.
Vars crema de branza in bolul mixerului vertical, pe care il asez pe cantar. Astfel cantaresc crema de branza, sa fie 500 g. Eu am cumparat 2 cutii XL care au fiecare cate 300 g, de aceea am cantarit doar 200 g dintr-o cutie. Restul ne-a ramas sa il degustam pe paine, ce bunatate!
Asez bolul in locasul sau si montez telul la mixerul vertical.Vars si zaharul peste crema de branza.
Pornesc mixerul vertical la viteza mai mare 3 si las sa se amestece timp de aproximativ 1 minut, pana cand crema devine pufoasa si zaharul s-a mai topit.
Opresc mixerul si dau jos crema suita pe peretii bolului, cu paleta de cauciuc, pentru a avea un amestec uniform.
Intre timp, strecor stafidele intr-o sita pusa deasupra unei canute si le las acolo sa se scurga bine.
Fara sa opresc mixerul, incep sa adaug cate un ou.
Las sa se incorporeze cateva secunde si apoi adaug altul, pana ce le termin. Ouale nu trebuie batute prea tare, pentru a nu se crapa prajitura. Opresc iar si curat peretii bolului.
Pornesc din nou mixerul la viteza 3 si adaug frisca lichida, turnand in fir subtire, pana ce se termina.
Micsorez viteza la 2 si vars si o lingura de faina. Las cateva secunde sa se amestece bine.
Pornesc din nou la viteza medie 2 si pun esenta de vanilie.
Apoi opresc mixerul. Scutur bine telul de peretii bolului si scot bolul.
Asez o sita fina mai mare deasupra unui alt castron mare, pentru a strecura aluatul, scopul fiind sa obtin o crema fina, fara grunji de branza.
Vars cate putin din aluat in sita si o ajut sa se strecoare, cu ajutorul unei palete de cauciuc. Adaug alta transa de aluat si tot asa, pana strecor tot aluatul.Pun coaja de lamaie peste aluatul strecurat.
Adaug si stafidele.
Storc si zeama de lamaie prin sita, sa nu cada samburi. Eu pun dupa ochi, cam cat e o lingurita de zeama.
Amestec usor cu paleta de cauciuc.
Pregatesc forma de tort pentru a turna aluatul. Iau o foaie de copt din pachet, acestea fiind gata taiate la dimensiunea unei tavi mari de aragaz. Aceasta e numai buna pentru a acoperi toata forma, iesind putin pe-afara. Mototolesc foaia de copt, pentru a o putea aseza mai usor in forma.
O desfac apoi si o asez in forma, netezind-o bine pe peretii formei, pentru a nu avea mari denivelari pe marginile prajiturii. Nu e nevoie sa ung forma cu unt, pentru ca hartia de copt e cerata si se dezlipeste usor de pe orice prajitura.
Torn aluatul in forma.
Amestec cicular cu paleta, pentru a sparge bulele de aer si a aseza bine aluatul in forma.
Bat de cateva ori forma de blat, tot in acest scop.
Dau prajitura la cuptorul electric pentru 35 de minute, la temperatura de 200 C, pe functia Ventilatie sau la maxim, la cuptoarele pe gaz.
Dupa 35 de minute, prajitura arata ca un sufleu, e crescuta bine peste forma. Crusta de deasupra e foarte rumena, aproape arsa, asa cum trebuie sa fie.
Scot prajitura din cuptor.
Daca o misc putin, trebuie sa tremure ca piftia.
O las sa se raceasca pe gratarul aragazului. Prajitura incepe sa se lase imediat, dar asa e normal, nu e nici un motiv de ingrijorare.
Dupa cateva ore, prajitura e rece si o dau la frigider, sa stea la rece, pentru a se intari mai bine. Este destul de tare, dar pentru a o manui mai bine, trebuie sa fie rece. Scot prajitura din frigider dupa vreo 3 ore si pot sa o desfac, pentru a o taia. Desfac inelul detasabil al formei de tort.
Desprind cu usurinta hartia de copt de marginile prajiturii.
Asez un fund de lemn (sau un platou) deasupra prajiturii, pentru a o rasturna. Rastorn prajitura cu o miscare rapida. Scot fundul formei si desprind hartia de copt de pe fundul prajiturii.
Asez deasupra platoul pe care va sta pasca.
O rastorn din nou, cu o miscare rapida.
Pasca mea e gata, asezata pe platou si pot sa ii fac cateva poze, cu decorul de oua rosii si floricele din gradina.
O dau din nou la frigider, pana cand o vom putea manca. Mai e putin si vine Noaptea Sfanta a Invierii. Dupa ce luam Lumina, venim acasa si ne bucuram de bucatele pregatite. Desi ar trebui sfintite la biserica, noi nu pastram chiar toata traditia, asa cum se face in alte parti ale tarii, ci sfintim noi bucatele si le tamaiem, dupa ce aducem Lumina de la biserica. Abia apoi mancam cate putin din fiecare, mai ales din pasca delicioasa, fie ea San Sebastian, pasca fara aluat, pasca traditionala sau pasca cu aluat de chec cu cacao.
Tai o felie si o asez pe farfurie.
Este moale si fina, dar si foarte gustoasa.
Cei din Tara Bascilor o mananca cu ciocolata topita deasupra, insa noi o mancam ca pe o pasca. E delicioasa!
Pofta buna si spor la treaba si voua! Paste fericit !
Comentarii
Trimiteți un comentariu