Pasca cu aluat de chec cu cacao



Am citit reteta cu ani in urma, intr-una din carticelele "Practic in bucatarie" si mi-a atras atentia imediat, pentru ca parea delicioasa si simplu de facut. Mi-am spus ca poate aceasta pasca va fi mult mai usor de facut inainte de Pasti si nici nu voi mai avea emotii ca nu imi iese, cum am mai patit cu pasca obisnuita, cu aluat de cozonac. Zis si facut! Am luat tot ce trebuia pentru reteta si am facut-o.  Mi-a iesit foarte bine si am fost foarte multumita, asa ca am repetat reteta si anul acesta.

Ingrediente pentru o forma de tort de 26 cm diametru

Pentru aluat

- 1 pahar de vin cu faina
- 1 pahar de vin cu lapte
- 1/2 pahar de vin cu zahar pudra
- 1 ou
- 1/2 plic de praf de copt
- 100g unt moale
- 1 plic de zahar vanilinat
- 1 lingurita de esenta de rom
- 2 linguri de cacao

Pentru umplutura de branza

- 500g branza de vaci
- 2 oua
- 1 pahar de vin cu zahar pudra
- 2 linguri pline de smantana
- 80g unt moale
- 1 plic de zahar vanilinat
- coaja rasa de la o lamaie mica
- 2 linguri cu varf de faina

Pentru a face aceasta pasca folosesc forma de tort cu inel detasabil, pe care o ung cu unt si o tapetez cu faina, cum fac pentru orice chec.



Incep prin a face crema de branza, ca sa fie la indemana cand va trebui sa o pun in forma.


Pun toate ingredientele intr-un castron : branza de vaci ( eu iau de la Lidl si folosesc doar jumatate de galetusa, daca nu gasesc cantitatea mai mica), apoi zaharul, faina, untul, smantana, ouale, zaharul vanilinat, coaja rasa de lamaie si romul.





Cam aceeasi umplutura folosesc si la pasca obisnuita, cu aluat de cozonac si o fac la fel. Din experienta neplacuta pe care le-am avut cu umplutura de pasca, am constatat ca e mai bine sa pun ouale intregi, fara a bate separat albusurile spuma. De cate ori am adaugat albusurile spuma in crema de branza, i s-a marit volumul atat de mult, incat a acoperit aluatul si de multe ori a dat peste, in timpul coacerii. Asa ca am urmat reteta Sandei Marin, care  spune la fel, adica fara albusuri batute spuma.



Amestec toate ingredientele umpluturii cu o lingura, pentru ca nu e nevoie de mixer sau de altceva, branza pe care o iau de la Lidl fiind foarte fina, desi e plina de apa. Dar, pentru ce imi trebuie aici , e buna. Sigur ca ar fi fost mai buna o branza de vaci adevarata, dar unde sa o gasesti? Poate in piata, la tarani, dar nu prea mai sunt multe piete de genul asta si nu multi tarani mai au branza de vanzare. Pana si eu, care stau la tara, nu am de unde lua branza, doar daca ma duc la piata, in alt sat. Ca sa deviez si mai mult de la subiect, pana si semintele de floarea-soarelui le iau de la o piata din Bucuresti, din vechiul meu cartier. Dar nu pentru ca am o nostalgie sau pentru ca oricum am drum pe-acolo cand merg la mama, ci pentru ca nu am de unde lua, in toate satele dimprejur.
Sa revin la reteta mea...am facut umplutura, asa ca pot sa ma apuc de aluat. Dar nu inainte de a da drumul la cuptor, la foc potrivit 180C, ca sa se incalzeasca pana cand fac aluatul.
Se face la fel de simplu, amestecand toate ingredientele la un loc. Eu le pun in bolul cel mic al robotului de bucatarie, aluatul fiind foarte asemantor cu cel de briose. Pun faina, zaharul, oul, untul, zaharul vanilinat, cacaoa si apoi lichidele, adica laptele si esenta de rom.







Dau drumul robotului si in cateva secunde e gata. Aluatul are consistenta unui chec, adica curge.


Torn jumatate din aluat in forma tapetata si il dau la cuptor la foc potrivit 180C, pentru 5 minute, pana cand se intareste putin deasupra.



Ca sa fiu sigura, pun degetul pe aluat si, daca nu se lipeste aluat de deget, inseamna ca e gata si scot forma din cuptor.


Vars crema de branza deasupra, avand grija sa o distribui pe toata suprafata. Fiind mai multa si mai grea decat aluatul, e posibil sa intre in aluat, pe alocuri, dar mie mi se pare ca e chiar mai frumoasa, asa, cu pete alb-negre.


Pun deasupra branzei restul de aluat, pe care il intand cat pot de uniform, avand in vedere ca se scufunda si el rapid in branza. Insa asta e tot farmecul : sa fie in doua culori!



Dau pasca la cuptor din nou, tot la foc potrivit 180C, pentru 40 de minute. Incerc cu scobitoarea, pe care o bag in mijloc. Daca iese murdara de aluat, mai las pasca inca cateva minute si incerc din nou. In mod normal, ar fi trebuit sa stea 30 de minute la cuptor, dar de data asta au fost necesare 40 de minute pentru a se coace. Scot pasca si o las sa se raceasca in forma timp de o ora-doua.


Cand mai e putin calduta pe fund, ii scot inelul detasabil si o las asa pana cand e rece.


Daca as manevra-o cat timp e calda, branza, care nu s-a racit si e inca moale, ar putea sa se sfarame si sa se rupa pasca.
Cand e gata, numai bine vine si Seara Invierii, pentru ca in Sambata Mare fac si pasca, pe langa celelalte bunatati de Pasti.


Cand venim acasa cu Lumina Invierii, tai si pasca sa o gustam.




Pofta buna, daca vreit sa incercati si voi!

Comentarii

Postări populare