Prajitura cu cirese, mousse de ciocolata si jeleu de cirese


Ce poate fi mai bun decat un mousse de ciocolata si cirese? De-asta devenit atat de faimos tortul "Padurea Neagra"! Si aceasta prajitura este un fel de "Padurea Neagra" doar ca are cirese crude si un jeleu cu fructe pasate. Cat despre mousse-ul de ciocolata, este un simplu mousse de ciocolata, ca si la tortul mocca cu crema ganache. Este o prajitura pe care am inventat-o eu, ca sa zic asa - cel putin in aceasta combinatie. Ideea mi-a venit atunci cand am vazut o prajitura fantastica, care arata ca un paralelipiped tapetat cu cirese. De fapt, era un entremet, cu mousse de ciocolata si un jeleu in interior, realizat intr-o forma de silicon, cu forme de cirese la exterior. Mousse-ul era pus in forma, tinut la congelator si cand era scos din forma, arata ca o cutie tapetata cu cirese. Acestea sunt colorate cu colorant alimentar rosu, astfel incat sa arate ca niste cirese adevarate, unele chiar si cu codita. Arata intr-adevar foarte real si sunt de mare efect. De cand le-am vazut mi-au placut foarte mult, dar nu aveam cum sa obtin o astfel de forma - poate, daca as vrea, as putea sa comand una, dar pentru o prajitura parca nu renteaza. Dar atunci cum sa fac si eu asa un decor? Si atunci mi-a venit ideea sa folosesc cirese adevarate, ca doar am 2 ciresi in curte, care fac o gramada de cirese, cu care chiar ca nu stiu ce sa mai fac. Imediat mi-a venit ideea sa folosesc in loc de forma o cutie de plastic, din acelea cu capac, din care am mai multe marimi. Cea mijlocie era ideala, numai buna pentru cat de mare voiam eu sa fac prajitura.  Asa ca am asteptat sa vina vara (era iarna cand am vazut eu acest decor!) si sa se coaca ciresele si - in sfarsit! - am facut aceasta prajitura. Intre timp, m-am gandit bine cum sa o fac, ca sa fie cat mai buna. Asa am ajuns la aceasta reteta - asemanatoare cu cea originala - dar cu cirese naturale. Am oscilat intre a pune ciresele de la inceput in forma sau sa le lipesc la sfarsit. Am ales sa pun intai ciresele, ca un tapet care imbraca toata forma si apoi sa torn mousse-ul de ciocolata. Ca sa fac si eu tot un entremet, am planuit sa fac un jeleu de cirese, pe care s ail incorporez intre doua straturi de mousse si un blat de cacao. Cred ca prajitura mea e chiar mai buna - sau, cel putin, e mai pe gustul meu. Nu ca nu mi-ar placea mousse-ul de ciocolata - ba imi place, chiar foarte mult - dar prefer si fructe la acest gen de prajitura, ca sa ii mai taie din grasimea mousse-ului, astfel prajitura fiind mai lejera. Nu se poate spune ca mousse-ul de ciocolata e gretos ca o crema de unt, insa e destul de gras si nu pot sa mananc prea mult deodata, pentru ca mi se apleaca. Am experimentat asta la tortul Padurea Neagra. Va spun, cu cirese adevarate, aceasta prajitura e delicioasa!

Ingrediente pentru o forma de 25/15 cm

Pentru blatul de cacao

- 2 oua

- 3 linguri de zahar

- 1 lingura cu varf de faina

- 1 lingura cu varf de cacao

- 1 lingura rasa de unt

- 1 plic de zahar vanilat sau 1 lingurita de esenta de vanilie

sau

- un blat de cacao gata facut, din comert

Pentru jeleu de cirese 

- 200 g cirese crude sau congelate

- 4 linguri zahar (100 g)

- 1/4 lingurita zeama de lamaie

- 6 g gelatina praf sau 3 foi de gelatina

Pentru mousse de ciocolata

- 200 frisca lichida

- 5 g (1/2 plic) gelatina (sau 2 foi de gelatina)

- 3 linguri zahar

- 100 g ciocolata

- 1 lingurita esenta sau pasta de vanilie

Pentru decor

- 1 kg de cirese coapte, cat mai rosii

- 1 plic de gelatina pentru tort, transparenta

In plus

- o forma (cutie) paralelipipedica de 25/15- cm

- o alta forma mai mica de 15/10 cm

- 2 bucati de folie de plastic alimentara pentru tapetat formele

A trebuit sa planific etapele de pregatire a fiecarui component al prajiturii, pentru ca, atat jeleul, cat si mousse-ul, urmau sa stea la frigider timp de cel putin 6 ore fiecare, pentru a se intari cum trebuie. Am fost putin presata de faptul ca aveam ciresele deja culese si trebuia sa le folosesc mai repede. Dar, in cele din urma, am folosit cirese cumparate, pentru ca ale mele erau prea coapte si negre, iar prajitura nu ar fi aratat bine asa. Am avut noroc si am gasit niste cirese foarte bune si sanatoase, coapte si destul de rosii, pentru a fi bune pentru decor, dar si pentru gustul prajiturii. Am pregatit si o alta cutie de plastic, putin mai mica decat forma in care urma sa montez prajitura, in care sa torn jeleul. Acesta - in forma lui finala, de jeleu tare - trebuia sa fie cat un paralelipiped subtire care sa intre in spatiul format intre ciresele care tapetau forma de prajitura (adica cutia de plastic). Ca sa ma lamuresc mai bine despre ce cutie sa folosesc pentru jeleu, intai am asezat ciresele in forma si astfel am aflat si numarul exact de cirese, care imi trebuiau. Intai am spalat toate ciresele si apoi le-am ales pe cele mai rosii, de aceeasi marime si pe cele mai sanatoase, pentru a tapeta forma. 

Nu-i vorba, ca au fost toate sanatoase si aproape toate au fost colorate asa cum voiam eu.


 A fost foarte distractiv, mai ales pentru ca asteptasem de aproape un an sa faca treaba asta. Eram nerabdatoare sa vad rezultatul final!

Am scos apoi ciresele din forma si le-am lasat intr-un castron, in frigider, pana a doua zi, cand urma sa montez prajitura. 

M-am apucat sa fac jeleul si mousse-ul de ciocolata, pentru ca ambele trebuiau sa stea la frigider, pentru a se intari bine, pana a doua zi. Am inceput cu jeleul de cirese si intai am imbracat forma cea mica intr-o folie de plastic, pentru a scoate usor jeleul din forma, dupa intarire.

Pentru ca am pus la congelator o parte din ciresele mele, am ales sa folosesc din ele, macar pentru a face jeleul. Am cantarit o cana de cirese congelate, cam 200 g. 

Le-am lasat intr-un castron sa se decongeleze, timp de macar o ora-doua, depinde cat de cald e in casa. Eu cred ca le-am lasat chiar mai mult.

Daca aveau samburii scosi, puteam sa pun ciresele congelate direct pe foc, dar asa a trebuit sa le decongelez intai, pentru a le scoate samburii. 

Cand am vazut ca ciresele s-au decongelat si ca erau moi, le-am scos samburii cu un ac de siguranta (cel mai simplu si rapid). 

Ciresele, desi au fost congelate, nu s-au inmuiat prea mult dupa decongelare.


Apoi le-am pus intr-o craticioara, scurgand bine si zeama ramasa in castronul cu samburi.


Le-am cantarit inainte, sa vad ce cantitate mi-a ramas dupa ce am scos samburii. Nu am pierdut mult, doar vreo 25 de grame. 

Am cantarit si zeama lasata de cirese la dezghetare, pentru a face socoteala la cata gelatina trebuie sa pun, pentru a iesi bine jeleul. Se socotesc cate 2 g de gelatina la 100 ml de lichid. 

Am pus zaharul si zeama de lamaie, care au intrat la socoteala gramajului. Mi-au iesit cam 350  ml de lichid, deci urma sa pun 6 g de gelatina.

Am pus craticioara pe focul cel mic al aragazului, dat la mare. 

Am lasat sa fiarba timp de 2 minute, pana cand s-a topit zaharul. Am mai amestecat din cand in cand si am stat pe langa craticioara, ca sa nu dea in foc.

Am dat deoparte craticioara si am lasat-o sa stea pana cand am pus gelatina la inmuiat.

Am pus 3 linguri de apa intr-un castronel.

Apoi am varsat gelatina in apa. 

Am lasat-o asa, fara a o amesteca, timp de 10 minute, sa se umfle. Daca foloseam foi de gelatina, era si mai simplu : procedam ca la prajitura "Felii de cardinal cu mousse de ciocolata alba".

Intre timp, am pasat ciresele cu blenderul vertical.

Am adaugat gelatina inmuiata in piureul de cirese.

Am pus si zeama cantarita deja. Aceasta pot sa o pun inainte de a fierbe ciresele sau pot sa pun gelatina sa se inmoaie in ea, in loc de apa.


Am pus piureul de cirese din nou pe foc si am amestecat cateva secunde, pana ce s-a dizolvat gelatina, fara a lasa sa clocoteasca, pentru a nu strica proprietatile gelatinei.

Am incercat putin cu degetul, sa vad daca e fierbinte si am oprit focul.

Am turnat imediat jeleul in forma tapetata cu folie de plastic. 

Am lasat-o sa se raceasca, apoi am dat-o la frigider pana a doua zi. Trebuie sa stea la frigider cel putin 6 ore, pentru a se intari.


Odata pregatit jeleul, am facut si mousse-ul de ciocolata, pentru ca si acesta trebuia sa stea la frigider pana a doua zi. La fel ca la prajitura Felii de cardinal cu mousse de ciocolata alba am pus intai gelatina la inmuiat. De data asta am avut gelatina praf. Am pus 2 linguri de apa intr-un castronel, am adaugat gelatina si am lasat-o sa stea 10 minute, sa se umfle, la fel ca si pentru jeleul de cirese.

Cand s-a inmuiat gelatina, am pus 100 g de frisca lichida in aceeasi craticioara, folosita la jeleu (pe care am spalat-o intre timp). 


Am adaugat gelatina inmuiata.

Am pus zaharul.

Am pus craticioara pe un ochi mai mic al aragazului, dat la mic. 

Am amestecat putin, pentru a dizolva zaharul si gelatina.

Am lasat sa stea pe foc pana cand a inceput sa faca bule de aer pe margini, dar fara a lasa sa fiarba, pentru a nu strica proprietatile gelatinei.

Intre timp, am rupt ciocolata in bucati.

Am pus-o in bolul mixerului vertical.


In acest bol urma sa bat mousse-ul, abia a doua zi, dupa racire.

Cand s-a infierbantat frisca, a inceput sa faca bule de aer pe margini.


In acel moment am oprit focul si am varsat-o peste ciocolata rupta din bol.

Am pus si pasta de vanilie.

 Am lasat-o sa stea 1-2 minute, sa se inmoaie ciocolata. Am pregatit un tel cu care sa amestec.

Am amestecat apoi cu telul, pana la omogenizare, obtinand un ganache mai gros.

Apoi am inceput sa adaug si restul de frisca rece din cutie, cate putina odata. Am amestecat imediat cu telul, pentru a nu se intari gelatina in contact cu frisca rece. 

Am continuat sa pun cate putina frisca si sa amestec, pana ce am pus toata frisca.


Ganache-ul era destul de subtire, de aceea urma sa stea la frigider sa se intareasca. Prin baterea ganache-ului se obtine mousse-ul de ciocolata.

Am dat bolul cu ganache-ul de ciocolata la frigider pana a doua zi, pana cand s-a intarit bine. Trebuie sa stea cel putin 6 ore in frigider, dar eu am preferat sa las jeleul si ganache-ul pana a doua zi, cand am montat prajitura.

Pentru ca am avut un blat cumparat, nu am mai facut eu blatul, ci l-am folosit pe acela. Altfel, ar fi trebuit sa fac un blat ca la tortul cu crema de vanilie, frisca si jeleu de pere. Sfatul meu : e mai bun blatul facut de mine!

A doua zi am pregatit forma pentru prajitura, tapetand-o cu o bucata de folie de plastic.

Am scos samburii cireselor crude, cu mare grija, sa nu le rup. Ciresele urmau sa stea cu motul in afara, de aceea acea parte trebuia sa fie intreaga, ca sa arate bine. In acest scop am scos samburii cu un ac de siguranta si nu aparatul de scos samburii, care ar fi gaurit ciresele in doua locuri. Plus ca e o mare pierdere de timp cu aceste aparate, de aceea prefer vechiul si traditionalul ac de siguranta.

Am asezat ciresele curatate in forma, incepand cu fundul formei, astfel incat ciresele sa stea foarte fixe. Nu trebuia sa intre mousse de ciocolata printre ele!

Fundul prajiturii, care urma sa fie partea de deasupra la final, era acoperit cu cirese.


Am continuat cu peretii, pana ce am tapetat toata forma. Am potrivit ciresele sa incapa in asa fel incat sa acopere si muchiile, sa nu ramana vreun spatiu gol.


Gata, forma era tapetata cu cirese! Acum puteam sa bat mousse-ul si sa montez prajitura.


Am scos bolul cu ganache-ul de ciocolata din frigider si l-am montat in mixerul vertical. Am montat telul si am incercat sa vad cat e de tare ganache-ul. Se vedeau urmele bine, semn ca era bine intarit.

Am pornit sa bat ganache-ul pentru a obtine mousse-ul de ciocolata. Am pornit mixerul la viteza 1 si am marit treptat pana la viteza cea mai mare 4. 

Am lasat sa bata pana ce am observat urmele telului in mousse. 

In acel moment am micsorat viteza si apoi am marit-o iar pentru 10-15 secunde, alternativ, pentru a evita sa se taie mousse-ul, la fel ca atunci cand bat frisca. 

Am mai lasat sa se bata pana cand mousse-ul a devenit spumos si tare si se tinea de tel.

Am scos bolul si am batut bine teleul de peretii bolului, pentru a scoate crema ramasa in interior.

Am strans mousse-ul de pe pereti cu o paleta de cauciuc.

Am pus jumatate din mousse in forma, peste cirese. Au intrat cam 2 palete pline.

Am nivelat cu grija stratul de mousse, astfel incat sa nu deranjez ciresele.

Am scos din frigider jeleul de cirese si l-am incercat cu degetele.

Era bine intarit!

Am scos jeleul din forma si am dezlipit folia de plastic.

Am asezat jeleul peste mousse-ul pus in forma, apasand usor, astfel incat sa intre usor intre cirese. A intrat usor, pentru ca avea exact marimea golului dintre cirese. L-am apasat putin, astfel incat sa stea bine lipit de mousse, fara goluri.

Am pus apoi restul de mousse si l-am nivelat usor.

Gata si mousse-ul, l-am asezat! Acum mai aveam de pus blatul si gata. Am masurat din ochi bucata de blat pe care o aveam, asezand-o in dreptul formei.


 Fiind semirotunda, nu era exact cat cutia dreptunghiulara, dar l-am decupat astfel incat sa acopere toate golurile. L-am asezat peste mousse si am apasat usor, sa se lipeasca bine. 

Apoi l-am decupat si am lipit bucatile taiate in partile ramase goale, formand, cat de cat, un dreptunghi.

Apoi am dat prajitura la frigider pana a doua zi, pentru a se aseza bine, Am invelit blatul cu folia de plastic, care atarna in jos, peste forma.

A doua zi, a venit in sfarsit ziua adevarului, sa vad cum a iesit prajitura! Am scos prajitura din frigider si am apasat-o putin sa o incerc : era compacta si se vedea ca se intarise bine.


Am pus un platou peste forma si am rasturnat prajitura cu tot cu platou. 

Am ridicat usor forma si am dezlipit cu mare grija folia de pe cirese. Prajitura era minunata! 


Am verificat-o de jur-imprejur sa vad cum a iesit. Era perfecta! Cu exceptia faptului ca se vedea mousse-ul printre cirese, dar macar asta sa fie tot defectul!

Cat de frumos arata! Exact cum mi-am imaginat!


Am pus si o cireasa invers, cu spartura prin care am scos samburele inafara...oopps!

Am fiert si jeleul transparent, conform instructiunilor de pe plic. Am pus o cana de apa si gelatina din plic, intr-o craticioara, la foc mare.

Am adaugat 2 linguri de zahar si am amestecat usor.

 Am lasat sa dea in clocot.



Apoi am dat la foc mic si am lasat gelatina sa fiarba timp de 5 minute. De fapt, nu e gelatina adevarata, altfel nu s-ar mai fi inchegat dupa fierbere. Am citit ce ingrediente are si nu e gelatina, ci altceva...cine stie ce? Dar arata bine pe fructe!

Am oprit focul si am dat deoparte gelatina. Am tamponat ciresele, care erau umede, dupa ce au stat in frigider; fiind reci, s-a facut condens la suprafata lor. Am pus apoi imediat gelatina fierbinte peste cirese, cu o lingura, cate putina, atat cat sa am un strat subtire pe cirese, care sa le faca sa luceasca. 

Gelatina se inchega instantaneu, pe masura ce curgea peste cirese. Dupa ce am acoperit toate ciresele, mi-a mai ramas ceva jeleu, dar l-am pus intr-o cutie si l-am mancat separat. Cursese ceva jeleu si pe platou.


L-am indepartat foarte usor cu o spatula.

Prajitura  mea arata foarte bine.




Abia asteptam sa o tai!

 Am mai dat-o putin la frigider, cam 5 minute, apoi am taiat-o. 

Ce frumos arata si in interior!


A venit, in sfarsit vremea sa gust rezultatul muncii mele. Am degustat prajitura si m-am felicitat singura, pentru ca intr-adevar era delicioasa.

Pofta buna si voua, daca vreti sa incercati reteta!




Comentarii

Postări populare