Supa-crema de conopida cu smantana, cascaval si crutoane


 E o supa pasata delicioasa si foarte rapida. Conopida fierbe foarte repede, chiar mai repede decat cartoful si prazul. In maxim 20 de minute, aceasta supa e gata. Cascavalul, untul si smantana dulce ii dau un gust delicios, iar crutoanele sunt un delicios adaos, ca si la supa-crema de telina cu unt si smantana.

Ingrediente pentru 6 portii

- 1 conopida mica

- 1 fir de praz fara frunze

- 1 cartof

- ulei de masline

- 100 g cascaval ras

- 50 g parmezan ras

- 100 ml smantana lichida pentru gatit

- cateva felii de paine pentru crutoane

Tai mustatile prazului si il curat de frunzele uscate. 

Il spal bine.

Apoi il tai in bucati groase de un deget, ca la mancarea de praz cu masline

Pun o oala mare de 3 litri pe ochiul cel mare, dat la mic. Pun 2 linguri de ulei si adaug prazul tocat. 

Toc usturoiul si il pun peste praz.

Las prazul sa se caleasca 5 minute la foc mic, amestecand din cand in cand.

Intre timp curat cartoful si conopida. Tai frunzele conopidei, ca la mancarea de conopida.

Spal bine conopida, sub jet de apa, sa scot toata mizeria sau eventualii viermi care s-ar putea ascunde printre buchetele. 

Apoi le tai in bucati si le pun peste prazul calit in oala. 

Pun apa in oala, atat cat sa acopere legumele. 

Dau focul la mare, pana cand supa incepe sa clocoteasca. Intre timp curat cartoful, il tai in 4 si il pun peste conopida.


Adaug si sare.

Cand apa incep sa clocoteasca, pun oala pe un ochi mai mic si dau focul la mic. Acopar oala cu capacul si las supa sa fiarba timp de 20 de minute, pana cand cartoful e bine fiert.

In timp ce fierbe supa, fac crutoanele. Tai feliile de paine in cubulete, asa cum fac crutoanele de post.

Insa pe acestea le fac condimentate, nu simple. Asez o foaie de copt pe tava de aragaz si intind crutoanele pe foaie. Apoi presar sare si boia peste ele si le dau cu un fir de ulei de masline. 

Presar si putin piper.

Amestec crutoanele cu condimentele si le dau la cuptor la foc mare de 250C, pentru 5 minute, pana cand se rumenesc. Stau pe langa cuptor pana ce se rumenesc crutoanele, altfel se pot arde, daca le las mai mult.


Rad parmezanul pe razatoarea mica.

Rad si cascavalul pe razatoarea mare.

Incerc cartoful cu o furculita si daca e bine fiert, opresc focul si iau oala de pe aragaz. Pasez supa cu un blender, pana cand obtin o consistenta cremoasa si fina. 

Daca supa e prea groasa, mai adaug apa, pentru a o subtia. Supa trebuie sa fie groasa, dar sa curga.

Adaug in supa 3/4 din cascavalul ras si tot parmezanul. Amestec bine cu o lingura, pana cand se topeste cascavalul si parmezanul. 

Adaug si smantana in oala de supa si amestec.

Pun supa in farfurie si presar cateva crutoane deasupra. 

Pun si o lingura de cascaval ras peste crutoane, ca decor.

Cine vrea, poate presara si patrunjel sau marar tocat. Eu pun un fir de ulei de masline, un fir de smantana lichida si putin marar tocat.


Supa este foarte gustoasa, chiar delicioasa. Putin dulce, dar destul de sarata si cu gustul deosebit al parmezanului, plus mararul, care ii da un gust aparte. Cine vrea poate sa adauge si cateva bucatele de costita prajita, dar eu o fac de obicei in saptamana alba, din Postul Pastelui, deci nu pot pune carne.


Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare