Mancare de conopida



Se face ca orice mancare, ar fi spus bunica mea - si chiar este foarte simpla. Este o alta mancare care se face rapid, pentru ca buchetelele de conopida se fierb in 10 minute. La noi in familie mancam conopida mai mult in muraturi, iar mancarea de conopida o fac din ce ramane atunci cand pun muraturi. Cumpar de obicei o conopida mare si pun la gogosari taiati in otet cu zahar si la gogonele murate cate buchetele intra. Imi raman destule buchetele ca sa fac o mancare, din care sa mancam eu si sotul meu doua zile. De obicei o fac fara carne, pentru zilele de post, dar ne place si mancarea de conopida cu pui si smantana.

Ingrediente pentru 4 portii

- 1 conopida mica cat palma
- 1 ceapa potrivita
- 1 lingura de pasta de tomate
- 1 lingurita faina (cine vrea)



Tai frunzele conopidei chiar de la cotor, apoi tai buchetelele de conopida tot de langa cotor, ca sa le pot scoate - conopida fiind foarte indesata, nu e usor sa le rupi cu mana. 



Spal bine buchetelele de conopida cu apa rece si le pun intr-o oala cu apa, cat sa le acopere.



Adaug si un praf de sare (cat iau intre 3 degete) si pun oala pe foc mare pana cand incepe sa fiarba.



Apoi dau focul la mic, acopar oala cu un capac si las sa fiarba 10 minute.
Intre timp curat ceapa si o toc marunt, apoi o inabus (adica o las sa fiarba) intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei si 1/2 cana de apa, la foc mic.





Nu uit sa acopar si tigaia cu capacul.


De altfel, a devenit o obisnuinta acoperirea oricarei oale cu capacul, pentru ca mancarea sa fiarba la foc mic, acoperita, pastrand astfel aromele in interior. Mancarea nu se fierbe la foc mare, fara capac, deoarece se pierd vitaminele si aromele in aer, bucataria se umple de abur, oala se arde pe fund, iar singurul avantaj ar fi ca mancarea se face mai repede. Dar nici o gospodina nu face asa ceva, din dorinta de a face mancarea mai repede. Daca vrei sa faci ceva rapid, nu te apuci sa faci mancaruri complicate, care fierb greu, ci faci paste sau cartofi prajiti sau, de ce nu, mancare de conopida. Nu mai vorbesc de grija pe care orice gospodina o are fata de casa ei, de bucataria ei si de oale si de cratite - cum sa le afumi intentionat, ca sa muncesti mai mult sa le cureti? Si de ce sa dai focul mare cand fierbi mancarea, ceea ce te obliga sa stai pe langa ea - sa nu se prinda de fund - daca poti sa o lasi la foc mic si sa faci altceva in timp ce fierbe? Dar pentru asta trebuie sa fii intr-adevar o gospodina cu experienta. Nu e nici o rusine daca asculti sfaturile celor mai in varsta, atunci cand esti tanara si fara experienta, daca vrei sa faci o treaba buna in bucatarie. Nimeni nu s-a nascut invatat si toate am invatat la randul nostru de la cele mai in varsta decat noi, din experienta lor.
Revenind la mancarea noastra, intre timp s-a fiert si conopida si ceapa, asa ca scot conopida pe o farfurie cu o spumiera si fac sosul pentru mancare.


Adaug o lingurita de faina peste ceapa si amestec bine cu sosul ramas dupa fierberea cepei.



Apoi sting cu un polonic de zeama in care a fiert conopida, pe care o pun cate putin, amestec, iar pun putina, pana cand se subtiaza sosul cu faina.


Adaug si pasta de tomate, amestec bine pana ce se incorporeaza in sos si mai adaug un polonic de zeama de la conopida, daca mai e nevoie.



Adaug si buchetelele de conopida si potrivesc de sare.



Las sa dea cateva clocote si mancarea e gata.


Pot sa adaug si putin patrunjel.

Pofta buna!

Comentarii

Postări populare