Prajitura cu visine cu aluat de chec cu sirop de zahar
E o prajitura foarte gustoasa, facuta cu un altfel de aluat decat cel de pandispan, pe care l-am folosit ani de zile, pentru prajitura cu visine. Este vorba de aluatul de chec cu sirop de zahar, care merge foarte bine si la orice fel de prajitura cu fructe, cum ar fi prajitura cu caise. Prietena mea Mari, cea care mi-a dat reteta, mi-a recomandat in mod special sa il folosesc la prajiturile cu fructe, pentru ca este mai umed decat pandispanul simplu. Asa ca am adoptat aceasta reteta, care intr-adevar e foarte buna si se face aproape la fel de simplu ca si pandispanul de la prajitura cu visine.
Ingrediente pentru o tava de aragaz de 35/30 cm
Pentru aluat
- 3/4 de cana (de 300 ml) de zahar
- 5 linguri de apa
- 5 oua
- 5 linguri de ulei
- 1 cana de faina
- 1 lingurita de esenta de vanilie sau un plic de zahar vanilat
Pentru umplutura
- 2 cani de visine
- 2 linguri de zahar
Intai curat visinele de samburi cu un ac de siguranta, pentru ca mi se pare mai rapid decat cu aparatul special de scos samburi. Las visinele asa cum sunt, pana cand fac aluatul. Nu pun inca zahar peste ele, ca sa nu iasa toata zeama din ele.
Pun apa si zaharul intr-o craticioara la fiert, la foc mare, pe ochiul cel mai mic al aragazului. Il las sa fiarba pana face bulbuci la suprafata, iar zaharul e topit in intregime.
In acest timp separ albusurile si le pun in bolul mixerului vertical.
Pun galbenusurile intr-un castronel. Presar un varf de cutit de sare peste albusuri, ca sa se bata mai bine. Pornesc mixerul sa bata albusurile la viteza maxima 4. Las sa se bata albusurile spuma pana cand sunt tari. In acest timp e gata si siropul.
Ar trebui sa masor cu un termometru de bucatarie sa ajunga la 140 C, dar - desi acum am un termometru - m-am obisnuit sa verific siropul luand putin in lingura, ca sa vad daca se mai vad granule de zahar. Din experienta m-am invatat ca, atunci cand sunt gata albusurile, e gata si siropul de zahar, cu conditia sa pun intai siropul pe foc si apoi sa pun albusurile la batut - nu invers, deoarece albusurile se bat mai repede, iar zaharul se topeste mai greu in sirop. Daca am pus intai albusurile la batut, cand erau spuma, zaharul inca nu se topise in sirop si a trebuit sa mai astept putin sau sa pun siropul cu zaharul netopit in intregime. Nu e gresit, dar e mai bine sa fie siropul format cum trebuie. Torn siropul in fir subtire, direct peste albusurile spuma, fara sa opresc mixerul. Intre timp tapetez tava cu unt si faina, ca si la prajitura cu caise.
Cand am terminat de pus siropul, micsorez viteza la 3 si incep sa adaug galbenusurile, unul cate unul, lasand mixerul sa amestece cateva rotatii fiecare galbenus, inainte de a-l adauga pe urmatorul. Pun uleiul tot asa, cate o lingura odata si las putin sa se amestece fiecare lingura. Adaug si esenta de vanilie. Apoi micsorez viteza la 2 si incep sa adaug faina, cam cate o lingura odata. Las cateva secunde sa se amestece prima lingura si apoi mai adaug una si tot asa, pana cand termin de pus faina.
Opresc mixerul si scot telul din capul mixerului. Il bat cu putere de peretele bolului, ca sa iasa tot aluatul prins in interior. Apoi adun bine si amestec usor aluatul cu o paleta de cauciuc sau cu o lingura de lemn, folosita doar pentru prajituri, ca sa nu aiba miros de mancare. Amestec aluatul usor de jos in sus, ca sa se incorporeze faina care e posibil sa fi ramas neamestecata, mai la fundul bolului. Nu amestec mult si nici prea energic, ca sa nu se lase albusul. Apoi torn aluatul in tava si il nivelez cu paleta.
Dau tava cu aluatul pentru 5 minute la cuptor, la fel ca si la prajitura cu visine facuta cu aluat de pandispan.
Scopul e ca aluatul sa se coaca putin, pana cand degetul pus deasupra nu se lipeste de aluat. Daca se lipeste, mai las inca un minut maxim si apoi incerc din nou. Intre timp, pun zaharul peste visine. si amestec usor.
Cand aluatul are o pojghita deasupra iar degetul nu se lipeste de aluat, scot tava si asez visinele deasupra, impingandu-le usor in aluat. Astfel, acestea nu se vor lasa la fundul tavii, cum se intampla de multe ori la aceste prajituri cu visine. Asez visinele una langa alta, cu foarte putin spatiu intre ele, astfel incat o bucata de prajitura sa contina cam 4 visine. Dau tava iar la cuptor si o mai las inca 25 de minute, pana cand prajitura se rumeneste frumos deasupra.
Scot prajitura cand e gata si o las sa se raceasca.
Apoi o tai bucati si o pudrez cu zahar deasupra.
Comentarii
Trimiteți un comentariu