Chec cu sirop de zahar



Compozitia pentru acest chec se poate folosi si pentru orice prajitura cu fructe, cum ar fi prajitura cu caise. Cand este copt, are o consistenta mai buna decat un pandispan obisnuit, care e mai innecacios. Eu prefer aceasta reteta pentru prajiturile cu fructe, in special, dar am adoptat-o si pentru chec in ultimul timp, pentru ca nu are praf de copt, care, de multe ori, ne face arsuri.

Ingrediente pentru o forma mare de cozonac

Pentru aluat

- 5 oua
- 5 linguri de apa
- 5 linguri de ulei
- 3/4 de cana de zahar (cana de 250 ml)
- 1 cana de faina (cana de 250 ml)
- 1 praf de sare (1 varf de cutit sau cat iau intre 2 degete)

Pentru umplutura (la alegere)
- 1 lingura de cacao
- o mana de nuci sau alune, intregi sau tocate
- 2 bucatele de rahat
- o mana de stafide
- o mana de bucatele de ciocolata

Dau drumul la cuptor sa se incalzeasca la foc potrivit de 180 C. Apoi pregatesc forma pe care o ung cu unt.

Pentru ca am o forma de teflon antiaderenta, nu mai am nevoie sa o tapetez si cu faina, pentru ca nu se lipeste aluatul de ea.


Separ ouale. Pun albusurile in bolul robotului de bucatarie, adaug un praf de sare si ii dau drumul la viteza 4, sa bata albusurile spuma. 

 

Pun galbenusurile separat intr-un castronel.


Pun zaharul cu apa intr-o craticioara, pe care o pun pe un ochi mic al aragazului, dat la maxim. 


Las sa clocoteasca, pana cand se topeste zaharul. Cand siropul face bule mari si e limpede, fara granule de zahar, atunci e gata. 


In mod normal, ar trebui masurat cu termometrul de bucatarie, sa aiba 106 C.


Cand albusurile sunt spuma, pun zaharul vanilat, fara sa opresc mixerul.


Apoi, torn peste ele siropul de zahar fierbinte, in fir subtire, lasand robotul sa mearga tot la viteza 4 maxima, pana ce pun tot siropul. 


Apoi micsorez viteza la 3 si adaug galbenusurile, unul cate unul, lasand cateva secunde intre ele, sa se inc


 Adaug si uleiul, pe tot odata, varsand din sticla direct in lingura si apoi in bol, pana pun toate cele 5 linguri de ulei. Las cateva secunde sa se incorporeze uleiul.


La sfarsit, micsorez viteza robotului la 2 si adaug faina "in ploaie", adica cate o lingura odata, rasfirand usor faina cand o pun peste aluat. Pot sa pun direct cu cana, varsand cu grija cate putina faina. Las sa se incorporeze timp de cateva secunde, apoi mai pun putina si tot asa, pana termin faina.


Opresc mixerul vertical, scot telul si il bat bine de bol, pentru a curata aluatul ramas in interior. Apoi scot bolul si amestec usor aluatul cu o paleta de cauciuc, de jos in sus, pentru a omogeniza aluatul, in caz ca a ramas faina neamestecata la fund. Nu amestec repede si nici prea mult, pentru ca se poate lasa albusul, adica poate sa iasa aerul din aluat si atunci nu mai creste bine.


Pun apoi 3/4 din compozitie in forma si pastrez un sfert, pe care il amestec cu 1 lingura de cacao.



Eu am avut si o mana de nuci macinate pe care m-am gandit sa le pun in chec. Am pus o parte direct peste aluatul din forma.


Restul l-am amestecat cu  aluatul pastrat si cu o lingura de cacao. 

 

Apoi am turnat aluatul cu cacao deasupra, pe toata suprafata checului. 

 

Pentru a obtine un aspect frumos al feliilor de chec, amestec usor compozitia cu o furculita, de jos in sus, doar de cateva ori in mai multe locuri, avand grija sa nu ating fundul sau peretii formei.  Eu am amestecat aici chiar cu paleta de cauciuc.


Pot sa adaug  stafide, rahat sau bucati de ciocolata deasupra, pe care le tavalesc intai prin faina, ca sa nu se lase la fund. Dau checul la cuptor la foc potrivit de 180C, pentru 35-40 de minute.


Cand e gata, il incerc cu o scobitoare pe care o bag in mijloc si, daca iese curata, inseamna ca e copt.

 

Scot checul din forma si il las intr-o parte sa se raceasca sau il pun in picioare, pe un gratar. 

 

Il mai intorc si pe partea cealalta, daca ma grabesc prea tare si nu mai am rabdare. Il tai chiar si cand e cald, pentru ca nu e cozonac sa se incruzeasca. E si mai bun pudrat cu zahar.

 

Pofta buna!



Comentarii

Postări populare