Prajitura cu visine



Sour Cherry Cake

Este sezonul visinelor, deci fac prajitura cu visine, cea mai simpla, dar foarte gustoasa. Vecina mea, doamna Petre, m-a invatat reteta asta si mi-a dezvaluit si un secret, pentru ca visinele sa nu cada la fund, in timpul coacerii - cum se intampla la mai toate prajiturile cu fructe.


Ingrediente pentru o tava inalta de 40x20

Pentru aluat

- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- 8 linguri ulei

Pentru umplutura

- 1 cana de visine, curatate de samburi
- 1 lingura de zahar pentru visine

Intai curat visinele de samburi, cu un ac de siguranta si le amestec cu 1 lingura de zahar. Daca am timp si rabdare, umplu fiecare visina cu putin zahar, cu coada unei lingurite mai mici sau cu un  varf de cutit. Visinele sunt acre si trebuie sa fie cumva indulcite in prajitura, dupa cum spune reteta - si asa imi place si mie.





Dau drumul la cuptor sa se incalzeasca la foc mediu, de 180 C. Tapetez o tava dreptunghiulara de 40/20 cm (merge si in tava de aragaz) cu unt si faina (merge si cu ulei in loc de unt). Eu prefer sa fac prajitura cu visine intr-o tava dreptunghiulara inalta, pentru ca bucata de prajitura sa arate mai frumos, iar visinele sa fie undeva la mijlocul bucatii, nu la fund. Dar am facut de multe ori si in tava de la aragaz, pentru ca prajitura e la fel de buna si de pufoasa, chiar daca nu e inalta.

 

Aveam o tava veche, de la soacra mea, dar era tare buna pentru prajitura de visine. Am cautat si nu am gasit ceva asemanator. Dar uite ca, in sfarsit, am gasit si mi-am luat si eu o tava noua in care pot sa fac prajitura cu visine - anul trecut, scoasa cu ocazia centenarului, de-aia are modele nationale.

  

Aluatul se poate face de mana, cu telul intr-un castron, la fel ca aluatul pe care il fac pentru rulada cu gem.
De cand am robot de bucatarie cu mixer vertical, il pun la treaba sa faca aluatul. Acum nu mai muncesc eu sa bat albusurile, ci munceste robotul. Aluatul se face mult mai usor si mai repede, in bolul mixerului.
Pregatesc intai ingredientele, sa fie la indemana. Pun 8 linguri de zahar intr-un castronel. Scot si sticla de ulei si punga de faina pe blatul de bucatarie.
Montez bolul in mixerul vertical. Separ ouale : pun galbenusurile intr-un castronel si albusurile direct in bolul robotului, ca si la checul cu sirop de zahar.

 

Adaug si un praf de sare (cat iau intre 2 degete) peste albusuri.


Montez telul in capul mixerului vertical al robotului si apoi pornesc robotul la viteza mare 4, ca sa bata si albusurile.

 

Cand albusurile s-au batut bine, incep sa adaug zaharul.


Micsorez viteza la 3, ca sa nu zboare zaharul afara si apoi pun cam o lingura de zahar. Dupa cateva rotatii, dau iar la viteza 4, pentru cateva secunde - si tot asa, pana cand pun tot zaharul.


Micsorez viteza la 3 si incep sa adaug si galbenusurile din castronel, unul cate unul - las cateva secunde sa se incorporeze primul, pana sa il pun pe urmatorul.


Mentin viteza 3 si adaug uleiul direct din sticla, cate o lingura odata, lasand sa se incorporeze prima intai, la fel ca la galbenusuri. Am grija sa nu ma distraga nimic, ca sa nu pierd sirul si sa uit cate linguri de ulei am pus!!!!


Micsorez viteza la 2 si incep sa pun faina in ploaie, adica cate putin odata, ca sa nu se lase albusul. La fel ca si la celelalte ingrediente, astept sa se incorporeze faina pusa si apoi pun alta.
Pun aluatul in tava tapetata. Nivelez aluatul cu spatula.

 

La fel si in tava patrata de la aragaz.



Dau tava la cuptor pentru 5 minute, mentinand focul la potrivit, cu temperatura de 180C.


Acum urmeaza secretul acestei prajituri : dupa 5 minute, deschid cuptorul si incerc aluatul, apasand usor degetul pe suprafata.



Daca nu se lipeste aluatul de deget, scot tava si asez visinele in randuri, cu putin spatiu intre ele, apasandu-le usor. Imi calculez si cam pe unde as taia bucata de prajitura, ca sa cuprinda 4 visine.


Pun din nou tava in cuptor pentru inca 25 minute.


Prajitura este gata cand este putin rumena deasupra. O las sa se raceasca.

 

Cand e prajitura mai inalta, visinele intra mai bine in aluat, dar in tava de la aragaz raman pe-afara.


O servesc pudrata cu zahar. Tai bucati atat de mari cat sa ne saturam cu una, dar mai merge inca una, ca prea e buna!




Pofta buna!

Comentarii

Postări populare